Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tvunget til prostitusjon på gata i Oslo

Brukt som sex-leketøy av bakmennene i helgen. Rettssaken mot tre menn som er tiltalt for menneskehandel starter i Oslo tingrett i dag.

I RETTEN: Menneskehandelsrettssaken starter i Oslo tingrett i dag. Foto: Agnete Brun
I RETTEN: Menneskehandelsrettssaken starter i Oslo tingrett i dag. Foto: Agnete Brun Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag 24. juli i fjor ankom en 23 år gammel litauisk kvinne Norge i følge med en nå 30 år gammel landsmann.

Her var hun lovet arbeid i Oslo.  I stedet ble hun angivelig offer for en kynisk gruppe litauiske menn som ved hjelp av vold og trusler tvang henne til å selge sex på gata i Oslo.  

Allerede første kvelden skal hun ha blitt voldtatt av en av bakmennene, en 37 år gammel mann, på Olavsgaard hotell utenfor Oslo. Ifølge tiltalen hjalp det ikke at hun gjorde så mye motsand hun klarte.

- Det er en tung sak. For min klient gjelder at hun helst vil glemme det hun har vært gjennom. Saken en belastning, sier kvinnens bistandsadvokat Silje Elisabeth Steenvaag til Dagbladet.

Misbrukt på fest På samme tid ble også en 21 år gammel kvinne fra samme land lurt til Norge på falske premisser. De to kvinnenes historier er like.

Også den 21 år gamle kvinnen ble lovet arbeid. I stedet ble hun voldtatt av en av bakmennene. De to kvinneen ble så innlosjert i en leilighet med litauiske bygningsarbeidere i Oslo sentrum, og tvunget til å selge sex på gata.

To av de tiltale møter i dag i rettssaken i Oslo tingrett. Den tredje er fortsatt på frifot i hjemlandet.

Politiet mener kvinnene ble holdt under strengt oppsyn av de tiltalte i perioden de jobbet på gata. Alle pengene de tjente gikk til bakmennene. 

I helgene blei den ene av kvinnene i tillegg på det groveste misbrukt som sex-leketøy.

- I forbindelse med at gutta skal feste har de hentet henne inn fra strøket. To av de tiltalte har tiltvunget seg sex med henne ved ukas slutt, sier aktor, statsadvokat Pål S. Berg til Dagbladet.

Etter nesten to måneder i fangenskap, klarte den eldste av de ofrene å rømme. Kvinnen tok kontakt med politiet i Oslo, som allerede hadde startet etterforskning.

- Politiet hadde opplysninger om at det var noe spesielt som skjedde nede i dette strøket, sier Berg.

En måned senere kom klarte også 21-åringen å stikke av. Ved hjelp av venner kom hun seg hjem til Litauen. Her blei hun senere oppsøkt av politiet etter at etterforskningen hadde gjort hennes identitet kjent.

De to kvinnene er nå i Norge for å vitne.

- Saken er meget belastende for min klient, sier Gro Sigrid Bache Wildhagen, som er 21-åringes bistandsadvokat, til Dagbladet.

Frykt Frykt hos vitner og ofre, har etter deg Dagbladet forstår gjort etterforskingen vanskelig.

- Det har vært mye dårlige forklaringer. For å si det slik så har alle sine agendaer og det er ikke det norske rettssystemet de er mest redd for, sier Berg.

- Er de redde for å uttale seg?

- Frykt er et element. I tillegg har de interesse av å ha et økonomisk liv etter dette. Mange av vitnene lever et hardt liv med dårlig økonomi, sier Berg.

Statsadvokaten berømmer derimot innsatsen fra påtalemyndigheten i Litauen.

- De har bistått og vært svært effektive. Dessverre kan de ikke utlevere sine egne borgere. Vi skulle gjerne hatt den tredje tiltalte her også, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!