Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Twitter-brukere håner CIA for markeringen av drapet på Osama bin Laden

Tvitret den fem år gamle operasjonen i nåtid.

SITUASJONSROMMET UNDER OPERASJONEN: «3:30 pm EDT - @POTUS watches situation on ground in Abbottabad live in Situation Room #UBLRaid», skriver CIA om bildet på Twitter. FOTO: HANDOUT/REUTERS
SITUASJONSROMMET UNDER OPERASJONEN: «3:30 pm EDT - @POTUS watches situation on ground in Abbottabad live in Situation Room #UBLRaid», skriver CIA om bildet på Twitter. FOTO: HANDOUT/REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For å markere at det i dag er fem år siden al-Qaida-leder Osama bin Laden ble drept, bestemte CIA seg for å tvitre operasjonen i nåtid.


«#OTD 2011: US military raid in Abbottabad, Pakistan killed Usama Bin Ladin. #UBLRaid », skriver etterretningstjenesten i den første meldingen og legger ved et bilde av skjulestedet bin Laden befant seg på da han ble drept av amerikanske spesialstyrker 2. mai 2011. 


I løpet av de neste timene publiseres 20 andre Twitter-meldinger med tidsintervaller som stemmer overens med tidsrommet som hendelsene fant sted på under operasjonen for fem år siden. Meldingene skrives imidlertid i presens, som om operasjonen skulle funnet sted i dag.


Twitter-innlegget som skapte desidert flest reaksjoner omhandler bin Ladens død.


«3:39 pm EDT - Usama Bin Ladin found on third floor and killed #UBLRaid».


Flertallet responderer ved å skrive «pics or it didn't happen», som en referanse til at det aldri ble offentliggjort bilder av al-Qaida-lederen etter at han ble drept.

Én gir også CIA kritikk for måten operasjonen ble avsluttet på: «@CIA skryter av en utenomrettslig henrettelse. Det finnes ingen andre måter å gjøre dette på; Bin Laden burde vært stilt for retten. #UBLRaid».


- Operasjonen mot bin Laden står seg som en av de mest suksessfulle etterretningsjobbene gjennom tidene. Historie har vært et viktig element for CIAs arbeid i sosiale medier. På femårsmarkeringen er det på sin plass å huske dagen og å ære alle dem som hjalp til i arbeidet, uttalte Ryan Trapani, talsmann for CIA, til ABC News.


I fjor raste debatten etter at det kom fram nye påstander om bin Laden-aksjonen. Det var den prisbelønte gravejournalisten Seymour Hersh som mente at Osama bin Laden i utganspunktet ble hold til fange av Pakistan da han ble drept.


Det hvite hus avviste imidlertid alle Hershs anklager og karakteristerte dem som unøyaktige og grunnløse.

I 2010 hevdet Cubas tidligere president Fidel Castro at Osama bin Laden var amerikansk agent, betalt av CIA, informasjon han selv sa at WikiLeaks-dokumenter bekreftet.

Hele Norges coronakart