FRUSTRERT: Den demokratiske senatoren Mark Warner var tydelig frustrert over hvordan Twitter forholder seg til Russland-etterforskningen. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP
FRUSTRERT: Den demokratiske senatoren Mark Warner var tydelig frustrert over hvordan Twitter forholder seg til Russland-etterforskningen. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFPVis mer

Facebook og Twitter under massivt press i Russland-etterforskningen

- Twitter viser en enorm mangel på forståelse for hvilken trussel dette er mot demokratiske institusjoner

Den ledende demokraten i Russland-etterforskningen, senator Mark Warner, er ikke nådig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Twitter opplyser torsdag om at de har stengt 201 kontoer som er knyttet til de samme russiske bakmennene, som også la ut tusenvis av politiske reklamer på Facebook under den amerikanske valgkampen.

Selskapet sier også at de fant tre kontoer knyttet til RT, som Twitter knytter til Kreml, som brukte 274.100 dollar på 1.800 annonser som kan ha blitt brukt til å prøve å påvirke valget i USA.

Amerikansk etterretning konkluderte i januar i år med at Russland hadde blandet seg inn i valgkampen for å hjelpe Trump til makten, blant annet ved å betale nett-troll til å spre falske nyheter for å påvirke folkeopinionen.

Også Facebook

Tidligere har også Facebook bekreftet at de solgte annonser til et russisk selskap under valgkampen. Selskapetmener de har funnet 450 kontoer som synes å ha blitt brukt til å kjøpe nær 3.000 annonser på deres tjeneste. De skal ha kostet til sammen nærmere 100.000 dollar.

Både Kongressen og spesialetterforsker Robert Mueller er i full gang med etterforskninger av hvordan Russland kan ha påvirket presidentvalget i november, og om russiske myndigheter på noe vis har samarbeidet med leiren til nåværende president Donald Trump.

Den demokratiske senatoren Mark Warner, er den ledene Demokraten i senatskomiteen som driver Russland-etterforskningen. Han var langt fra imponert etter at Twitter offentliggjorde sine funn. Warner setter spørsmålstegn ved om nett-giganten gjør nok for å hindre at russiske operatører bruker plattformen til å spre desinformasjon, splittelse og kaos i det amerikanske samfunnet.

- Dypt skuffet

Torsdag morgen holdt Twitter en presentasjon for lukkede dører til staben til Warner og andre senatorer som deltar i Russland-etterforskningen.

- Presentasjonen var dypt skuffende og utilstrekkelig på neste alle nivåer, sier Warner i etterkant, ifølge Washington Post og legger til.

- Twitter viser en enorm mangel på forståelse for hvor alvorlig dette temaet er, og hvilken trussel det er mot demokratiske institusjoner.

Facebook, Twitter, Google og andre teknologiplattformer anklages for ikke å ha gjort nok for å stanse russisk innblanding i valgkampen. Derfor er de under et stadig mer massivt press og kan risikere strengere reguleringer i annonsereglene sine.

Twitter-kontoene, som ble tatt ned den siste måneden, blir knyttet til 450 kontoer og sider på Facebook, som Facebook sier kommer fra Internet Research Agency - en russisk-kontrollert nettrollorganisasjon.

Warner og andre folkevalgte er imidlertid svært kritiske fordi de mener at Twitter ikke har gjort noe annet enn å se på opplysningene de mottok fra Facebook, og ikke foretatt en større, intern etterforskning.

Tviler på Twitter

- Det er store spørsmålstegn ved om Twitter har kapasitet til å gjennomføre undersøkelsene som er nødvendige for å avgjøre hvor mye russerne brukte plattformen deres, sier den ledende demokratiske kongressrepresentanten, Adam Schiff i Representantenes hus til Washington Post.

Selv sier Twitter at de samarbeider med Russland-etterforskningen.

- Twitter har dyp respekt for integriteten til valgprosessen, som er en hjørnestein for alle demokratier. Vi vil fortsette å styrke Twitter mot forsøk på manipulasjon, inkludert skadelige automatiserte kontoer og spam, i tillegg til andre aktiviteter som bryter med våre retningsliner, skriver Twitter selv i en uttalelse.

HØRING: Tidligere FBI-direktør James Comey vitnet i Senatet. Her snakker han om forvirringen rundt sparkingen av ham, og om hvorfor han tok notater under møte med presidenten. Video: CNN Vis mer

Onsdag tok Facebook-sjef Mark Zuckerberg selvkritikk etter å ha havnet under stort press.

- Angrer

- Etter valget sa jeg at jeg synes ideen om at feilinformasjon på Facebook kan ha forandret utfallet av valget var en sprø idé. Å kalle det sprøtt, var avvisende, og det angrer jeg på. Dette er et for viktig tema til å være avvisende, skriver Zuckerberg i en Facebook-status.

Etter å ha blitt presset har også selskapet gått med på å legge fram 3.000 politiske annonser, betalingsinformasjon om annonsene og hvem de rettet seg mot til Kongressen i løpet av få dager.

Fortsatt er det høyst uklart i hvilken grad russiske nett-troll jobber aktivt for å skape kaos i USA. Den republikanske senatoren James Lankford mener torsdag for eksempel at russiske nett-troll har fyrt opp under NFL-konflikten i USA for å polarisere landet ytterligere.

– Vi så hvordan russerne og deres nett-troll i helgen brukte både #TakeAKnee og #BoycottNFL, sier Lankford, ifølge NTB.

KRITISK: Republikansk senator James Lankford. Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta
KRITISK: Republikansk senator James Lankford. Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta Vis mer

Han referer også til russernes såkalte «troll-farmer» der man har ansatt flere hundre mennesker med en rekke forskjellige kontoer på sosiale medier, som de bruker for å trolle på internett.

Fotball-protest

– De deltok på begge sider av debatten for å lage så mye bråk som mulig i USA, og for å få et problem til å virke enda større enn det det allerede er ved å splitte folk, sier Lankford.

Den republikanske senatoren kunne ikke legge fram beviser for å underbygge uttalelsen sin, men en av hans rådgivere opplyste til mediene at senatorene har fått tilgang til etterretningsinformasjon om russisk trolling.

Det har den siste uken gått en kule varmt i USA etter at president Donald Trump uttalte at alle NFL-spillere som kneler når nasjonalsangen blir spilt bør sparkes.

Bakgrunnen for det hele er at den fargede San Francisco 49ers-spilleren Colin Kaepernick i fjor gikk ned på ett kne under nasjonalsangen for å protestere mot politiets behandling av minoriteter. I ettertid har flere spillere i National Football League (NFL) fulgt opp, til president Donald Trumps store misbilligelse.

Russland på sin side benekter å stå bak de aktuelle annonsene, ifølge NTB.

- Vi vet verken hvem som setter ut disse annonsene, eller hvordan de gjør det. Vi har aldri gjort det, og den russiske siden ha heller aldri hatt noe med dette å gjøre, sier Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov.

OMSTRIDT: President Donald Trump har fått kritikk fra en rekke profilerte mennesker etter at han bad NFL-eiere om å sparke spillere som «kneler» under nasjonalsangen. Video: CNN / AP Vis mer