Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tvunget til prostitusjon som åtte-åring

En iransk domstol i Arak har bestemt at en 19 år gammel tilbakestående jente som nå kalles Leyla M., skal piskes og henges. Forbrytelsen hennes er at hun lystret sin mor og ble prostituert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Historien til Leyla M. vekker nå avsky og protester i store deler av verden.

I dag venter Leyla på at dommen skal bli bekreftet eller omgjort i iransk høyesterett.

I dag kan også en annen iransk kvinne, Hajieh Esmailvand, bli steinet til døde for utuktig omgang med en ung, ikke navngitt mann - som også er dømt til døden.

Mot ærbarheten

Leylas dom ble avsagt i mai, da jenta var 18 år, og anklagene var «handlinger som strider mot ærbarhet».

Og hun skal piskes før hun henrettes ved hengning.

Jenta ble tvunget til prostitusjon av sin egen mor da hun var åtte år. Hun fødte sitt første barn da hun var ni år, og fikk hundre piskeslag for prostitusjon og umoral.

Da hun var 12 år gammel, solgte familien henne til en afghansk mann som ville ha henne som «midlertidig» kone. Hans mor, og jentas svigermor, ble Leylas hallik. Hun solgte jentungens kropp mot hennes egen vilje.

 NORSKE PROTESTER: Demonstranter sa tydelig fra utenfor den iranske ambassaden i Drammensveien i Oslo     i går morges. Foto: Jon Eeg/Scanpix
NORSKE PROTESTER: Demonstranter sa tydelig fra utenfor den iranske ambassaden i Drammensveien i Oslo i går morges. Foto: Jon Eeg/Scanpix Vis mer

Forstår ikke

Leyla ble gravid igjen da hun var 14 år, og fikk nye hundre piskeslag for umoral. Tvillingene hennes ble født på et mødrehjem.

Det midlertidige ekteskapet ble oppløst, og familien solgte henne på nytt - denne gangen til en 55 år gammel mann som var gift og hadde to barn. Han hentet horekunder til sitt eget hus, hvor de fikk bruke Leyla som de ville.

Undersøkelser har vist at 19-åringen er psykisk utviklingshemmet, og Leyla skal ifølge den iransk-norske legen Mahmood Amiry-Moghaddam ikke være i stand til å forstå de rettslige konsekvensene av det hun sier og gjør.

Hennes mentale alder skal være åtte år.

Likevel ble Leyla M. tidligere i år dømt til døden for bordellvirksomhet, seksuell omgang med familiemedlemmer og for å ha født barn utenfor ekteskap.

Den vanligste dødsstraffmetoden i Iran er henging, men utroskap blir også straffet med steining.

Det skjer ved at den dømte blir gravd ned i bakken til livet. Så kaster man middels store steiner på synderen. Det er viktig at steinene ikke er så store at personen blir drept raskt.

Tre henrettet

En av Irans mest kontroversielle romaner handler nettopp om hvordan en ung kvinne på den iranske landsbygda blir urettferdig steinet for utroskap. Boka heter «The Stoning of Soraya M».

At den tilbakestående 19-åringen fra Arak nå kalles Leyla M., har klare paralleller til bokas hovedperson. Ifølge Amnesty Internationals Jennifer Campbell har tre mindreårige fått dødsdom og blitt henrettet i Iran i 2004.

-  Vi må stoppe at Leyla M. blir den fjerde, sier hun. Ifølge iransk lov kan en mann ha to typer ekteskap: Permanent og midlertidig. Det midlertidige kan vare fra 24 timer til 99 år. En mann kan ha fire permanente koner og så mange midlertidige han ønsker seg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media