Tvunget ned på kne og skutt i hodet

Skoledrapene skaper raseri i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ingen er så langt mistenkt for de henrettelseslignende drapene i Newark, New Jersey i USA på lørdag.

Fire unge venner ble tvunget ned på kne foran en vegg utenfor skolegården ved Mount Vernon skole og skutt i hodet. De to guttene og ei jente døde, mens den siste jenta, Natasha Aeriel overlevde skuddskadene hun fikk i hodet, skrive cnn.com 

Hun ble funnet liggende på bakken cirka ni meter fra de andre, med hodeskader i nærheten av det ene øret.

Puslespill

Tilstanden til 19 år gamle Natasha skal etter forholdene være bra. De tre drepte er hennes bror Terrance (18) og vennene Iofemi Hightower (20) og Dashon Harvey (20)

Politiet tror de fire var offer for et tilfeldig ran, utført av flere gjerningspersoner, der noen av ofrene trolig har forsøkt å gjøre motstand. Politiet setter sammen hendelsen bit for bit, ettersom de får opplysninger fra Natasha.

Natasha og broren hadde vært venner med Iofemi siden barneskolen og alle tre spilte i skolekorpset ved West Side videregående. Iofemi og Terrence dro sammen på skoleballet i 2006, kjørt dit av søsteren Natasha. På universitetet møtte de tre Harvey, også musiker. Familie og venner sier ingen av dem drev med narkotika eller var med i gjenger.

-Foreldrenes skyld

BESTEVENNER DREPT: Venn av en av de drepte, Cathy Rainey, holder opp et bilde av Iofemi Hightower og Terrance Aerielas. Bildet av de to er tatt under skoleballet i fjor. Shalga Hightower (t.h) snakker om datteren sin Iofemi, som sammen med to andre ble skutt og drept i en skolegård i helga. Foto: SCANPIX/AP/MEL EVANS
BESTEVENNER DREPT: Venn av en av de drepte, Cathy Rainey, holder opp et bilde av Iofemi Hightower og Terrance Aerielas. Bildet av de to er tatt under skoleballet i fjor. Shalga Hightower (t.h) snakker om datteren sin Iofemi, som sammen med to andre ble skutt og drept i en skolegård i helga. Foto: SCANPIX/AP/MEL EVANS Vis mer

Harveys far James, sier foreldrene til gjerningsmennene har skylden.

– Dersom dere hadde oppdradd barna deres bedre, ville ikke dette skjedd, sier han ifølge cnn.

Kvelden drapene skjedde fortalte Iofemi til moren, at hun skulle sove over hos Natasha, like ved skolen de ble funnet skutt.

– Siste gang jeg hørte stemmen hennes var lørdag kveld. Hun ringte og fortalte hun skulle overnatte, og sa hun var glad i meg.

Siste gang Natashas og Terrance mor så de fire, var ved 22.30 tiden, da de gikk ut for å kjøpe noe å spise.

– De sa de skulle komme rett hjem, sier Renee Tucker gråtkvalt til avisen.

Stadig flere drap
Drapene har skapt sinne og fortvilelse i New Jerseys største by. Drapsstatistikken har steget med 50 prosent siden 1998. Det store antallet drap har ført til at det er satt opp store plakater i sentrum, med teksten «Hjelp ønskes: Stopp drapene i Newark nå!»

– Alle som har barn i byen har panikk. Det må noe som dette til for at folk skal skjønne at ikke alle som drepes i Newark er dop-dealere, sier leder i organisasjonen Ta gatene tilbake, Donna Jackson.

Helgens tre drap øker drapstallet til 60 mennesker så langt i år. Dermed øker også presset mot borgermester Cory A. Booker, som i fjor vant valget med lovnader om å redusere kriminaliteten.

Flere har krevd hans avgang som følge av drapene, men selv mener hand et ikke er løsningen på problemet.

– Dette er ikke tidspunktet for å drive politikk og å skape splid i byen, sier Booker.

Dusør

50 000 dollar, eller nærmere 300 000 norske kroner er lovet dersom noen kommer med opplysninger som fører til arrestasjoner, sier Booker.

For en måned siden kunne Booker og politimester Garry McCarthy opplyse om at kriminaliteten var redusert med 20 prosent årets første seks måneder, sammenlignet med 2006. Men det reduserte nivået gjaldt for voldtekt, overfall og ran, ikke for drap.

TA TILBAKE GATENE: Leder av Ta tilbake gatene våre, Donna Jackson,kritiserer borgermester Cory A. Booker under en demonstrasjon foran rådhuset i Newark, New Jersey.
FORELDRENES SKYLD: James Harvey holder rundt sin forlovede Mary Harris, mens de hører på borgermester Cory A. Booker si at en dusør på 50 000 dollar er utlovet til den som gir opplysninger om drapene på blant annet Jasmes´ sønn Dashon.
RASERI: Demonstrasjon utenfor rådhuset. Folk i Newark er fortvilte og rasende over hvordan kriminaliteten i byen har utviklet seg, og krever at myndighetene gjør noe.