Bompengestriden i regjeringen

Tybring-Gjedde: - Siv har ingenting å gi

Landsstyremedlemmer i Frp roser Siv Jensen for håndteringen av bompengestriden. De sier samtidig at hun ikke har mandat til å fortsette forhandlinger med de andre regjeringspartiene.

FERDIGFORHANDLET: Frp-leder Siv Jensen sammen med nestlederne Sylvi Listhaug og Terje Søviknæs sa etter landsstyremøtet i går at de har tatt stilling til et ferdigforhandlet kompromiss, og at de ikke har noe mer å gi til Venstre. Det er det full enighet om i Frps landsstyre. Foto: Heiko Junge/NTB
FERDIGFORHANDLET: Frp-leder Siv Jensen sammen med nestlederne Sylvi Listhaug og Terje Søviknæs sa etter landsstyremøtet i går at de har tatt stilling til et ferdigforhandlet kompromiss, og at de ikke har noe mer å gi til Venstre. Det er det full enighet om i Frps landsstyre. Foto: Heiko Junge/NTBVis mer

Etter uker og måneder med frustrasjon, sinne og rasling med regjeringsexit i Frp har Siv Jensen åpenbart klart å samle partiet. Et «tilnærmet enstemmig» landsstyre stilte seg søndag bak det Frp beskriver som et ferdigforhandlet kompromiss mellom de fire regjeringspartiene.

FORNØYD: Christian Tybring-Gjedde har vært en tydelig stemme i Frp med krav om en bompengeløsning i god tid før valget. Nå roser han Siv Jensen for forhandlingsjobben, men slår samtidig fast at hun ikke har noe å gå på, og at det ikke er aktuelt med nye forhandlingsrunder. Foto: Terje Pedersen/Scanpix
FORNØYD: Christian Tybring-Gjedde har vært en tydelig stemme i Frp med krav om en bompengeløsning i god tid før valget. Nå roser han Siv Jensen for forhandlingsjobben, men slår samtidig fast at hun ikke har noe å gå på, og at det ikke er aktuelt med nye forhandlingsrunder. Foto: Terje Pedersen/Scanpix Vis mer

En av de hardeste kritikerne til regjeringens bompengepolitikk, stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde, er fornøyd med hva partilederen har fått til.

- Vi hadde et langt møte og en god debatt. Vi kunne selvsagt ønsket enda mer, men vi fikk litt gjennomslag på alle seks kravene vi vedtok på forrige landsstyremøte. Så ut fra utgangspunktet, er vi rimelig fornøyd. Alt er bedre enn det var, sier Tybring-Gjedde.

Forstått alvoret

Frp sliter på meningsmålingene tre uker før lokalvalget. Partiet lekker til Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) og de mister velgere opp på gjerdet, til Senterpartiet, og til og med til Miljøpartiet De Grønne.

På vegne av grasrota har fylkesledere meldt inn et presserende behov for en avklaring før innspurten på valgkampen. Den opplever flere at de nå har fått.

- Det har vært stor frustrasjon i partiet. Vi er mer enn halvert på målingene på ett år. Partiledelsen har forstått alvoret og gjort en god jobb, Det har blitt et bra kompromiss, mye bedre enn Granavolden. Det er dette vi nå skal bruke i valgkampen, sier Tybring-Gjedde til Dagbladet.

Møtes i dag

Både partileder Siv Jensen og nestleder Sylvi Listhaug slo fast på pressekonferansen etter gårsdagens ekstraordinære landsstyremøte at forhandlingene med de tre andre partiene er over, og at Frp har sagt sitt.

SE NÅ: Ola Elvestuen møter pressen om Venstres svar på bompengekrisen Vis mer

Men samtidig sier Venstre nei. Partiet frykter at elementer i skissen vil bidra til økt biltrafikk i byene - noen som i så fall strider med målet i regjeringsplattformen om at økt trafikk inn til byene skal skje med kollektivtransport, sykkel eller gange.

Statsminister Erna Solberg (H) ga søndag beskjed om at ingen av partiene i regjeringen kan presse på plass de andre med et ultimatum. Underforstått: forhandlingene må fortsette. Også KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad ga i går uttrykk for at samtalene/forhandlingene må fortsette til de fire blir enige.

Også i deler av Frp-apparatet gis det uttrykk for at man er nødt til å gå noen nye runder:

- Nå må Erna (Solberg) å sette seg ned med de tre andre partilederne når de møtes til regjeringskonferanse mandag ettermiddag. For vi har jo ingen reell avtale når tre partier er med og ett parti ikke er det, sies det fra Frp-hold.

Ferdig forhandlet

Men andre landsstyremedlemmer Dagbladet har snakket med gir et krystallklart uttrykk for at Siv Jensen ikke har noe mandat til å fortsette å forhandle.

- Vi tok stilling til en skisse som partiene var enige om, og som partilederne skulle sjekke støtte for i egne partiorganisasjoner. Det har vært forhandlet siden juni, og løsningen er kommet på plass de siste dagene. Vi forutsetter at det vi har sluttet oss til, er forhandlingsresultatet. Siv har ikke noe mer å forhandle om. De sa hun i går, og der har hun landsstyrets fulle støtte, sier Tybring-Gjedde.

Dagbladet har snakket med flere i landsstyret som deler analysen. Nå er det opp til Erna Solberg om hun kan få de fire til å bli enige slik at hun unngår regjeringskrise.