Tvunget til å selge sex

Elena (18) reiste fra Estland til Norge med kjæresten. Vel framme fikk hun beskjed om at hun måtte jobbe for å betale sine egne utgifter. Hun måtte selge kroppen sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 14 dager har hun solgt sex fra den anonyme toromsleiligheten på Oslos østkant. Hun har ei uke igjen.

Forsiktig titter hun fram i dørsprekken når vi ringer på. Blikket er engstelig. Hun gir meg et av de slappeste håndtrykkene jeg noen gang har kjent. Hun går rundt i bare undertøyet, setter seg forsiktig i sofaen og ser på oss.

- Jeg er i Norge sammen med kjæresten min. Han er norsk, men jeg traff ham i Estland. Jeg husker ikke helt når, men han fortalte meg at vi kunne reise til Norge, sier jenta som vil at vi kaller henne «Elena».

Må tjene penger

I hjemlandet hadde hun ingen jobb og ingen framtid. Hun drømmer om å reise til Afrika. Nå sitter hun i en liten leilighet på Oslos østkant. I naboleilighetene bor det vanlige norske borgere. Uvitende om at de stadige herrebesøkene skyldes en annonse i avisa Søndag Søndag der det står: «Pen og sexy 18 år

Sexsalg i Oslo

  • Rapporten Grenseoverskridende kjønnshandel i Oslo avdekker at handel med kvinner over landegrenser har økt i Norge de siste årene.
  • Rapporten tar utgangspunkt i dybdeintervju med 21 utenlandske prostituerte. Disse oppgir penger og omsynet til familie som de viktigste årsakene til at de prostituerer seg.
  • Jentene i undersøkelsen blir lokket til Norge med fagre løfter om velstand og jobb.

gammel jente. Ny i Oslo.» Hun er et speilbilde på rapporten fra Oslo politidistrikt.

- Jeg visste ikke at det var dette som ventet meg. Jeg har aldri solgt sex tidligere. Jeg føler meg nødt til å gjøre det. Jeg må tjene penger, sier hun.

Rundt 1500 kroner tar hun for hvert samleie. Ifølge henne selv beholder hun 500 kroner. De resterende kronene deler huseieren og kjæresten.

- Jeg skammer meg ikke, men hva skal jeg gjøre. Det er ikke noe særlig, sier hun.

Går ikke ut

Om ei uke skal hun reise tilbake til Estland. Hun reiser på turistvisum, men hun kan ikke svare på om det er hun selv eller andre som oppbevarer papirene hennes.

- Jeg sitter bare her hjemme. Jeg går ikke ut, sier hun.

Hun vet ikke riktig hvem som har ordnet med leiligheten og annonsen, men tror det kan være kjæresten.

Foran henne ligger en stor plate melkesjokolade - et lite stykke Norge.

SNART HJEM: Elena (18) skulle dra til Norge sammen med sin norske kjæreste. Nå har hun solgt sex i to uker. Neste fredag reiser hun hjem til Estland.