Kongressen stormet:

- Tvunget til å tale

Det var en sterkt presset Donald Trump som talte i en videomelding i natt, mener USA-eksperter Dagbladet har pratet med.

HAR TAPT: Donald Trump innrømmet nederlaget i valget på sin måte da han talte natt til 8. januar. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Avtroppende president Donald Trump publiserte natt til fredag en video på Twitter hvor han fordømmer angrepet på Kongressen, og erkjenner at en ny administrasjon skifter ham ut 20. januar.

Eksperter Dagbladet har pratet med mener nattas tale viser en svært presset Donald Trump.

- Du trenger ikke å ha et trent øye for å se at dette ikke er Trumps ønskede tema og budskap, sier retoriker Andreas Birger Johansen om nattas Trump-tale.

- Mangler hjemmel

Johansen mener det er åpenlyst at det ikke er slik Trump taler, og at talen fra onsdag, hvor Trump oppfordret følgerne sine til å møte opp utenfor kongressbygningen for å vise motstand mot det han omtaler som et «stjålet» valg, er en mer «typisk» Trump-tale.

- Vanligvis er alle setningene hans ufullstendige og påbegynte. Han snakker ikke fra manus, og han mangler hjemmel i alt han sier. I natt hadde han en helt annen setningsoppbygning og talte fra manus, sier Johansen.

ALVORLIG: Dagbladets kommentator Martine Aurdal mener dette er det mest alvorlige ved situasjonen rundt Trump. Vis mer

Da Trump talte på onsdag var det derimot sektens leder som snakket til sine medlemmer, mener retorikkekspert Kjell Terje Ringdal.

- Dette er sektpsykologi. Han skaper motivasjon gjennom å si at han forstår demonstrantene og frustrasjonen deres, og at de deler de samme fiendebildene. Det blir som om en slags guddommelighet stiger ned til medlemmene og trøster og oppildner dem, sier Ringdal, som underviser i retorikk, samfunnspåvirkning og public relations ved Høyskolen Kristiania i Oslo om onsdagens videomelding.

- Tvunget til å tale

Retoriker Johansen mener Trump viste en helt annen side av seg selv natt til fredag, og at han på ingen måte kan ha skrevet talen selv.

- Dette var en sterkt presset president som mer eller mindre hadde blitt tvunget til å holde denne talen. Og den føyer seg til kaoset vi har sett de siste fire åra, legger han til.

Den oppfatningen deler også USA-eksperter Dagbladet har pratet med.

- Dette er et typisk mønster: Trump gjør en viss retrett når presset blir stort nok. Men bare fordi han er presset, ikke fordi han har gått i seg selv. Den ekte Trump var onsdagens Trump, skriver Hilmar Mjelde, seniorforsker ved forskningsinstituttet Norce, i en SMS til Dagbladet.

- Han vil snu

KORT: Donald Trumps pressesekretær Kayleigh McEnany holdt en pressebriefing torsdag 7. januar. Den ble mildt sagt kort. Vis mer

USA-ekspert og rådgiver i tankesmia Civita, Eirik Løkke, mener man etter nattas tale likevel ikke må tro at Trump kommer til å slutte å prate om valgfusk.

- Han sier dette nå, og om noen dager vil han snu igjen. Han kommer til å fortsette å bitche om nederlaget fordi han har modenhetsnivået til en liten gutt, og usikkerhetsnivået til ei tenåringsjente. Da kommer det fort motsettende meninger, mener Løkke.

- Kunne han valgt å ikke holde talen?

- Jeg ville ikke blitt overrasket om han aldri hadde gjort noe slikt. Men han følte seg nok veldig presset, svarer Løkke.

- Imploderer helt

De siste dagene har en rekke sentrale personer i Trump-regjeringen varslet at de gir seg. Flere av ekspertene mener dette er en viktig årsak til at Trump nå talte.

- Det er en scriptet og presset Trump vi ser i videoen. Han ser at alle vender seg mot ham etter stormingen av Capitol. Inkludert de tre øvrige kanskje mektigste republikanerne Pence, McConnell og Graham, skriver USA-forsker Anders Romarheim ved Insitutt for forsvarsstudier i en SMS til Dagbladet.

- Trump pusser messingen på Titanic. Hans presidentskap imploderer helt nå. Det er neppe mulig og realistisk med riksrett og eller avsettelse gjennom 25. grunnlovstillegg, men partiet er i ferd med å forlate ham, legger Mjelde til.

KRITISK: Påtroppende president Joe Biden gikk hardt ut mot Donald Trump etter stormingen av Kongressen. Foto: AP. Vis mer

- Fordømmer volden, ikke tilhengerne

- Samtidig er det et forsøk på en redningsoperasjon. For han fordømmer volden, men ikke tilhengerne sine, som utøvde volden. De hyller han. Og han sier på slutten at deres politisk reise bare så vidt har begynt, mener Romarheim.

Han tror likevel ikke at Trump kommer til å gjøre comeback med det første. I alle fall ikke i det republikanske partiet.

- Det er nok mer tvilsomt, ettersom USA ikke liker tapere, og «one-termere» som har tapt i nyere tid får nesten aldri sjansen igjen, skriver han.

- Fornøyd med bråket

USA-ekspert Løkke tror Trump innerst inne kan ha vært fornøyd med bråket som oppsto i Kongressen på onsdag.

- Jeg tror han opprinnelig var ganske fornøyd med bråket i Kongressen fordi det gir uttrykk for hvor sinte mange republikanere er, men han er ikke fornøyd med måten det har kommet ut på. På måten folk har kritisert han. Det har slått tilbake på Trump, og ikke blitt slik han har forestilt seg, sier Løkke til Dagbladet.

Han understreker at Trump selvsagt ikke kan ha vært fornøyd med at menneskeliv gikk tapt, og at folk kom til skade.

Håper han drar på golfbanen

TRUMP: USA-korrespondent Vegard Kvaale forklarer hva som skal til for å fjerne Donald Trump som president. Reporter: Øystein Kvaale Vis mer

Selv om Joe Biden innsettes som USAs president 20. januar tror ingen av USA-ekspertene at dette er det siste vi har hørt fra Donald Trump.

- Jeg tror den politiske veien videre for Trump går utenom det republikanske parti. Et parti han ikke egentlig hørte hjemme i, men kapret til deres motvilje i 2016. Dermed kan Trumps framtid være å utfordre det republikanske partiet. Hvis så skjer, skal det helt utrolig mye til at han lykkes med det prosjektet. Særlig etter opptøyene som viste hans sanne jeg for to dager siden, skriver Romarheim til Dagbladet.

Andre eksperter tror presidenten vil stille til gjenvalg i 2024. Retoriker Johansen håper på sin side at Trump nå trekker seg tilbake, og bruker de neste ukene på golfbanen. Om det er realistisk er han derimot usikker på.

- Jeg håper han drar til Florida og spiller golf. Det hadde vært fint og bra for USA, avslutter Johansen.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer