Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA:

Twitter-presidenten: - Hvis Chicago ikke løser dette blodbadet, sender jeg inn FBI

En mye omtalt voldsbølge herjet Chicago i 2016, og det ser ikke ut som den forsvinner med det første.

I DET HVITE HUS: Visepresident Mike Pence og Secret service-sjef Joseph Clancy står ved siden av president Trump, som håndhilser på FBI-sjef James Comey. 22. januar 2017 i Washington. Foto: AP Photo/Alex Brandon.
I DET HVITE HUS: Visepresident Mike Pence og Secret service-sjef Joseph Clancy står ved siden av president Trump, som håndhilser på FBI-sjef James Comey. 22. januar 2017 i Washington. Foto: AP Photo/Alex Brandon. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

762 personer ble drept i den amerikanske storbyen i 2016, noe som har ført til kallenavnet «USAs drapshovedstad». Chicago hadde flere drepte enn New York og Los Angeles til sammen.

Tirsdag kveld truet president Trump med føderal intervensjon i Chicago om ikke byen gjør mer for å løse den voldelige kriminalitetsbølgen.

Mer enn villige til å samarbeide
Chicagos politioverbetjent Eddie Johnson har uttalt seg om saken:
- Som ordføreren har sagt for noen timer siden, er Chicagos politiavdeling mer enn villige til å samarbeide med den føderale regjeringen for å bygge våre partnerskap med DOJ, FBI, DEA og ATF, og øke den føderale rettsforfølgelsen for pistolforbrytelser i Chicago, skriver The New York Times.

Tweeten fra Trump kom etter en Fox News kveldssending, som inneholdt et segment hvor verten Bill O’Reilly undersøkte hvordan den føderale regjeringen kan gripe inn i kampen mot voldelig kriminalitet.

Både segmentet og tweeten har kommet i kjølvannet av en artikkel publisert mandag i The Chicago Tribune. Artikkelen informerte om at det har vært flere skyteepisoder og drap så langt i år, enn ved samme tid i fjor.

Allerede flere skyteepisoder og drap
The Chicago Tribune meldte om at minst 228 mennesker har blitt skutt i Chicago så langt i 2017, og dette er 5,5 prosent økning fra de 216 skuddene fra samme periode i fjor.

Det har vært 42 drap foreløpig i 2017, noe som er en økning på 23,5 prosent fra 34 drap i samme periode i 2016. The Tribune påpekte også at januar 2016 endte med 50 drap. Så mange drap hadde ikke skjedd i januar i Chicago på 16 år.

Tirsdag kveld informerte en talsmann for Chicago politiavdeling om statistikk som viker fra både Trumps og The Chicago Tribunes uttalelse, skriver NY Times. Så langt i 2017 skal 234 mennesker ha blitt skutt, 38 av dem dødelig. Det kan sammenlignes med de 227 mennesker skutt i samme periode i fjor, hvorav 33 døde.

Det er uklart hvorfor tallene sitert av Trump, The Tribune og TV-segmentet med O’Reilly, avviker fra hva Chicago politi sier.

CHICAGO: Hvert kors representerer et offer for drap i Chicago i 2017. Korsene er laget av Greg Zanis.  Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP 
CHICAGO: Hvert kors representerer et offer for drap i Chicago i 2017. Korsene er laget av Greg Zanis.  Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP  Vis mer

Forklaringen på drapsbølgen
Trump har under sin valgkampanje snakket om drapene i Chicago og har lovet at «kriminalitet og vold som i dag rammer vår nasjon snart - og da mener jeg veldig snart - kommer til en slutt.»

I sin innsettelsestale sist fredag, sa Trump at dette amerikanske blodbadet stopper akkurat her og nå.

SAMARBEID: Chicagos politioverbetjent Eddie Johnson sier seg villig til å samarbeide. Foto: AP Photo/Tae-Gyun Kim, File
SAMARBEID: Chicagos politioverbetjent Eddie Johnson sier seg villig til å samarbeide. Foto: AP Photo/Tae-Gyun Kim, File Vis mer

Politioverbetjent Eddie Johnson har tidligere uttalt at forklaringen på denne drapsbølgen er sammensatt og handler om gjengkriminalitet, narkotika og ulovlige våpen. I tillegg var 2016 det første hele året etter at politiet i november 2015 ble tvunget til å offentliggjøre en video av drapet på Laguan McDonald. Den afroamerikanske 17-åringen ble skutt 16 ganger av en hvit politimann i 2014.

Han hevder at videoen har gjort politimenn mer forsiktige av frykt for å få hovedrollen i en «viral video».

SKUTT OG DREPT: Politiet i Chicago har offentliggjort en video som viser en svart tenåring som blir skutt 16 ganger av hvit politimann. Episoden skjedde i oktober 2014. Video: Chicago Police Department Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling