Tvunget til å ta abort - sju måneder inn i svangerskapet

Bildene av Feng (22) skaper oppstandelse i Kina.

OMSTRIDTE BILDER: Bildene av Feng Jianmei (22), som ligger på ei seng med et dødt foster ved siden av seg, har ført til ny debatt om Kinas omstridte ettbarnspolitikk. Foto: 365 jia.cn
OMSTRIDTE BILDER: Bildene av Feng Jianmei (22), som ligger på ei seng med et dødt foster ved siden av seg, har ført til ny debatt om Kinas omstridte ettbarnspolitikk. Foto: 365 jia.cnVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bildene av Feng Jianmei (22), som ligger på ei seng med et dødt foster ved siden av seg, har blåst nytt liv i debatten om Kinas omstridte ettbarnspolitikk.

Nå bekrefter kinesiske myndigheter påstandene om at kvinnen ble presset til å abortere, sju måneder inn i svangerskapet.

Klarte ikke betale Bildene skapte stor oppstandelse da de ble lagt ut på nettet.

Ifølge lokale aktivister, var det myndighetene i den nordlige provinsen Shaanxi som tvang Feng Jianmei til å ta abort fordi hun ikke klarte å betale en bot på rundt 40 000 kroner for å bryte ettbarnspolitikken.

Dette bekreftes nå av myndighetene, etter at de nedsatte en granskningskomité.

- Denne praksisen er et alvorlig brudd på den nasjonale familieplanleggingspolitikken og har ødelagt bildet av vårt arbeid med familieplanlegging, heter det i en uttalelse på myndighetenes nettsider, som ikke nevner kvinnens navn, ifølge BBC.

- Basert på disse funnene har vi bedt de lokale myndighetene om at de som er ansvarlige for dette må straffes, heter det videre.

- Dyttet inn i bil Den siste uttalelsen står i sterk kontrast til en tidligere uttalelse, hvor lokale myndigheter skrev at Feng ikke motsatte seg inngrepet.

Jianmeis ektemann, Deng Jianmei, har benektet dette overfor flere lokale medier, deriblant South China Morning Post.

- Flere personer dyttet henne inn i en bil og kjørte henne til sykehuset. Familien min ble forhindret fra å treffe henne. Hun ville ikke utføre inngrepet, så de tvang henne til å sette fingeravtrykket sitt på et dokument, sier han.

- Utbredt Kina har ført sin omstridte ettbarnspolitikk siden slutten av 70-tallet for å prøve å kontrollere folketallet, som nå er på 1.3 milliarder.

Familier bosatt i byer har normalt lov til å få ett barn, mens familier bosatt på landsbygda kan få to barn hvis det første er ei jente. Foreldre som bryter disse reglene må betale en bot.

Ifølge menneskerettighetsorganisasjoner har flere tusen kvinner blitt tvunget til å ta abort på grunn av den omstridte politikken, noe kinesiske myndigheter benekter.

Ulovlig Den blinde aktivisten Chen Guangcheng, som fikk mye oppmerksomhet da han nylig reiste til USA etter å ha flyktet fra husarrest, har tidligere vært fengslet for å kaste lys over flere hundre påtvungne aborter.

Offisiell statistikk viser at det høyeste årlige antall aborter i Kina var i 1983, da 14.37 millioner slike inngrep ble utført.

Det er imidlertid ikke lov å ta abort i Kina seinere enn seks måneder inn i svangerskapet.

- BORTFØRT:  Ifølge kvinnens ektemann, ble hun tvunget inn i en bil og kjørt til et sykehus, hvor hun ble tvunget til å ta abort. Foto: 365 jia.cn
- BORTFØRT: Ifølge kvinnens ektemann, ble hun tvunget inn i en bil og kjørt til et sykehus, hvor hun ble tvunget til å ta abort. Foto: 365 jia.cn Vis mer