Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tvunget til nyvalg i Hellas

Karamanlis kastet kortene.

 PÅ VEI UT:  Den greske statsministeren Kostas Karamanlis på vei ut av kontoret etter at han holdt sin tv-tale i går kveld om nyvalg. Det skjer allerede 4. oktober. Foto: AFP/SCANPIX.
PÅ VEI UT: Den greske statsministeren Kostas Karamanlis på vei ut av kontoret etter at han holdt sin tv-tale i går kveld om nyvalg. Det skjer allerede 4. oktober. Foto: AFP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den økonomiske krisen fikk Hellas statsminister Kostas Karamanlis til å utlyse nyvalg onsdag Foran seg har han en valgkamp i motbakke, mener flere eksperter.

Vel vitende om at sosialistene uansett ville tvunget fram valg i mars neste år, erklærte Karamanlis på gresk TV onsdag at valget skal holdes allerede i høst.

- Alle kan se konsekvensene av den økonomiske krisen. Det er nødvendig å rydde i det politiske landskapet og be folket gi et nytt politisk mandat, sa statsministeren.

Torsdag møter han presidenten for å få hans samtykke til nyvalget, som ifølge regjeringskilder er fastsatt til 4. oktober.

Minkende oppslutning

Oppslutningen om regjeringen er dalende i den greske befolkningen. Karamanlis konservative parti Nytt demokrati ligger 6 prosentpoeng bak sosialistpartiet PASOK på meningsmålingene, men analytikere mener det ville gått enda hardere utover populariteten om statsministeren hadde ventet med valget.

- Karamanlis har tatt en risikabel avgjørelse. Det er liten tvil om at PASOK har et forsprang i valgkampen, sier analytikeren Takis Theodorikakos.

Et regjeringsskifte avhenger av at Venstrekoalisjonen og Økologipartiet får plasser i nasjonalforsamlingen, mener Theodorikakos.

- Statsministeren har allerede innsett at partiet hans ikke kommer til å vinne. Målet hans er å begrense sosialistenes flertall, sier kollega George Sefetzis

Håper på stabilitet

Økonomiprofessor Yannis Stounaras ved Universitetet i Aten håper på en stabil regjering etter valget.

- Å lyse ut nyvalg betyr at du enten ikke vil regjere eller at du ikke kan, slår han fast.

- Landet trenger en stabil regjering, og jeg håper vi får det etter valget. Behovet for en regjering som tar et fastere grep om problemene, er stort, legger han til.

Theodoros Livanios i meningsmålingsfirmaet Opinion frykter at valget ikke vil avklare den politiske situasjonen.

- Det er en risiko for at vi ikke vil få en stabil ettpartiregjering, og det vil føre til enda større økonomiske problemer, sier han.

Sosialistleder klar

PASOK-leder George Papandreou hilser nyvalget velkommen.

- Tiden er inne for en ny kurs. Vi har styrke og mot til å gå løs på alt som holder dette landet tilbake, sier Papandreou.

Hellas blir ofte beskrevet som eurosonens svakeste ledd, hvilket ene og alene skyldes den sittende regjeringen, mener Papandreou.

- Regjeringen kollapset som følge av det uføret den har ført oss ut i. Den er alene ansvarlig for krisen, tordner sosialistlederen. (NTB-Reuters).


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling