TRENGER SURFEPAUSER: Du behøver ikke å ha dårlig samvittighet for å kikke innom Facebook, Twitter eller en favorittblogg i løpet av arbeidsdagen, ifølge australske forskere. Tvert imot, det hjelper deg å holde fokuset på arbeidsoppgavene.  Illustrasjonfoto: REUTERS/SCANPIX
TRENGER SURFEPAUSER: Du behøver ikke å ha dårlig samvittighet for å kikke innom Facebook, Twitter eller en favorittblogg i løpet av arbeidsdagen, ifølge australske forskere. Tvert imot, det hjelper deg å holde fokuset på arbeidsoppgavene. Illustrasjonfoto: REUTERS/SCANPIXVis mer

- Twitter og nettaviser gjør deg mer produktiv på jobb

Surfepauser frisker opp konsentrasjonen, ifølge forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nettaviser, sosiale tjenester som Facebook og Twitter og videosider som YouTube kan bidra til å øke produktiviteten på arbeidsplassen, ifølge en fersk australsk undersøkelse.

Forskerne ved universitet i Melbourne mener at nettsurfing på ikke-jobbrelaterte sider i arbeidstiden, i moderate mengder vel og merke, fungerer som tiltrengt avkobling, som bidrar til å holde konsentrasjonen ved like i arbeidet, melder The Sydney Morning Herald.

«Alle» gjør det
Forskerne har i denne omgang sett på surfevaner til 300 arbeidstakere som tilbringer sine dager stort sett foran en datamaskin.

70 prosent av disse var én eller flere ganger i løpet av dagen innom sider som ikke hadde noe å gjøre med deres gjeldende arbeidsoppgaver.

Et fenomen som har til og med fått et eget fagbegrep - Workplace Internet Leisure Browsing (WILB), eller klønete oversatt, nettsurfing på jobben bare for moro skyld.

Nettaviser og jakten på relevant informasjon om ulike produkter var noen av favoritt-tidsfordrivene på nettet, sammen med nettspill og underholdning på YouTube.

La folk surfe
Mannen bak studien, Brent Coker, mener at mange bedrifter er unødvendig strenge når de begrenser de ansattes tilgang til for eksempel Facebook eller YouTube.

I 2007 gikk blant annet det norske selskapet Lindorff ut og truet sine ansatte med sparken hvis de brukte Facebook i arbeidstiden.

- Bedrifter bruker millioner på programvare som skal hindre deres ansatte å se på video på YouTube, bruke sosiale nettjenester som Facebook eller handle på nett. Dette fordi man går ut i fra at disse nettaktivitetene koster millioner i tapt produktivitet. Men dette trenger ikke å stemme, kommenterer Coker i en pressemelding på universitets hjemmesider.

Forskningsresultatene viser derimot at de som bruker inntil 20 prosent av arbeidstiden på slik morosurfing, er omtrent ni prosent mer produktive enn dem som ikke gjør det.

Akkurat som på skolen
Den mer eller mindre vitenskapelige forklaringen på hvordan dette kan stemme, ligger i at surfepausene frisker opp konsentrasjonen og gjør det derimot lettere igjen å fokusere på arbeidsoppgavene - om det er et excell-ark eller kronglete setninger på skjermen.

- Folk trenger å gjøre noe annet for å få tilbake konsentrasjonen, forklarer Coker og utdyper:

- Tenk tilbake til når du satt i klasserommet i en forelesning. Etter 20 minutter kunne konsentrasjonen forsvinne helt. Etter en pause var det igjen mulig å fokusere på hva som ble sagt. Det er akkurat det samme på en arbeidsplass.

Slike korte pauser, der tankene flyter fritt, hjelper å holde fokuset resten av dagen, og gjør deg mer produktiv, ifølge forskerne.

Ikke for alle
Men, for det er selvsagt et men her, surfepauser og effektivitet henger sammen bare hvis brukerne greier å beherske seg og gå tilbake til arbeidsoppgavene etter en kort stund. 

- WILB har ingen effekt på dem som har en tendens til nettavhengighet. De vil ha en lavere produktivitet enn dem som greier å kontrollere bruken.

Nett- og spillavhengighet kjennetegnes først og fremst av overdreven bruk av de teknologiske hjelpemidlene.

Det kan føre til at brukerne neglisjerer sine daglige oppgaver på jobb og hjemme og at nettbruken går utover det sosiale liv, økonomiske forpliktelser, familieliv og personlig hygiene og følelsesliv, ifølge Lommelegen.no.