Tvunget til å danse for turister i ferieparadis. Nå er han død

Brakk begge beina i innhegning. Dyrehagen anklages for forsømmelse.

PHUKET: Elefanten danser til "rave"-musikk for å underholde turister i Phuket Zoo i Thailand, nå er han død. Reporter: Mariann Habbestad. Video: Moving Animals Vis mer

I april slapp dyrevernsorganisasjonen Moving Animals bilder og video av den tre år gamle elefanten Jumbo i dyrehagen i den thailandske byen Phuket.

Han ble ifølge organisasjonen tvunget til å danse til «rave»-musikk og gjøre triks for å underholde de besøkende turistene.

Bildene gikk verden rundt, og i løpet av tre uker skrev 200 000 under på en underskriftskampanje som krevde at Jumbo skulle slippes løs på et reservat.

Nå melder Moving Animals i en pressemelding at den lille elefanten er død.

Brakk begge bakbeina

Jumbo var så svak at han kollapset da han forsøkte å komme seg løs fra gjørma på et spesialområde de hadde bygget for ham, forklarer sjef for dyrehagen, Pichai Sakunsorn, til Phuket News.

Veterinæren i dyrehagen pleiet ham i flere dager, men da tilstanden ikke bedret seg, ble han tatt med til et elefantsykehus. Der viste røntgenbildene at begge bakbeina var brukket. Tre dager seinere døde han.

Grunnlegger av Moving Animals, Amy Jones er svært kritisk til dyrehagens behandling av elefanten.

- Den tynne kroppen hans viste tydelige tegn sykdom. Likevel gjorde ikke dyrehagen noen ting før de fikk internasjonal kritikk. At han døde i såkalt «omsorg» fra dyrehagen, viser hvor forsømt dyr i fangenskap er, sier hun i pressemeldingen.

Benekter anklagene

En veterinær ved sykehuset som var involvert i behandlingen, mener det ikke er noen tegn til dødsfallet skyldtes mishandling eller forsømmelse.

- Han hadde en infeksjon i fordøyelseskanalen, som gjorde at han led av konstant diaré. Dette forårsaket andre komplikasjoner, som at kroppen ikke absorberte næringsstoffene slik den skulle. Dette gjorde ham veldig svak, sier hun.

- Jeg tror denne tilstanden bunnet i at han var født for tidlig. I tillegg likte han bananer og annen søt mat, han nektet å spise nok fiberrik mat, som er nødvendig for å opprettholde god helse.

Sakunsorn avviser beskyldningene om at Jumbo ble behandlet uansvarlig, og virker ifølge Phuket News svært preget av elefantens bortgang.

Han påpeker at selv en skruppelløs elefanteier ikke ville mishandlet en elefant til døde.

- Denne elefantungen var verdt mer en million baht (i overkant av 300 000 kroner journ.anm.).

NB! STERKE INNTRYKK: 87 døde elefanter er på kort tid funnet i Botswana, et land som ellers har vært kjent som relativt trygt når det kommer til krypskyting. - Jeg har aldri sett så mange døde elefanter på det afrikanske kontinentet før, uttaler Mike Chase fra Elefanter uten grenser. Video: CNN / NTB Scanpix Les hele saken her: https://www.dagblad... Vis mer

Oppfordrer til boikott

Dyrehagen har i henhold til lovverket rett til å bruke elefantene sine til å opptre med dans og triks for turistene. Lokale myndigheter har avgjort at de står fritt til å skaffe seg en ny elefantbaby dersom de ønsker det.

Moving Animals er kritiske til denne bruken av dyr i fangenskap, og håper thailandske myndigheter vil sette en stopper for det de omtaler som «utdaterte dyreshow».

I tillegg oppfordrer de turister til å holde seg unna, og ikke betale for å se dyr i fangenskap.

- Ingen dyr fortjener å oppleve den samme tragedien som denne elefanten, sier Jones.

ALDRI BLITT FILMET FØR: Videoen av elefanten ble filmet i 2016 av Vinay Kumar, en forsker ved WSC, da han besøkte kamerastasjonene i Nagarahole nasjonalpark i Karnataka i India. Video: Wildlife Conservation Society Les hele saken her: https://goo.gl/itMhiX Vis mer