Sjokkbildene:

Tvunget til å hvile i parkeringshus

Bilder av den amerikanske nasjonalgarden som hviler på gulvet i et parkeringshus, skaper sinne.

WASHINGTON, D.C.: USA-korrespondent Vegard Kvaale beskriver hvordan situasjonen er i hovedstaden. Reporter / Video: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I kjølvannet av stormingen av Kongressen, var den amerikanske nasjonalgarden innkalt for å sikre innsettelsen av Joe Biden, da han ble tatt til ed som USAs 46. president på onsdag.

25 000 soldater har beskyttet hovedstaden siden stormingen 6. januar.

Nå skaper imidlertid bilder av soldatene som hviler i et parkeringshus, mot betongsøyler få meter fra parkerte biler, sterke reaksjoner.

Soldatene skal tidligere på dagen blitt bedt om å flytte rasteplass fra kafeteriaen til garasjen.

- Dette er opprørende, skammelig og utrolig respektløst overfor menn og kvinner som holder U.S. Capitol trygt og sikkert. Vi trenger det løst og vi trenger svar på hvordan det skjedde, skriver senatoren Kyrsten Sinema i en twittermelding.

HARDE SENGER: Nasjonalgarden som holder vakt ved kongressbygningen må de også ha hvile. Bilder: NTB Vis mer

- Føler oss forrådt

Ifølge CNN ble tusenvis av soldater flyttet til et parkeringshus, etter at de ble fortalt at de ikke lenger kunne bruke plass i US Capitol Complex, inkludert områder som kafeteriaen til et kontor i Senatet som rasteplass.

Flere områder i hele Capitol Complex skal ha vært utpekt som autoriserte rasteplasser, der soldatene kunne ta pauser fra sine skift.

På torsdag morgen var imidlertid alle disse områdene ryddet, og betegnelsene fjernet.

- Vi føler oss forrådt, sa en soldat til CNN.

En annen soldat fortalte at 5000 soldater måtte dele på ett bad med to toaletter.

En skam

Reaksjonene lot ikke vente på seg, og flere har tatt til Twitter i sinne, deriblant Kevin McCarthy, Republikanernes leder i Representantenes hus.

- Hvorfor blir amerikanske tropper som har til oppgave å opprettholde sikkerheten ved Capitol, tvunget til å sove på en parkeringsplass? De fortjener å bli behandlet med respekt, og vi fortjener svar.

- Uvirkelig. Jeg kan ikke tro at de samme modige tjenestemennene vi har bedt om å beskytte Capitol og grunnloven vår de siste to ukene, vil bli beordret uten å feire bygningen. Jeg krever svar ASAP. De kan bruke kontoret mitt, skriver krigsveteranen Tammy Duckworth.

- Tusenvis av gardister forlot familiene og jobbene sine for å holde Capitol trygt. Og hva får de for tjenesten sin? Hvilepauser i kalde parkeringshus. For en skam, skriver et medlem av Representantenes hus, Jim Jordan.

Tilbake

En talsperson for Nasjonalgarden sa tidligere på torsdag at de ble bedt om å midlertidig flytte rasteplass av politiet, i takt med økt virksomhet i kongressen.

- De ble midlertidig flyttet til garasjen Thurgood Marshall Judical Center, med varme- og toalettfasiliteter, sa talspersonen til NBC News.

Videre opplyses det om at soldatene nå har flyttet tilbake til Capitol.

Fikk besøk av USAs førstedame

USAs president Joe Biden skal fredag ha ringt sjefen for Nasjonalgarden og bedt om unnskyld, ifølge BBC.

I kjølvannet av avsløringen besøkte også USAs nye førstedame Jill Biden Nasjonalgarden fredag.

Det var førstedamens første offisielle besøk utenfor Det hvite hus.

- Jeg ville bare komme hit i dag for å takke dere alle for at dere holdt familien min og meg trygge, sa Biden ifølge CNN, og refererte da til innsettelsesseremonien.

- Jeg vet at dere forlot hjembyene deres for dette, fortsatte hun, og la til at sønnen hennes Beau Biden også hadde tjent i Nasjonalgarden.

- Nasjonalgarden vil alltid ha en spesiell plass i hjertet mitt, avsluttet hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer