Kongressen stormet:

- Tvunget til å tale

Det var en sterkt presset Donald Trump som talte i en videomelding i natt, mener USA-eksperter Dagbladet har pratet med.

HAR TAPT: Donald Trump innrømmet nederlaget i valget på sin måte da han talte natt til 8. januar. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Avtroppende president Donald Trump publiserte natt til fredag en video på Twitter hvor han fordømmer angrepet på Kongressen, og erkjenner at en ny administrasjon skifter ham ut 20. januar.

Eksperter Dagbladet har pratet med mener nattas tale viser en svært presset Donald Trump.

- Du trenger ikke å ha et trent øye for å se at dette ikke er Trumps ønskede tema og budskap, sier retoriker Andreas Birger Johansen om nattas Trump-tale.

- Mangler hjemmel

Johansen mener det er åpenlyst at det ikke er slik Trump taler, og at talen fra onsdag, hvor Trump oppfordret følgerne sine til å møte opp utenfor kongressbygningen for å vise motstand mot det han omtaler som et «stjålet» valg, er en mer «typisk» Trump-tale.

- Vanligvis er alle setningene hans ufullstendige og påbegynte. Han snakker ikke fra manus, og han mangler hjemmel i alt han sier. I natt hadde han en helt annen setningsoppbygning og talte fra manus, sier Johansen.

Da Trump talte på onsdag var det derimot sektens leder som snakket til sine medlemmer, mener retorikkekspert Kjell Terje Ringdal.

- Dette er sektpsykologi. Han skaper motivasjon gjennom å si at han forstår demonstrantene og frustrasjonen deres, og at de deler de samme fiendebildene. Det blir som om en slags guddommelighet stiger ned til medlemmene og trøster og oppildner dem, sier Ringdal, som underviser i retorikk, samfunnspåvirkning og public relations ved Høyskolen Kristiania i Oslo om onsdagens videomelding.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer