LØSTLATT OG GJENFORENT:   Maria Alyokhina  (til venstre) og Nadezhda Tolokonnikova fra punkbandet Pussy Riot på flyplassen i den sibirske byen Krasnoyarsk i går. De to kvinnene, som ble løslatt fra fengsel på lille julaften, sier de vil kjempe for å bedre innsattes kår i Russland. Foto:  AFP PHOTO/VASILY MAXIMOV / NTB Scanpix
LØSTLATT OG GJENFORENT: Maria Alyokhina (til venstre) og Nadezhda Tolokonnikova fra punkbandet Pussy Riot på flyplassen i den sibirske byen Krasnoyarsk i går. De to kvinnene, som ble løslatt fra fengsel på lille julaften, sier de vil kjempe for å bedre innsattes kår i Russland. Foto: AFP PHOTO/VASILY MAXIMOV / NTB ScanpixVis mer

- Tvunget til gynekologiske undersøkelser hver dag i tre uker

Løslatt Pussy Riot-medlem forteller om daglige ydmykelser i «Putins fengsel».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lille julaften ble de to Pussy Riot-medlemmene Maria Alyokhina og Nadezhda Tolokonnikova løslatt etter å ha sonet nesten to år i fengsel i Sibir. Straffen fikk de for å ha sunget en Putin-kritisk sang i en katedral i Moskva.

De to årene fengsel har ikke kuet kvinnenes kampvilje.

Nadezhda Tolokonnikova møtte pressen med et V-tegn da hun kom ut fra fengselsmurene. Hun var uten lue i 25 minusgrader, og spurte pressen spøkefullt om hva de syntes om været i Sibir, før hun ropte «Russland uten Putin!»

Uverdige forhold Bandmedlemmene sier de nå vil bruke all sin energi til å endre det politiske systemet i Russland og bedre forholdene i de russiske fengslene.

- Vil vil lage et veldig spesielt, fargerikt og kraftig program for å forsvare andre uskyldige kvinner i russiske fengsel, for de gjøres om til slaver akkurat nå, sier Alyokhina i et telefonintervju med den britiske avisa The Guardian rett etter løslatelsen.

Hun sier videre at Russland er bygget etter samme prinsipp som en fangeleir.

- Derfor er det viktig å endre fangeleirene, slik at vi kan begynne å endre Russland, sier hun.

Til tross for kampviljen, beskriver Alyakhina fengselsoppholdet som en tid med «endeløse ydmykelser».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noe av det hun ble påtvunget var gynekologiske undersøkelser nesten hver dag i tre uker.

- Jeg bestemte meg for å bli menneskerettsaktivist da jeg forsto hvor lett det var for myndighetspersoner å tvinge kvinner til å bli undersøkt i de mest intime delene av kroppene sine. Russiske myndigheter må ikke bli stående ustraffet. De kan ikke ha denne slags absolutte makt over oss.

Bekrefter undersøkelsene En organisasjon som besøkte Alyokhina i fengselet bekrefter overfor The Guardian at hun og andre kvinner må gjennom denne intime gjennomsøkningen som en del av en kroppsvisitasjonsrutine.

- Mange av fangene dør fysisk i fengslene, og mange andre dør på innsiden, sier Alyakhina i et intervju med CNN.

Hun foreller at mye av maten de fikk i fengselet var av så dårlig at det ikke gikk å spise den, og at mange av de innsatte derfor tapte mye vekt. De sanitære forholdene var så dårlige at det var vanskelig å få gått på toalettet. Irriterte fengselsvoktere kunne sette innsatte i «kalde bur» som straff. Her ble de hold isolert mens de frøs i for lite klær i kulda.

Gjenforent I går ble de to bandmedlemmer gjenforent.  De gjorde det klart at de mener amnestiet Putin har gitt dem og et stort antall andre fanger er en del av et PR-stunt for å stilne kritikken mot Russland før OL i Sotsji.

- Det er en kynisk handling, sier  Tolokonnikova. Det tredje medlemmet, Jekaterina Samutsevitsj, ble løslatt på prøve tidligere i år.

UTE AV FENGSELET:  Nadezhda Tolokonnikova møtte pressen med et V-tegn da hun ble sluppet ut av fengselet i Krasnoyarsk i Sibir. Foto:  AFP PHOTO / TVK6
UTE AV FENGSELET: Nadezhda Tolokonnikova møtte pressen med et V-tegn da hun ble sluppet ut av fengselet i Krasnoyarsk i Sibir. Foto: AFP PHOTO / TVK6 Vis mer