- Tvunget til sex med drosjesjåfør

Drosjesjåføren (35) skal ha tvunget den 16 år gamle jenta til sex fordi hun ikke kunne betale drosjeturen. Etterpå ble jenta kjørt hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tiltalen mot drosjesjåføren, som er av utenlandsk opprinnelse, er tatt ut etter ordre fra riksadvokat Tor-Aksel Busch. Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad er satt opp som aktor i saken som starter i Oslo tingrett i mars.

Den 35 år gamle sjåføren er tiltalt etter den såkalte voldtektsparagrafen i straffeloven. Ifølge strafferammen risikerer sjåføren inntil ti års fengsel. Natt til søndag 24. november for litt over ett år siden praiet jenta en drosje ved Carl Berners plass i Oslo. Jenta hadde vært ute på byen, og hun har forklart til politiet at de kjørte en stund rundt for å finne penger til drosjeturen. Ved Ullevål hageby i Oslo skal sjåføren ha stoppet drosja.

Ifølge forklaringen til jenta visste hun da ikke hvor hun var i forhold til stedet hun bodde. Jenta kommer opprinnelig fra Nord-Norge og hadde vært i Oslo i kort tid før hun skal ha blitt voldtatt. Hun skal ha vært beruset og veldig skremt da sjåføren - ifølge tiltalen - skal ha tvunget henne til sex.

Pågrepet og avhørt

Ifølge tiltalen tvang drosjesjåføren 16-åringen til sex ved å true med «at han ellers ville kjøre henne til politiet fordi hun manglet penger til å gjøre opp for drosjeturen» og «ved å gi uttrykk for at han ellers ville beholde en mobiltelefon som NN (jentas navn, red.anm.) disponerte».

16-åringen fortalte om hendelsen i drosja til venner etter at hun kom hjem. Deretter skal hun ha oppsøkt voldtektsmottaket ved Oslo legevakt. Hun anmeldte forholdet til politiet dagen etter. Drosjesjåføren skal samme dag ha blitt pågrepet og avhørt av etterforskere ved Oslo-politiets sedelighetsavdeling. Sjåføren ble løslatt etter ei natt i arresten.

Jentas bistandsadvokat, Atle Odd Hovden, sier det vil bli lagt ned påstand om oppreisning og erstatning.

100000 kroner

- Alle som har vært utsatt for noe slikt, sliter en god del etterpå. Det ligger i sakens natur at vi vil kreve oppreisning og erstatning. En dom fra Høyesterett fastlegger erstatningen for voldtektsofre til 100000 kroner. Bevisførselen i saken får vise hva den endelige påstanden blir, sier Hovden til Dagbladet.

Drosjesjåføren er subsidiært tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med en person under 18 år mot vederlag, ettersom han - ifølge politiet - hadde sex med 16-åringen mot at han kjørte henne hjem uten betaling for kjøreturen.

Nekter straffskyld

Drosjesjåføren har fått inndratt kjøretillatelsen. Han forsvares av advokat Halvard Helle ved Advokatfirmaet Staff. Helle opplyser at saken først ble henlagt, men at saken ble påklaget.

- Han nekter straffskyld, både for voldtekten og for å ha hatt sex mot betaling. Han avviser på det mest bestemte at det skal ha vært utøvd noen form for tvang eller press mot passasjeren. Han fikk opplyst at saken var avgjort med henleggelse, og det er derfor en såpass stor belastning for ham at saken kommer opp igjen, sier advokat Halvard Helle.

Etter det Dagbladet får opplyst, hevder drosjesjåføren at jenta frivillig hadde sex med ham. Drosjesjåføren har forklart til politiet at han kjørte 16-åringen hjem etterpå.

Voldtektstiltalen er nok et eksempel på en rekke voldtektssaker de siste åra, der drosjesjåfører i tjeneste blir utpekt som gjerningsmenn. Det regnes ofte straffeskjerpende når en sjåfør i tjeneste forgriper seg på en passasjer.

SKREMTE 16-ÅRINGEN: Ifølge tiltalen mot drosjesjåføren tvang han den berusede og skremte passasjeren, en 16 år gammel jente, til sex i Ullevål hageby i Oslo fordi hun ikke kunne betale for turen.