Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tvunget til å vitne om hvor hardt de holdt henne

Nakkeopererte Liv Lyng (49) ble neddopet og holdt fast av sykepleiere under gastroskopi. Våknet opp arbeidsufør.

KJEMPER I RETTEN: Liv Oddhild Lyng (49) mener behandlingen hun fikk på sykehuset ødela helsa. Nå kjemper hun mot staten i retten. Foto: Privat/Stig Høynes
KJEMPER I RETTEN: Liv Oddhild Lyng (49) mener behandlingen hun fikk på sykehuset ødela helsa. Nå kjemper hun mot staten i retten. Foto: Privat/Stig Høynes Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Erstatning er ikke det som driver meg. Jeg vil at de ansvarlige for gastroskopiundersøkelsen skal huske hva som ble gjort. Sykehuset ødela livet mitt, sier Liv Oddhild Lyng (49) til Dagbladet.

Mandag denne uka startet erstatningsrettssaken hennes i Oslo tingrett.

6. november 2006 våknet Lyng fra bedøvelsen etter en mislykket gastroskopiundersøkelse på Nordfjord sjukehus med sterke smerter, 100 prosent arbeidsufør.

Nakkeoperert Hun ble skadd i nakken og bakhodet i en bilulykke i 1990. Etter mange år med plager, gjennomgikk hun i 2001 en såkalt avstivingsoperasjon hos den omstridte legen Abbas Montazem i Tyskland. Montazem laget en metallkonstruksjon som ble satt inn mellom nakke og hode.

Nakkeoperasjonen var vellykket og Lyng klarte, etter flere år som ufør, endelig å gå på jobb igjen, i halv stilling. Inntil hun 6. november 2006 skulle foreta en gastroskopiundersøkelse på Nordfjord sjukehus på grunn av indikasjon på jernmangel.

- Jeg prøvde å levere både røntgenbilder fra nakkeoperasjonen og papirene mine før undersøkelsen, men de hadde ikke tid til å se på det, sier Liv Lyng.

Ved gastroskopi blir et instrument ført forbi svelget og ned i magen.

Oslo tingrett fikk høre at Liv Lyng ble utsatt for i alt fire mislykkede forsøk på å få det fleksible skopet forbi svelget og ned i magen fordi «hun vegret seg kraftig» og hadde voldsomme svelgereflekser.

- To sykepleiere holdt meg fast. Etter hvert ble jeg dopet ned og var borte vekk i halvannen times tid. Legen kom til meg etterpå og unnskyldte seg for at man ikke skulle ha gjennomført undersøkelsen. Han sa han ikke var klar over det jeg hadde i nakken, sier Liv Lyng.

I vitneboksen I erklæringen fra overlegen på Nordfjord sykehus framgår det at vikaroverlegen som utførte gastroskopien ikke kan huske «korvidt han las eller ikkje las hennar medbragte dokumentasjon på førehand». Han kan heller ikke huske «om han skal ha unnskyldt seg i ettertid».

Vikaroverlege Rickard Svernlöf var stevnet som vitne i Oslo tinrett. I vitneboksen hevdet han at han var kjent med Lyngs nakkeskade før gastroskopien, og at skaden ikke var til hinder for å utføre en slik undersøkelse.

- Jeg husker ikke om hun hadde med seg papirer, uttalte Svernlöf i vitneboksen. Han framholdt at det ikke var noen risiko for nakken ved denne undersøkelsen, og benektet at han skal ha unnskyldt seg overfor Lyng etter den mislykkede gastroskopien.

- Det hadde ikke gjort noen forskjell om jeg ble forelagt røntgenbildene på forhånd.

Vikaroverlegen sa han ikke husket noe fra selve undersøkelsen, ei heller hvor mye kraft som ble brukt for å holde pasienten i ro.

Telefonavhør I går ble det avholdt telefonavhør av en sykepleier som assisterte under gastroskopiundersøkelsen.

Under ed bekreftet hun at Lyng hadde med seg papirer som hun ville legen skulle se på før undersøkelsen.

Men sykepleieren kunne heller ikke kaste lys over hvordan selve undersøkelsen forløp.

Det framkom også i retten at undersøkelsen var svært sparsomt beskrevet i sykehusets journalnotat.

Seksjonsleder og overlege Jon Sverre Arnestad forklarte i retten at det er relativt uvanlig at to sykepleiere assisterer under en gastroskopiundersøkelse.

- Ved en nakkeskade skal en være forsiktig, men det er ikke anført at det er feilaktig å utføre en slik undersøkelse. Det er en ubehagelig undersøkelse, og man har lett for å kunne rykke til. De to sykepleierne var til stede for å hindre at det skulle skje, uttalte Arnestad.

Bildebevis I november i fjor skrev Dagbladet at Norsk pasientskadeerstatning (NPE) mener Lyng ikke har krav på erstatning etter pasientskadeloven.

Lyng anket vedtaket
til Pasientskadenemnda som, etter ny vurdering, kom til samme konklusjon. Dermed valgte Lyng å gå rettens vei.

Lyngs fastlege vitnet om at plagene hennes ble vesentlig verre etter undersøkelsen, og at hun etter undersøkelsen har fått en godt synlig skjevhet i venstre skulder.

Anestesilege Trond Magne Stokke la fram røntgenbevis for at nakkeskaden hadde forverret seg etter gastroskopiundersøkelsen

Norsk pasientskadeerstatnings rådgivende leger Norvald Langeland og Arne Færden mener sykehuset hadde grunn til å gjennomføre gastroskopiundersøkelsen, og kan ikke se at Lyngs plager har endret karakter etter undersøkelsen.

Færden uttalte likevel at han ikke tør utelukke at en ukontrollert bevegelse kan ha skjedd under gastroskopiundersøkelsen. Langeland avfeide Stokkes bildebevis med at dårlig kvalitet på bildene gjør det umulig å trekke sikre konklusjoner.

RØNTGEN: Bildet viser metallkonstruksjonen i Liv Lyngs nakke. Foto: Privat
RØNTGEN: Bildet viser metallkonstruksjonen i Liv Lyngs nakke. Foto: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media