KRISEMØTE: I ettermidddag møtes Frps stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer til krisemøte på partikontoret. Målet er å legge en plan for hvordan partiet skal forholde seg til Syria-avtalen som ble presentert i går. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
KRISEMØTE: I ettermidddag møtes Frps stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer til krisemøte på partikontoret. Målet er å legge en plan for hvordan partiet skal forholde seg til Syria-avtalen som ble presentert i går. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Tybring-Gjedde: - Mitt råd er å gå ut av regjering

Frp samlet til krisemøte om Syria-avtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 15.00 samlet Frps stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer seg til et krisemøte om Syria-avtalen.

På vei inn døra til Frps partikontorer, sier stortingsrepresentant for Frp Christian Tybring-Gjedde at han vil råde møtet om å gå ut av regjering.

- Mitt råd er å gå ut av regjering, sier Tybring-Gjedde.

Han ønsker å innkalle til et ekstraordinært landsstyremøte.

- Fordi fylkeslederne skal ha makt i dette partiet og ha en innflytelse på partiet. Vi er et grasrotparti og da er det bevegelsen som skal ha noe å si. Et annet alternativ er at vi kan ha en uravstemming blant våre medlemmer, sier Tybring-Gjedde.

- Har landsmøte i oktober Partileder og finansminister Siv Jensen var mindre bastant i sine uttalelser i det hun gikk inn dørene.

- Utelukker du ekstraordinært landsstyremøte?

- Nå skal vi først ha dette møtet, så kan vi komme tilbake til det etterpå, svarer Jensen.

Heller ikke nestleder Per Sandberg ønsket å kommentere saken utover at de har et planlagt landsstyremøte i oktober.

- Vi er i mot avtalen - Vi skal ha gruppemøte som vanlig nå. Der skal vi behandle den framforhandlede avtalen som de andre partiene har gjort knyttet til å ta i mot flere syriske kvoteflyktninger. Det er det vi skal ta stilling til nå, sier parlamentarisk leder i Frp, Harald T. Nesvik.

På spørsmål om hvor vanskelig det er for Frp at Høyre har inngått Syria-avtalen med opposisjonen på Stortinget svarer Nesvik:

- Jeg forholder meg til at vi er i mot den avtalen som er fremforhandlet. Så er det gruppemøtet vårt som skal bestemme hvordan vi skal stemme på de ulike punktene.

- Full av forbehold Målet med møtet er å legge en plan for hvordan partiet skal forholde seg til Syria-avtalen som ble presentert i går, hvor Høyre, Ap, Venstre, KrF og MDG er blitt enige om at Norge skal ta imot 8000 syriske kvoteflyktninger over tre år.

FORHANDLINGER: Partene kom i dag til enighet i forhandlingene om kvoteflyktningene. Fra venstre Høyres parlamentariske leder Trond Helleland, Marit Arnstad (Sp), Knut Arild Hareide (KrF), Jonas Gahr Støre (Ap), Rasmus Hansson (Miljøpartiet de Grønne) og Ola Elvestuen (V). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORHANDLINGER: Partene kom i dag til enighet i forhandlingene om kvoteflyktningene. Fra venstre Høyres parlamentariske leder Trond Helleland, Marit Arnstad (Sp), Knut Arild Hareide (KrF), Jonas Gahr Støre (Ap), Rasmus Hansson (Miljøpartiet de Grønne) og Ola Elvestuen (V). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

I går ville ikke Siv Jensen love at de kom til å følge opp avtalen i regjering.

- Vi mener dette er en avtale så full av forbehold at det er vanskelig å overskue konsekvensene av den, sa Siv Jensen til Dagbladet i går.

Det er en klar misnøye i Frp over at de nå som regjeringsparti må gjennomføre en politikk som partiet selv ikke kan stille seg bak. Fylkeslederen i Finnmark Frp krever et ekstraordinært landsstyremøte:

-  Her har samarbeidspartiene våre brutt en avtale med oss, og dette bør landsstyret som organ drøfte. Vi må derfor diskutere dette i et ekstraordinært møte så snart som mulig. Om vi må vente helt til landsstyremøtet i oktober, kan vi like gjerne la det være, sa leder for Finnmark Frp, Ronny Berg, til Dagbladet tidligere i dag.

- Må bestemme seg nå Hvorvidt Frp kommer til å kalle inn til et ekstraordinært landsstyremøtet blir et av temaene på agendaen for Frp i dag.

I går gjorde Venstre-leder Trine Skei Grande det klinkende klart at Frp ikke kan avvente til oktober med å konkludere på hvordan partiet stiller seg til Syria-avtalen.

- De må bestemme seg nå, ikke i oktober. Frp kan ikke sitte «litt» i regjering, sier Grande.