Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tvunget til å ta av brystvorte-piercing

Kvinne stoppet i flyplasskontroll. Fryktet eksplosiver i «sensitive områder».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En kvinne fra Los Angeles forteller at hun torsdag ble stoppet i en flyplasskontroll i Texas, fordi hun hadde piercinger i brystvortene sine, melder  nyhetsbyrået Reuters.

Mandi Hamlin (37) skal deretter ha blitt tvunget til å fjerne attributtene med en tang, mens mannlige ansatte fniste i bakgrunnen.

Nå forlanger hun en unnskyldning fra den amerikanske transportssikkerhet-administrasjonen (TSA).

- Jeg følte meg overrasket, flau, uthengt, redd og sint, forteller hun til reportere som møtte henne og hennes advokat Gloria Allred i Los Angeles.

Hun følte situasjonen kom «ut av kontroll».

- Jeg vil ikke sitte stille. Ingen fortjener å bli behandlet slik, sier hun.

Nå ser det ut til at klagen vil endre tilsynets praksis.

Etter 9/11

Hendelsen fant sted på flyplassen Lubbock i Texas. Destinasjonen var Dallas. TSA ble opprettet i kjølvannet av terroraksjonene mot New York 11. september 2001 og forhindre terroraksjoner om bord transportmidler som fly.

SENDTE KLAGE: Advokat Gloria Allred (venstre) og hennes klient Mandi Hamlin demonstrerer hvordan en piercing fjernes med tang. Til høyre sees en slik piercing. Foto: REUTERS
SENDTE KLAGE: Advokat Gloria Allred (venstre) og hennes klient Mandi Hamlin demonstrerer hvordan en piercing fjernes med tang. Til høyre sees en slik piercing. Foto: REUTERS Vis mer

Akkurat som i Norge, og ved andre europeiske flyplasser, har sikkerhetstiltakene i etterkant av terroraksjoner i USA og Europa irritert passasjerer og ført til anklager om antasting.

TSA innførte i 2004 en ordning der man kunne vise fram smykker, eller proteser av ulike metaller som gir utslag på metalldetektorer, til en sikkerhetsvakt av samme kjønn. Dette skulle finne sted i et avlukke.

Ordningen førte til en storm av anklager om trakassering og beføling.

Brukte tang

Men Hamlin ønsket å benytte seg av denne ordningen da hun ble stoppet i kontrollen. Allikevel forlangte sikkerhetsvaktene at de to metallsmykkene skulle tas ut. At hun bare fikk ut den ene piercingen, og gråtende fortalte at hun var avhengig av en tang for å ta ut den andre, roet ikke ned sikkerhetsvaktene.

- De ga henne en tang, beskriver advokaten Allred i sitt klagebrev til TSA.

Hun beskriver prosessen med å ta pierciengene ut, og deretter sette dem på plass, som svært smertefull, fysisk og psykisk. Årsaken var blant annet arrvev rundt hullet der smykkene satt.

- Den siste gangen jeg sjekket var ikke en brystvorte et dødelig våpen, skriver advokaten i klagebrevet.

Endrer praksis?

TSA sendte fredag ut en pressemelding der de takker for at Mandi Hamlin har gjort dem oppmerksomme på situasjonen. De varsler at de vil endre sin praksis - og åpner for visuell kontroll av pierciengene, for slik å sikre seg at de ikke er en form for sikkerhetstrussel.

Etter at Hamlin fjernet piercingene fikk hun passere gjennom kontrollen og fortsette sin reise til Dallas - med en stor metall-piercing hengende i navlen, ifølge Associated Press.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media