Twin Peaks-tilstander i Son

Parkeringsavgift ble innført i forrige helg. Nå er det drapstrusler, øksemenn, sms-kampanjer og mystiske biler som dominerer i Son.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Vi er imot p-automatene!!! Stopp tullet.. La Son være i fred!!!!!!!!!!»

Mer enn 50 plakater med denne teksten ble satt opp i Son da det ble innført parkeringsavgift i det lille tettstedet i helga.

Livsfarlig

Småbyidyllen er brutt av en uhyggelig spenning med mistenkelige biler observert ved parkometer på nattestid, øksemenn som ramponerer p-automatene og rødglødende befolkning.

Det er satt igang en rekke tiltak for å protestere mot avgiftene. Blant de lovlige er underskriftskampanjer og flygeblad.

Men det har også kommet en drapstrussel i brevs form til en kommuneansatt og en SMS-kampanje med blant annet oppfordring til å putte tyggis i automatene ruller.

Og i går ble ordførerens bil sabotert, fem hjulbolter var løse.

- Det ristet i hele bilen. Gudskjelov at jeg stoppet for å sjekke, sier ordførerer Tom Anders Ludvigsen (Ap) til Dagbladet.no. Han er sikker på at dette har med parkeringssaken å gjøre. Foreløpig er saken ikke anmeldt.

15 KRONER I TIMEN: Det er for få parkeringsplasser i Son. Derfor er parkeringsavgiften innført. Det protesterer innbyggerne kraftig på. Foto: SCANPIX
15 KRONER I TIMEN: Det er for få parkeringsplasser i Son. Derfor er parkeringsavgiften innført. Det protesterer innbyggerne kraftig på. Foto: SCANPIX Vis mer

Han fordømmer oppfordringen blant innbyggerne til sivil ulydighet, og frykter at voksnes motstand kan få alvorlige konsekvenser.

- Voksne folk forsvarer slike kriminelle handlinger og plutselig kan en 16-åring som aldri har vært borti slike ting før blitt tatt med ei øks i hånda, sier ordføreren, som nå sier at folk får skjerpe seg.

- Det er en useriøs mobb som driver trakassering, sier Ludvigsen, som mener politikerne kan ha vært for dårlige på kommunikasjon i saken. Nå går de i dialog med næringsliv og velforening for å komme til enighet.

- Så håper jeg inderlig at hærverket slutter, dette er en sak som har gått ut av proporsjoner, avslutter hen.

15 kroner per time

Avgiften for å parkere i Son er satt til 15 kroner timen mellom 08.00 og 17.00 syv dager i uken, og det er selskapet Europark som har fått avtalen med kommunen om driften. Informasjonsdirektør Pål Gleditsch er overrumplet av den ekstreme motstanden.

- Engasjementet har fått et omfang jeg aldri har vært borti. I løpet av mine 25 år i bransjen har jeg aldri opplevd lignende, sier Gleditsch til Dagbladet.no.

Han forteller at sju fundament ble ødelagt allerede helga før parkeringsautomatene kom. Deretter ble tre automater totalramponert etter at de ble satt opp.

- Samlet utgjør skadene på disse tre automatene 100 000 kroner. Dette er en politisak nå, sier Gleditsch, som ikke vil ut med hvor mange automater selskapet har satt opp og akkurat hvor de står.

- Nei, det ville være for dumt slik situasjonen står nå.

Kommunestrid

Både politikere og Europark påpeker at det er for lite parkeringsplasser i Son, og at det er nødvendig med begrensninger slik at biler ikke blir stående og okkupere en plass i ukesvis mens eieren er på ferie. Men så lett argumenterer man ikke i den hardkokte striden.

Ikke minst raser soningene over at kommunepolitikerne, som sitter i Vestby sentrum, 10 kilometer fra Son, har bestemt at en annen del av kommunen skal ha parkeringsavgift. Son er nemlig den eneste delen av kommunen der det er blitt innført avgift, og der politikerne jobber er det fortsatt gratis å parkere.

Kommunestyret vedtok å innføre avgiften i fjor sommer. Og siden har «alle» vært imot den. Lensmannen har en tung jobb, for han får ikke inn noen tips.

- Vi pleier alltid å få inn tips fra publikum. I denne forbindelse er det helt dødt. Skal vi finne synderne, tror jeg vi er avhengig av tips fra publikum, sier lensmannen i Vestby, Klaus Henning Os til Moss Avis, som også har opprettet en samleside om den etter hvert omfattende saken. Foreløpig er ingen mistenkt i saken.

Ordføreren forteller at det nå også vurderes å innføre p-avgift også andre steder i kommunen.

- Seriøse står bak

Gleditsch vet ikke om det koster noe å betale for å parkere i Son akkurat i dag.

- Nei, dette endres jo fra time til time, det er avhengig av hva vandalene der nede får til, sier informasjonsdirektøren, som foteller at selskapet sitter på mer informasjon om hva som foregår i saken som de vil gå til politiet med. Europark har også tatt sine forholdsregler, men vil ikke forteller noe mer om hva de nå har gjort.

Også næringslivet er også imot p-avgiften, blant dem kioskeier Pål Rørstad. Han forteller til Moss avis at det er «seriøse, ordentlige mennesker» som står bak. Folk i Son er i harnisk.

- Når seriøse, ordentlig mennesker synes det er greit å knuse p-automater, så sier det noe om hvor ille dette er, sier han til Moss avis, før han benekter at han vet hvem som står bak.

- Jeg hører bare på praten i kiosken her. Folk som jeg aldri ville trodd skulle tenke tanker om å ødelegge p-automater, tenker sånne tanker.

KOMMUNESTRID:</B> Det er i tettstedet Son i kommunen det er blitt innført parkeringsavgift. Politikerne sitter 10 kilometer unna, i Vestby sentrum. Der er det fortsatt gratis å parkere.
<B>LIVSFARLIG:</B> Ordførerens hjulbolter var skrudd ut. Heldigvis stoppet ordføreren da bilen begynte å riste kraftig. Det kunne ha gått riktig ille om han hadde fortsatt kjøreturen.