Tvunget til å søke asyl

Gråtende fortalte en ung albansk kvinne i retten at halliker tvang henne til å oppgi falsk identitet da hun søkte asyl i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo tingrett dømte henne for brudd på utlendingsloven.

Dagbladet var til stede i retten i forrige uke da den albanske kvinnen i 20-åra fortalte retten sin historie. Kvinnen, som første gang kom til Norge i vår, forklarte at hun var rekruttert av et kriminelt nettverk i Albania. Like etter ankomst i Norge oppfordret bakmennene henne til å søke asyl.

Måtte prostituere seg

-  Jeg visste at dersom jeg ikke gjorde som de sa, kunne det skje noe med meg og min familie, fortalte kvinnen.

Hun fortalte videre at hun følte at hun var i en tvangssituasjon under oppholdet i Norge.

-  Jeg måtte prostituere meg i Skippergata, men fikk ikke beholde pengene. Jeg beklager at jeg oppga feil identitet, men jeg måtte, fortalte hun retten.

Straffet for å snakke

Den albanske kvinnens advokat, Halvor Gjengstø, mener at hans klient handlet i nødrettssituasjon.

-  Retten har ikke tatt hensyn til at det er snakk om ei jente som er tvunget inn i prostitusjon. Hun hadde aldri noe ønske om å komme til Norge, sa Gjengstø i retten.

Den albanske kvinnen ble pågrepet på Gardermoen i september. Politiet på Romerike foreslo først en tilståelsesdom og la ned påstand om 21 dagers fengsel. Da kvinnen forklarte at hun hadde vært i en tvangssituasjon ville juristene at saken skulle behandles i Oslo tingrett.

-  Det er trist at straffen ble økt til 45 dagers fengsel. Jeg oppfordret min klient til å fortelle sin historie. Hadde hun derimot holdt munn, hadde hun fått en mildere straff, sier Gjengstø.

Må sone i fengsel

Aktor, politiadvokat May Anette Moen, la ned påstand om fengsel i 60 dager. Oslo tingrett mener at kvinnens bakgrunn er en formildende omstendighet, men at det er riktig å dømme kvinnen.

-  Tiltalte har utvilsomt vært i en vanskelig situasjon, skriver tingrettsdommer Vigdis Berg i dommen.

-  Det er ikke jeg som er kriminell. Dere skjønner ikke. Jeg sitter i dag i et fengsel sammen med mennesker som har drept og drevet med narkotika, sa kvinnen.

Etter dommen ble hun transportert til Bretvedt fengsel for soning.

-  En konsekvens er åpenbart at det blir vanskeligere å få disse kvinnene til å stå fram og fortelle sin historie, sier Halvor Gjengstø.

HARDT PROSTITUSJONSMILJØ: Dagbladet har tidligere skrevet om at prostituerte som tvinges til Oslo og at prisene dumpes.