Tvunget i kloster

PEC (Dagbladet): - Vi er livredde. De skyter på oss, dreper og kidnapper. Vi tør ikke lenger å bo i våre hjem. Mange av dem er brent og plyndret. Vi aner ikke hva framtida vil bringe. Bare her i klosteret føler vi oss noenlunde trygge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 300 serbere har de siste dagene søkt tilflukt bak de fire meter høye klostermurene i Pec i det vestlige Kosovo. De utgjør en tredjedel av alle serbere som er igjen i Pec, der det før krigen bodde bortimot 17 000 serbere.

I all hast har de rømt sine hjem etter at bevæpnede UCK-soldater overtok kommmandoen på gatene og tusener kosovoalbanske flyktninger begynte å strømme tilbake. De stoler ikke på at de italienske KFOR-soldatene i byen har evnen og viljen til å beskytte dem mot albanernes hevn.

Grunn til engstelse

Engstelsen er ikke grunnløs. KFOR-soldatene grep ikke inn da albanere i helga systematisk plyndret alle serbiske butikker i Pec. De albanske butikkene var fra før plyndret og brent av serbiske paramilitære grupper. Store deler av byen er jevnet med jorda. Bare murvegger stikker opp fra brannruinene.

- Jeg skjønner ikke hva det skal bli til med meg og mannen min. Vi er gamle. Her har famliene våre bodd i århundrer. Her vil vi dø, sier Stenja Stojkovic (67) til Dagbladet.

Hun kommer fra en liten landsby utenfor Pec, men våget ikke å bli boende.

Hun sier at hun ikke vil gjøre som nærmere 100 000 andre serberne som har rømt Kosovo. Mange av dem har satt sine hus og gårder i brann før de reiste.
- Jeg vil ikke ende i en flyktningleir på et fremmed sted. For meg er dette Serbia, sier Stenja.

- Vi forlot alt, fikk ikke med oss annet enn litt ekstra klær. Jeg vet om minst 30 serbiske hus som er plyndret og rasert, forteller Zoran Ivanovic (35). Elverksarbeideren har rømt til klosteret med kone og sønner på tre og fem.

Henrettet tre

Alle i klosteret snakker om de tre serberne som dagen før ble ble drept av albanere i landsboen Novo Selo, bare fire kilometer unna.
- Minst 20 serbere er kidnappet her i byen de siste dagene. De ble bortført da de ville se til hjemmene sine. Dette har øyenvitner sett, sier to unge serbere som kaller seg Jovan (25) og Svetislav (33) - henholdsvis jusstudent og forretningsdrivende. De navngir fem av de bortførte.

Både Jovan, Svetislav og andre serbere Dagbladet traff i klosteret sier at de ikke har noe imot albanere. De bruker ikke engang uttrykket «terrorister» om UCK-soldatene.

- Jeg vokste opp sammen med albanere. Jeg hadde mange venner blant dem. Jeg ønsker å leve sammen med albanere også i framtida, sier Jovan.

- Det er politikerne som har skyld i denne krigen, ikke alminnelige serbere og albanere, sier Zoran. Andre i klosteret mener NATO har ansvaret. Men Slobodan Milosevic ville heller ikke fått noen heltemottakelse om han hadde vist seg.

De fleste av flyktningene er vennlige og forteller gjerne om sine skjebne til journalister. Omgitt av prestene i klosteret Pecka Patriarsija slipper noe av angsten taket. Spesielt når patriark Pavle er her. Den serbisk-ortodokse kirkens leder har flyttet inn i klosteret. Nå reiser han rundt blant serbere som har valgt å bli i Kosovo.

Det vakre klosteret et par kilometer fra Pec er fra det niende århundret, og er for serbere både i og utenfor Kosovo det helligste av alle hellige steder.

- Klosteret er for oss ortodokse serbere det Vatikanet er for katolikkene, sier Svetislav.