Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tvunget til gynekologiske undersøkelser hver dag i tre uker

Løslatt Pussy Riot-medlem forteller om daglige ydmykelser i «Putins fengsel».

LØSTLATT OG GJENFORENT:   Maria Alyokhina  (til venstre) og Nadezhda Tolokonnikova fra punkbandet Pussy Riot på flyplassen i den sibirske byen Krasnoyarsk i går. De to kvinnene, som ble løslatt fra fengsel på lille julaften, sier de vil kjempe for å bedre innsattes kår i Russland. Foto:  AFP PHOTO/VASILY MAXIMOV / NTB Scanpix
LØSTLATT OG GJENFORENT: Maria Alyokhina (til venstre) og Nadezhda Tolokonnikova fra punkbandet Pussy Riot på flyplassen i den sibirske byen Krasnoyarsk i går. De to kvinnene, som ble løslatt fra fengsel på lille julaften, sier de vil kjempe for å bedre innsattes kår i Russland. Foto: AFP PHOTO/VASILY MAXIMOV / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lille julaften ble de to Pussy Riot-medlemmene Maria Alyokhina og Nadezhda Tolokonnikova løslatt etter å ha sonet nesten to år i fengsel i Sibir. Straffen fikk de for å ha sunget en Putin-kritisk sang i en katedral i Moskva.

De to årene fengsel har ikke kuet kvinnenes kampvilje.

Nadezhda Tolokonnikova møtte pressen med et V-tegn da hun kom ut fra fengselsmurene. Hun var uten lue i 25 minusgrader, og spurte pressen spøkefullt om hva de syntes om været i Sibir, før hun ropte «Russland uten Putin!»

Uverdige forhold Bandmedlemmene sier de nå vil bruke all sin energi til å endre det politiske systemet i Russland og bedre forholdene i de russiske fengslene.

- Vil vil lage et veldig spesielt, fargerikt og kraftig program for å forsvare andre uskyldige kvinner i russiske fengsel, for de gjøres om til slaver akkurat nå, sier Alyokhina i et telefonintervju med den britiske avisa The Guardian rett etter løslatelsen.

Hun sier videre at Russland er bygget etter samme prinsipp som en fangeleir.

- Derfor er det viktig å endre fangeleirene, slik at vi kan begynne å endre Russland, sier hun.

Til tross for kampviljen, beskriver Alyakhina fengselsoppholdet som en tid med «endeløse ydmykelser».

Noe av det hun ble påtvunget var gynekologiske undersøkelser nesten hver dag i tre uker.

- Jeg bestemte meg for å bli menneskerettsaktivist da jeg forsto hvor lett det var for myndighetspersoner å tvinge kvinner til å bli undersøkt i de mest intime delene av kroppene sine. Russiske myndigheter må ikke bli stående ustraffet. De kan ikke ha denne slags absolutte makt over oss.

Bekrefter undersøkelsene En organisasjon som besøkte Alyokhina i fengselet bekrefter overfor The Guardian at hun og andre kvinner må gjennom denne intime gjennomsøkningen som en del av en kroppsvisitasjonsrutine.

- Mange av fangene dør fysisk i fengslene, og mange andre dør på innsiden, sier Alyakhina i et intervju med CNN.

Hun foreller at mye av maten de fikk i fengselet var av så dårlig at det ikke gikk å spise den, og at mange av de innsatte derfor tapte mye vekt. De sanitære forholdene var så dårlige at det var vanskelig å få gått på toalettet. Irriterte fengselsvoktere kunne sette innsatte i «kalde bur» som straff. Her ble de hold isolert mens de frøs i for lite klær i kulda.

Gjenforent I går ble de to bandmedlemmer gjenforent.  De gjorde det klart at de mener amnestiet Putin har gitt dem og et stort antall andre fanger er en del av et PR-stunt for å stilne kritikken mot Russland før OL i Sotsji.

- Det er en kynisk handling, sier  Tolokonnikova. Det tredje medlemmet, Jekaterina Samutsevitsj, ble løslatt på prøve tidligere i år.

UTE AV FENGSELET:  Nadezhda Tolokonnikova møtte pressen med et V-tegn da hun ble sluppet ut av fengselet i Krasnoyarsk i Sibir. Foto:  AFP PHOTO / TVK6
UTE AV FENGSELET: Nadezhda Tolokonnikova møtte pressen med et V-tegn da hun ble sluppet ut av fengselet i Krasnoyarsk i Sibir. Foto: AFP PHOTO / TVK6 Vis mer