Twitter-storm etter fyrverkeri: - Dra til helvete!

Oslo kommune har ikke hjemmel til å avslå søknader om fyrverkeri-oppskytninger på bakgrunn av støy, såframt den ikke kan være helseskadelig.

REAGERER: Mange tok ut sin frustrasjon mot brannvesenet etter at det for andre dag på rad var et voldsomt fyrverkeri i Oslo torsdag kveld. Her filmet fra en balkong ved Sofienbergparken. Video: Helene Svabø Vis mer

«Du som sender opp fyrverkeri i Oslo nå: Dra til helvete!»

Det var TV-profilen Einar Tørnquists kontante beskjed til shippingmessen Nor-Shipping som torsdag kveld skjøt opp fyrverkeri i Oslo.

Aftenposten skriver at fyrverkeriet var omtrent dobbelt så stort som det årlige nyttårsfyrverkeriet i Oslo.

Det var det største fyrverkeriet i Oslo noensinne, ifølge Oslo brann- og redningsetat, som til Dagbladet forteller at de forstår hvis dette «skaper reaksjoner».

Det var nettopp det gjorde.

To dager på rad

«Fuglene flyr forskremt, ungene i etasjen under våkna, smellene gjaller i gatene. Dette er essensen av unødvendighet», skriver en av mange Twitter-brukere som torsdag og fredag har luftet sin frustrasjon.

Dagen i forveien var det også fyrverkeri i Oslo sentrum da Norges rikeste mann, rederen John Fredriksen, feiret bursdag sammen med Norges finanselite.

«TO DAGER PÅ RAD?!? Er dere seriøse? Hvorfor i alle dager tillater dere fyrverkeri så seint på ukedager?? Hvorfor tillater dere at dette godkjennes?!?», skrev en annen bruker, og rettet den mot Oslo kommunes Twitter-profil.

Svaret på det sitter Oslo brann- og redningsetat med.

Vurderer ikke støy

Sigurd Følgerød Dalen, fungerende informasjonssjef i Oslo brann- og redningsetat, forteller til Dagbladet at de ikke har ansvaret for å godkjenne slike oppskytninger alene.

- Vi godkjenner søknader som tilfredsstiller brannsikkerheten, og har ikke hjemmel til avslå en søknad grunnet støy, sier han til Dagbladet.

Dalen forteller at de mottok søknad fra North Star Firework AS på vegne av to eventbyråer.

Ståle Grøthe, fagkonsulent i helseetaten i Oslo kommune, forteller at de mottok en søknad om fyrverkeriet.

- Vi vurderte at det ikke var nødvendig å få godkjenning av oss i dette tilfelle, ettersom det ikke var snakk om helseskadelig støy, sier han til Dagbladet.

Tas til «etterretning»

Fyrverkeriet ble skutt opp under avslutningsfesten til Nor-Shipping på Søndre Akershus-kaia.

Tidligere på kvelden var det konsert på stedet, og fyrverkeriet var ferdig skutt opp før 23.00.

Direktør for Nor-Shipping Per Martin Tanggaard forteller til Aftenposten at fyrverkeriet var ment som feiring for å avslutte «en flott uke».

FYRVERKERI: Flere steder i København ble det meldt om skyting mot politiet. Video: Video: BT.dk Vis mer

- Kommer det mange klager, tar vi det til etterretning og gjør det annerledes neste gang, sier han.

Ga fra seg festen

I utgangspunktet var det rederiet Viking Cruises, reder Torstein Hagens selskap, som skulle ha skipsdåp og fest. Rederiet ga fra seg festen til shippingmessen, som følge av ulykken i Budapest.

Et cruiseskip kolliderte med en turistbåt i Donau i slutten av mai. 19 mennesker er bekreftet omkomne, mens ni fortsatt er savnet og antatt omkommet.

- Det ville ikke være kledelig å gjennomføre en skipsdåp og en feiring etter det som skjedde i Budapest. Derfor ga vi arrangementet til Nor-Shipping og sa at de kunne gjøre hva de vil med det, sa talsperson for Viking, Jon Mørland, partner i analyse- og kommunikasjonsbyrået Mørland & Johnsen, til Dagens Næringsliv tidligere i uka.

Oslo havn ga shippingmessen tillatelse til å avholde arrangementet på kaia. I en e-post til Dagbladet skriver de:

«Det er brann- og redningsetaten som gir tillatelse til oppskyting av fyrverkeri innenfor ring 2 i Oslo. Oslo Havn har gitt tillatelse til å bruke flåte til oppskyting av fyrverkeri fra sjøområdet, såframt dette ikke er til hinder for sikkerhet og framkommelighet på sjøen, og at søker har innhentet de nødvendige tillatelser. Vi forutsetter at arrangøren har foretatt de nødvendige sikkerhetsvurderinger slik at sikkerheten ivaretas.»

Vurderer innstramminger

Fungerende miljø- og samferdselsbyråd Arild Hermstad (MDG) forteller til Aftenposten at han har stor forståelse for reaksjonene etter de siste dagers fyrverkeri-oppskytninger.

Han varsler overfor avisa mulige innstramminger.

- Hvis det blir en økning i slike typer arrangementer, der bursdagsfeiringer og fester i folks private lekegrind plager byens befolkning, vil vi se på muligheten for endringer i regelverket, sier han til Aftenposten.

For slik regelverket er i dag, er det ingen som vurderer hvorvidt oppskytning av fyrverkeri er unødvendig plagsomt.

- Behovet for å kunne si nei har kanskje ikke vært til stede før, sier miljøbyråden til Aftenposten.