Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Twitter-grunnlegger: - Hvis det er sant at Trump ikke hadde blitt president uten Twitter, så beklager jeg

- Internett er ødelagt, mener Evan Williams.

BEKLAGER: Evan Williams er en av grunnleggerne av Twitter. Han beklager at det sosiale mediet kan ha bidratt til at Donald Trump ble president. Foto: AP Photo / Marcio Jose Sanchez / NTB scanpix
BEKLAGER: Evan Williams er en av grunnleggerne av Twitter. Han beklager at det sosiale mediet kan ha bidratt til at Donald Trump ble president. Foto: AP Photo / Marcio Jose Sanchez / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både før han kastet seg inn i politikken, mens han drev valgkamp og i hans til nå ganske korte tid som amerikansk president har Donald Trump vært svært aktiv på Twitter.

Her har han langet ut mot politiske motstandere og kommet med relativt heftige påstander som til stadighet har blitt gjenstand for debatt.

Han har blant annet anklaget Obama for å ha avlyttet ham under valgkampen og under valgkampen delte han ufordelaktige bilder av kona til den republikanske motkandidaten Ted Cruz.

En Twitter-melding har også fått «skylda» for at Trump i det hele tatt bestemte seg for å stille som president.

- Ikke vært president uten Twitter

Trump har også noe indirekte gitt Twitter og andre sosiale medier, som Facebook og Instagram, æren for at han er president.

- La meg fortelle deg om Twitter. Jeg tror at jeg kanskje ikke hadde vært her hvis det ikke var for Twitter, fordi det skrives så mye feilaktig i pressen, så uærlig, sa Trump under et intervju med Fox News i mars, gjengitt av Real Clear Politics.

- Mange av nyhetene. De er ikke ærlige. Og når jeg har tett på 100 millioner mennesker som følger meg på Twitter, inkludert Facebook, inkludert Instagram, inkludert POTUS(Twitter-kontoen til den til en hver tid sittende president, journ.anm), inkludert en masse ting, så har jeg min egen form for media.

Uttalelsene fra Trump ble lagt merke til i Twitters hovedkvarter.

- Jeg beklager

I et intervju med New York Times tar nå en av grunnleggerne av Twitter, Evan Williams, bladet fra munnen.

- Twitters rolle i dette er en veldig dårlig ting. Hvis det er sant at han ikke ville vært president uten Twitter, så ja, jeg beklager, sier Williams.

Han har kommentert Trumps Twitter-bruk tidligere også. Under en tale på University of Nebraska tidligere denne måneden sa Williams at Silicon Valley har en tendens til å se på seg selv som Prometheus i gresk mytologi, han som stjal ilden fra gudene og ga den til menneskene.

- Det vi pleier å glemme er at Zevs var så forbanna på Prometheus at han lenket ham til en stein sånn at ørnene kunne hakke på ham til evig tid. Noen vil si at det er det vi fortjener for å ga Donald Trump muligheten til å tvitre, sa Williams.

Fram til 2010 var han administrerende direktør i selskapet, men han ble presset ut av styret fordi han ifølge med-grunnlegger og eks-kjæreste, Meg Hourihan, «ikke var direktør-materiale».

Han er likevel den personen som eier flest aksjer i selskapet og er fremdeles styremedlem.

- Internett er ødelagt

Og på tross av at Williams har vært aktiv i det teknologiske miljøet i Silicon Valley, så er han ikke videre imponert av internett anno 2017.

- Internett er ødelagt, sier Williams.

Direktesendinger av selvmord, vold og drap har funnet sted på Facebook. På Twitter er grov verbal juling aldri langt unna. Fire av ti voksne internettbrukere har blitt trakassert på internett, ifølge en undersøkelse.

Alt dette har ledet Williams til en erkjennelse.

- En gang i tiden trodde jeg at når folk fikk muligheten til å snakke fritt og utveksle informasjon og idéer, så ville verden automatisk bli et bedre sted. Jeg tok feil, sier Williams.