Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Twitter kan forhindre trafikkulykker

Lokale «tweets» kan advare bilister om dårlige vær- og føreforhold.

VINTERFØRE: Forskere fra University at Buffalo har funnet ut at det kan Bilistene opplevde vanskelige kjøreforhold på E6 mot Gardermoen og Oslo da dette bildet ble tatt, i 2012. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix / TT / kod  20520
VINTERFØRE: Forskere fra University at Buffalo har funnet ut at det kan Bilistene opplevde vanskelige kjøreforhold på E6 mot Gardermoen og Oslo da dette bildet ble tatt, i 2012. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix / TT / kod 20520 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Forskere fra University at Buffalo i New York har nylig publisert en studie der det kommer frem at Twitter-meldinger kan advare bilister mot dårlige vei- og føreforhold, på en bedre måte enn meterologenes beregninger kan.

I studien tok forskerne for seg 360 000 tweets publisert i Buffalo- og Niagara-området i løpet av tre uker i desember 2013.

Omkring 3000 av disse twittermeldingene var merket med «snø» eller «smelte», og mange var merket med koordinater. Det gjorde det lettere å finne ut hvilke steder «værvarslene» var om.

Værvarsler fra stedet Flere ulike kilder tas i bruk når det lages værvarsler. Meteorologene bruker værdata fra satelitter og målestasjoner i nærheten, mens trafikketaten blant annet bruker kameraer for å si noe om været og lage trafikkvarsler.

Disse metodene har likevel sine begrensninger, da de for eksempel ikke kan si noe om hvorvidt brøytebilen har kommet. 

Nettopp derfor er det en fordel at twitterbrukerne ofte er på stedene de skriver om. I en pressemelding om studiens funn forteller Said Adel Sadek, en av de som utførte studien ved University at Buffalo, om hva Twitter kan tilby bilister.

- Twitterbrukere gir en enestående mengde data som vi kan bruke til å forbedre varslingen ved rushtrafikk, snøstormer og annet dårlig vær, sier Sadek, ifølge pressemeldingen publisert på University at Buffalo sin nyhetstjeneste.

Brukes allerede av politiet Berit Skog, førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, synes Twitter-formen passer godt til å være en plattform for varslinger til bilister. Høsten 2015 økte andelen norske brukere på Twitter med nesten 11 prosent, og at det var 113 000 flere registrerte profiler enn ved forrige måling.

- Twitters egenskaper gjør dette mediet velegnet til den type bruk. En kan nå kjapt ut med meldinger og også gi klare beskjeder innenfor rammen på 140 tegn. En strategisk bruk av Twitter-meldinger fra publikum forutsetter at det er ressurser nok til å sortere meldingene etter tema, og også fjerne meldinger som ikke er relevante, sier Skog til Dagbladet.

Hun fremhever at flere etater i Norge allerede bruker Twitter for å spre informasjon raskt. For eksempel melder flere av politiets operasjonssentraler om ulykker, ras, oversvømmelse og aktuelle veimeldinger for bestemte strekninger, via politiets Twitter-kontoer.

Skog sier at etter hva hun har forstått, har Twitter fungert på en god måte i politiets arbeid. Operasjonssentralen i Oslo har vært på Twitter helt siden 2011, og på politiets nettsider står det at formålet er å informere innbyggerne om ulike pågående hendelser i hovedstaden. Skog mener det kan lette veimyndighetenes jobb om bilister lager varslinger til andre.

- Veimyndighetene har ikke kapasitet til å overvåke alle strekninger i «vårt langstrakte land». Bilister kan være et gunstig supplement og en viktig informasjonskilde, sier Skog til Dagbladet.

Til tross for at det har blitt flere norske Twitter-brukere, har bruksfrekvensen gått ned noe fra tidligere. Antallet aktive brukere har økt med 7 prosent. I Norge var det ca. 932 000 registrerte Twitter-brukere i 2014, og 28 prosent brukte appen daglig.

POPULÆRT: Twitter blir stadig mer populært i Norge. En studie utført i USA viser at Twitter-brukere ofte twitret om vær- og føreforhold politiet og andre etater ikke hadde oversikt over, fordi de ikke kunne være på alle stedene samtidig. Berit Skog, førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, mener at Twitter også kan brukes for å varsle om dårlige vær- og føreforhold i Norge. Foto: NTB Scanpix.
POPULÆRT: Twitter blir stadig mer populært i Norge. En studie utført i USA viser at Twitter-brukere ofte twitret om vær- og føreforhold politiet og andre etater ikke hadde oversikt over, fordi de ikke kunne være på alle stedene samtidig. Berit Skog, førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, mener at Twitter også kan brukes for å varsle om dårlige vær- og føreforhold i Norge. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media