Tvunget med på ukescruise til Island

Kom seg ikke av danskebåten etter helgetur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Familien Engevik skulle på helgetur til Danmark, og skulle bare hjem til Bergen på søndag. I stedet endte de på ufrivillig ukescruise til Færøyene og Island sammen med åtte andre «blindpassasjerer».

De fikk ikke meldingene over høyttalerene om at MS «Norrøna» skulle legge til kai i Bergen, og kom seg ikke av i tide. Kapteinen nektet å snu, og tvangscruiset var i gang. Bergens Tidende bringer den merkelige historien i dag.

- Måtte bli med

Engevik forteller til avisa at de først klokka halv seks fikk beskjed over høyttalerne at båten skulle legge til kai om halvannen time. Men da de fire var klare til å forlate båten, var den allerede klar til å legge fra kai. Engevik prøvde å gi beskjed om at de fortsatt var om bord, men:

- I stedet for å bruke ti minutter på å slippe oss av, sa de at vi måtte blir med videre til Shetland, forteller den uheldige passasjeren til Bergens Tidende.

På Shetland kom de seg ikke av - for pass hadde de ikke med seg. Ferden gikk derfor videre til Færøyene. Men rederiet Smyril Line ville ikke betale for fly hjem fra Torshavn, så familien er fremdeles ombord! Først på fredag får de komme hjem.

- Det er synd, for ungene skulle vært på skolen. Vi har ikke bedt om denne turen, sier Engevik til avisa.

- Deres egen skyld

12 BLINDPASSASJERER OM BORD: Norske passasjerer på ufrivillig cruise til Island med MS «Norrøna». Foto: Smyril Line
12 BLINDPASSASJERER OM BORD: Norske passasjerer på ufrivillig cruise til Island med MS «Norrøna». Foto: Smyril Line Vis mer

Direktør Jan Walle i Smyril Line sier hele situasjonen er passasjerenes egen skyld.

- Når folk ikke klarer å komme seg opp selv, skjer dessverre slike ting. Vi har standard vekkeprosedyrer og det gikk ut melding både halvannen og en time før båten la til kai, samt to meldinger etter at båten var lagt til kai, sier han til Dagbladet.no.

Han utelukker at det kan ha vært noe feil med høyttaleranlegget.

- Dette er en av våre nyeste båter, sier Walle, som er fri fra dårlig samvittighet.

Han forklarer at båten ikke kunne snu tilbake til Bergen, fordi de lå etter tidsskjemaet.

- Det ble vurdert å sende dem inn i losbåt, men kapteinen mente det var for usikkert

Å betale for fly hjem fra Færøyene var også uaktuelt:

- Skulle vi betalt hjemreisen for alle som lar være å gå i land, ville det blitt svært billige cruise, sier kapteinen, som garanterer at blindpassasjerene får dekt kost og losji ombord og får fine opplevelser på kjøpet.