Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Twitter børsnoteres til mye høyere pris enn Facebook

Investorer verden over følger med på børsintroduksjonen av Twitter. Blir det rally eller kollaps de første dagene?

BØRS: Twitter noteres på børsen i New York. (AP Photo/Mark Lennihan)
BØRS: Twitter noteres på børsen i New York. (AP Photo/Mark Lennihan) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Twitter tas opp til notering på børsen i New York i dag.

Kunngjøringen om børsnotering skjedde gjennom en tweet og nå kommer børsintroduksjonen til en IPO-pris på 26 dollar.

Har hentet 11 milliarder kroner Selskapet har ifølge Bloomberg solgt aksjer i forbindelse med introduksjonen for 1,82 milliarder dollar, tilsvarende nesten 11 milliarder kroner.

Det er nesten like mye som Google hentet da det ble børsnotert i 2004 og gjør Twitter til den største IPO etter at Facebook ble børsnotert den 18. mai i fjor.

Tidligere har det vært indikert et IPO-intervall for aksjen i området 23-25 dollar, opp fra 17-20 dollar tidligere i prosessen.

Nå indikeres det, ifølge meglere som Marketwatch har snakket, med at aksjen kan åpne så høyt som 44 - 45 dollar!

Hva er Twitter verdt? En IPO-pris på 26 dollar verdsetter Twitter (TWTR) til 14,2 milliarder dollar, eller 85 milliarder kroner.

Uten sammenligning for øvrig er det mer enn det dobbelte av Groupon på knapt 7 milliarder dollar. Børsverdien på Facebook er på 120 milliarder dollar, mens børsverdien på LinkedIn er 27 milliarder dollar.

Men Twitter er likevel dyrere enn både Facebook og LinkedIn. Og skulle aksjen åpne på 44 dollar vil det verdsette Twitter til 24 milliarder dollar.

Ifølge Bloomberg selges Twitter-aksjen, på en kurs på 26 dollar, til 12,4 ganger forventet omsetning (P/S) i 2014 på 1,14 milliarder dollar. Skulle den åpne på 44 dollar tilsvarer den en P/S på over 21!

Til sammenligning tilsvarer aksjekursen på Facebook en P/S på 11,6 mens LinkedIn har en P/S på 12,2.

En professor i finans mener Twitter er overvurdert og har en klar mening om hva som er riktig pris.

Andre mener selskapet kan forsvare en mye høyere kurs. London-baserte IG, som tilbyr å vedde på fremtidig kursutvikling, indikerer ifølge Bloomberg at selskapet kan være verdt 23 milliarder dollar, tilsvarende 42 dollar pr. aksje.

Det er ikke ventet at selskapet vil begynne å tjene penger før i 2015 og selskapet tapte 64,6 millioner dollar i 3. kvartal, som var tre ganger så mye som i samme kvartal året før.

Himmel eller helvete? Investorer som har et avbalansert forhold til risiko krysser fingrene og håper på en rakettstart.

Mer edruelige aktører minner om at luften har gått ut av mang en børsklar forretningsidé tidligere. Marketswatch anbefaler sine lesere å se an situasjonen.

Siden 2001 har faktisk to av tre internett-aksjer vært omsatte lavere etter tre måneder. I gjennomsnitt hadde aksjene falt mer enn 11 prosent.

Se bare på hva som skjedde med Facebook for halvannet år siden.

Etter en uke hadde Facebook-aksjen stupt 21,45 prosent mens markedsverdien var redusert med 28,62 prosent på én måned. Og tre måneder etter Facebooks børsintroduksjon var aksjekursen halvert, ifølge Marketwatch.

Nå handles imidlertid aksjen til en kurs som ligger 30 prosent over IPO-kursen på 38 dollar.

Noteres på NYSE - ikke Nasdaq Selv om Twitters IPO-kurs har blitt jekket opp flere ganger, er ledelsen ifølge Marketwatch meget bevisst på å ikke gå i samme "felle" som Facebook — som ble beskyld for å være overhypet og overpriset.

Det er også verdt å merke seg at Twitter noteres på NYSE og ikke på Nasdaq, slik Facebook er.

Flere nyheter Rentesjokk fra ESB - euroen stuper
- Denne banken har det klart billigste kredittkortet
- Et skandaleprosjekt av store dimensjoner

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media