Tvunget til å vaske eget blod etter selvmordforsøk

«Stian» (24) måtte selv rengjøre fengselscellen.

PSYKISK SYK: To ganger i løpet av den siste måneden har "Stian" (24) forsøkt å ta livet sitt på fengselscellen i Sem fengsel. Hans forsvarer mener "Stian" bør flyttes til lukket avdeling på en psykiatrisk institusjon. Foto: Torbjørn Berg
PSYKISK SYK: To ganger i løpet av den siste måneden har "Stian" (24) forsøkt å ta livet sitt på fengselscellen i Sem fengsel. Hans forsvarer mener "Stian" bør flyttes til lukket avdeling på en psykiatrisk institusjon. Foto: Torbjørn BergVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| TØNSBERG: (Dagbladet) For fire uker siden forsøkte «Stian» (24) å kutte over pulsåren sin i en celle i Sem fengsel.

- Da fengselsbetjentene fant meg, var det fullt av blod på cellen og på klærne mine. Jeg ble sydd sammen på legevakta og måtte deretter tilbringe natta i en sikkerhetscelle. Neste morgen kom jeg tilbake til min vanlige celle. Den var fortsatt full av blod, sier «Stian» (24) til Dagbladet.

Blodet fikk han beskjed om å vaske bort selv.

- Det var veldig ubehagelig, for jeg hadde fortsatt stemmer i hodet som ba meg om å skade meg selv på nytt. I cellen lå det mange redskap jeg kunne brukt, sier «Stian».

Fengselet beklager

Daglig leder i Sem fengsel, Alf Bjarne Olsen, avviste først at 24-åringen hadde måttet vaske blod fra cellen sin.

- Jeg har snakket med avdelingsleder som har vært i kontakt med betjentene på jobb. De forteller at cellen var vasket og klarert før den innsatte kom tilbake, sa Olsen for en uke siden.

«Stian» visste navnet på fengselsbetjentene som så på at han vasket. Dagbladet ringte en av dem. Hun ønsket ikke å snakke med avisen, men kontaktet Alf Bjarne Olsen etter at Dagbladet hadde vært på tråden.

- Jeg kan nå bekrefte at den innsatte måtte vaske sitt eget blod. Det har skjedd en rutinemessig svikt, som vi må stå for og som vi beklager, sier Olsen denne uken.

Hører stemmer i hodet

Årsaken til at «Stian» forsøkte å ta sitt eget liv, var at han hørte stemmer i hodet sitt som ba ham om å gjøre det. Han forklarer at stemmene kommer ut av veggene og av TV på cellen.

For halvannen uke siden forsøkte han å ta sitt liv på cellen på nytt. Denne gangen prøvde han å kutte pulsåren på langs.

24-åringen ble sydd sammen på legevakten og måtte tilbringe to døgn på sikkerhetscelle.

Ifølge «Stian» fikk han ikke psykisk hjelp etter noen av selvmordsforsøkene.

- Jeg ble fraktet til psykologisk sjekk på Sykehuset i Vestfold, avdeling Tønsberg, etter første gang. Der lå jeg over natten, men fikk ikke snakke med en psykolog. Etter andre gang skjedde det ingenting, sier «Stian».

RUSAVHENGIG: "Stian" er en 24-årig mann fra østlandsområdet som har vært avhengig av forskjellige rusmidler siden han var 14 år. Såret på venstre underarm stammer fra selvmordsforsøket. Foto: Torbjørn Berg.
RUSAVHENGIG: "Stian" er en 24-årig mann fra østlandsområdet som har vært avhengig av forskjellige rusmidler siden han var 14 år. Såret på venstre underarm stammer fra selvmordsforsøket. Foto: Torbjørn Berg. Vis mer

Vil på psykiatrisk sykehus
Selv føler han seg svært psykisk syk og ønsker overflytting til en lukket avdeling på et psykiatrisk sykehus.

- Jeg er livredd for at jeg skal bli sittende i fengsel uten å få den psykiske hjelpen jeg trenger. Uten dette og antidepressive tabletter, vet jeg ikke hva jeg kan komme til å gjøre mot meg selv eller andre, sier han.

«Stian» er ikke hans virkelige navn. Hans identitet er skjult fordi han ikke ønsker å belaste sin familie ved å stå fram.

- Umenneskelig

Hans forsvarer, Øyvind Bratlien, er sterkt kritisk til behandlingen klienten har fått.

- Min klient har fått en umenneskelig behandling. Han har helt åpenbart store psykiske problemer og burde ikke vært i fengsel i det hele tatt, men på en egnet institusjon, sier Bratlien.

24-åringen soner en dom på fem måneders ubetinget fengsel for brudd på våpenloven, trusler og oppbevaring av narkotika, men dommen er anket og denne er foreløpig ikke behandlet.

- Mye kutting i fengsler

Einar Walaker, fengselslege i Sem fengsel, sier at psykiatrien ikke har et tilbud til 24-åringen per i dag, men påpeker at den innsatte får hjelp med sine psykiske problemer i fengselet i form av samtaler med psykiatriske sykepleiere og ham selv.

- I tillegg fikk den innsatte snakke med psykiater etter første selvmordsforsøk da han ble sendt til Sykehuset i Vestfold, avdeling Tønsberg. Jeg mener 24-åringen er soningsdyktig, og det samme mener psykiatere i Tønsberg, sier Walaker, som er fritatt fra taushetsplikten i denne saken.

Han vil likevel ikke uttale seg om 24-åringens mentale tilstand.
- Vi vurderer situasjonen fortløpende og vil søke om et psykiatrisk tilbud til ham hvis hans tilstand forverres.

På generelt grunnlag sier legen at det foregår mye kutting og selvskading blant innsatte i norske fengsler.
- Ofte er det relativt lett å finne ut hvorvidt en person har et reellt ønske om å dø, sier han.

KUTTET SEG:  Slik så skadene til "Stian" ut to uker etter det første selvmordsforsøket på fengselscellen. Foto: Torbjørn Berg
KUTTET SEG: Slik så skadene til "Stian" ut to uker etter det første selvmordsforsøket på fengselscellen. Foto: Torbjørn Berg Vis mer
OPPRØRT:  Advokaten til "Stian", Øyvind Bratlien, mener hans klient har fått en umenneskelig behandling i fengselet. Foto: Torbjørn Berg
OPPRØRT: Advokaten til "Stian", Øyvind Bratlien, mener hans klient har fått en umenneskelig behandling i fengselet. Foto: Torbjørn Berg Vis mer