Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tvunget til sex med mors samboer

Anne (28) vokste opp hos en mor som utsatte henne for grov omsorgssvikt. Mora skal ha sendt jentungen inn på soverommet til samboeren når hun selv ikke orket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå saksøker Anne Oslo kommune. Hun krever 2,4 millioner kroner i erstatning fordi barnevernet til tross for gjentatte bekymringsmeldinger fra blant andre mormor og naboer ikke tok tilstrekkelig omsorg for henne. Mora motsatte seg tiltak og møtte ikke til samtaler, og dermed skjedde ingenting.

- Jeg var vettskremt hele barndommen. Slag og trusler var en del av hverdagen. Skolegang ble det lite av. Jeg ble holdt hjemme av mamma. Jeg måtte være mamma for lillebroren min og mamma for mora mi. Det var jeg som møtte opp på sosialkontoret, handlet i butikken, gikk i banken og på apoteket.

- Å leke sammen med andre barn var ikke lov. Når jeg var på skolen, ble jeg mobbet. På grunn av mammas samboer med fremmedkulturell bakgrunn ble jeg kledd annerledes, fikk ikke spise svinekjøtt eller feire jul, forteller Anne.

Nye sjanser

Mens hun og broren led, fikk mora stadig nye sjanser trass store psykiske problemer.

Med søksmålet vil hun rette søkelys mot det hun oppfatter som det største problemet i barnevernet: ikke overtrampene, men forsømmelsene.

- At så mange har visst om meg, men ikke har gjort noe, er grusomt å leve med, sier Anne.

I mange år var hjelpetjenesten i Oslo kommune klar over at Anne og lillebroren hadde det vondt. Første gang familien er nevnt i barneverntjenestens journaler, er da Anne var sju år. Vedtak om weekendhjem til henne ble vedtatt, men aldri gjennomført.

Da Anne var ni år, framgår det av en rapport fra barnevernstjenesten at de er alvorlig bekymret for mors omsorgsevne, og at barna bærer preg av mangeårig omsorgssvikt. Da Anne var 12 år gammel ble det første gang registrert at hun selv tok kontakt med barnevernsvakta og ba om å få flytte fra mora.

Da Anne var 14 år fortalte hun om seksuelle overgrep utført av moras samboer. Men hjelperne lot henne bli der. Det eneste tiltaket som ble iverksatt av barnevernet, var at det ble bevilget penger til å skifte lås på ytterdøra. Å skifte lås hindret ikke at samboeren fortsatte overgrepene.

- Mamma orket ikke selv. Hun sa at jeg måtte gå inn til ham, istedenfor henne. Det var grusomt, og jeg var så redd. Jeg fikk juling hvis jeg nektet, minnes Anne lavmælt, mens tårene renner.

I barnevernsmappa ligger papirene som dokumenterer den grove omsorgssvikten Anne ble utsatt for. Enkeltheter står og faller likevel med kvinnens troverdighet, fordi barnevernet ikke fulgte opp det mishandlede barnet.

Ble alkoholiker

Den mangelfulle omsorgssituasjonen førte til at Anne utviklet angst og nervøsitet. For å kurere angsten skal mora ha gitt datteren Paralgin Forte og Stesolid. Anne fikk tidlig oppfatningen at rus kan være løsningen på problemer, og havnet dermed på kjøret selv.

- Da jeg var 16 år, ble jeg plassert på et ungdomshjem, der jeg ble alkoholiker. I tillegg misbrukte jeg hasj, uten at personalet oppdaget noe, forteller hun.

Barnevernet gjorde ifølge Anne aldri noe for å forebygge eller gripe inn overfor rusmisbruket.

- I dag har jeg vært tørrlagt alkoholiker i to år. Først nå har jeg krefter til å snakke om oppveksten min og erkjenne hva forsømmelsene fra barnevernstjenestens side har ført til. Håpet er at min historie kan føre til at andre barn ikke må lide mens de voksne blir gitt nye sjanser, sier Anne.

Avviser krav

Oslo kommune avviser erstatningskravet på 2,4 millioner kroner og hevder saken er foreldet.

Annes advokat Odd Kristian Johansen mener at saken er prinsipielt viktig.

- Det faktum at barnevernstjenesten var kjent med den uholdbare omsorgssituasjonen, utløste en handlingsplikt for barnevernstjenesten. Å bruke ni år på å fremme forslag om omsorgsovertakelse må karakteriseres som klart klanderverdig, sier advokat Johansen.

Han peker på at Anne gjennom hele grunnskolen hadde et stort fravær, som følge av at mora holdt henne hjemme.

- Hennes skolekunnskaper er derfor svært mangelfulle. Som følge av den ekstreme situasjonen hun levde under, utviklet hun alkoholisme som tenåring. Dette har ført til at hun aldri har hatt en jobb, sier advokat Odd Kristian Johansen.

TØFF OPPVEKST: - Jeg har aldri fått være barn. Jeg var vettskremt hele tida, sier Anne. Her er hun som lita jente på ett av få barndomsbilder som finnes av henne.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media