Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tybring-Gjedde: - Vi bør ikke lære asylsøkerne på norsk

Frp-toppen vil lære asylsøkere helse- og håndverksfag, men ikke på norsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo Frp gikk lørdag inn for omstridte innstramminger i asyl- og innvandringspolitikken.

Christian Tybring-Gjedde og ny leder i Oslo Frp, Aina Stenersen, sendte 30 forslag til en «framtidsretta asylpolitikk» til partiets stortingsgruppe for videre behandling.

I tillegg sier Tybring-Gjedde i dag at Norge ikke bør bruke ressurser på å lære asylsøkere norsk, men heller fokusere på engelsk, et språk han mener er mer nyttig når asylsøkerne etterhvert vender hjem. 

- Man må gjøre noe fornuftig mens konflikten raser og man venter på å dra tilbake for å bygge opp landet sitt. Det er naturlig at dem som kommer til Norge fra Syria får opplæring i håndverksfag og helsefag, fag som er viktige når man skal bygge opp et land, sier Tybring-Gjedde.

Tybring-Gjedde legger da til grunn at samtlige asylsøkere som kommer til Norge skal tilbake til sitt opprinnelsesland så snart sikkerhetssituasjonen tillater det. Da bør Norge stille opp tiltak som er nyttige for asylsøkerne i tida etter oppholdet i Norge, mener han. 

- Norsk lite nyttig Nettopp derfor sier Tybring-Gjedde at undervisninga i fagene han mener trengs for å gjenreise et krigsherja land skal foregå på engelsk. 

- Det er veldig lite nyttig å lære norsk om du skal tilbake til Syria, derfor er det bare naturlig at undervisninga går på engelsk, et språk som kan brukes overalt i verden, forklarer han og viser til at FNs flyktningekonvesjon slår fast at asyl betyr midlertidig tilflukt, ikke permanent opphold. 

Frp-toppen, som også er partiets forsvarspolitiske talsmann, har engasjert seg i innvandrings- og integreringsspørsmål i en årrekke. Han mener forslaget om å sløyfe norsk-opplæring og rette asylsøkerne inn mot håndverks- og helsefag føyes inn i rekken av framoverlente asylforslag signert Fremskrittspartiet.

Samtidig savner han handling og egne ideer fra de andre partiene på Stortinget. 

- Vi er det eneste partiet som tenker kreativt i disse spørsmålene. Det ligger ingen ondskap eller fremmedfrykt i dette, men det handler om å tenke litt lenger fram og se på hva som er nødvendig for at asylsøkerne kan bygge opp sitt eget land igjen etter konflikten er over. Mange ganger har det gått ti år, og så innser folk at Frp hadde rett hele tida. 

- Sært forslag Tybring-Gjeddes utspill høster liten støtte blant de andre partiene på Stortinget som Dagbladet har snakket med. 

- Dette er et meget sært forslag. Jeg mener vi bør være svært tydelige på at dem som kommer hit bør lære seg norsk så tidlig som mulig. Norsk er en forutsetning for å kunne bidra i samfunnet vårt, uansett hvor lenge man skal være her, sier Helga Pedersen (Ap). 

Pedersen sier det også er praktisk vanskelig å få på plass norskkurs til dem man mener får bli i Norge, mens dem som trolig må tilbake til hjemlandet skal kurses i engelsk.

- Hva er galt med dette forslaget?

- Det vil fremme en rekke organisatoriske utfordringer, for det første. Skal man ha ett kurs for syrere og ett annet for eritreere? I tillegg er norsk språket som brukes her, uansett hvor lenge man skal være i Norge, sier Ap-politikeren. 

- Ny linje fra Frp? Også mot sentrum og høyre i norsk politikk møtes forslagene med skepsis. Ingjerd Schou (H) minner Tybring-Gjedde om at Høyre og Frp tradisjonelt har vært enige om at flyktninger bør lære seg norsk.

- Høyre og Frp har lenge vært enig om at norsk er hovedregelen for flyktninger som kommer til Norge. Det er viktig å lære språket uansett om det er snakk om korttidsopphold eller permanent opphold i Norge, sier Schou, og legger til:

- Høyre mener dem som kommer her skal behandles med respekt og verdighet og da er språkopplæring viktig. Jeg undrer meg litt om dette er Frps nye linje eller ei, sier Schou. 

- Norsk er alltid nyttig Heller ikke i Kristelig Folkeparti, som har vært tydelige motstandere av Sylvi Listhaugs integreringspolitikk, får Tybring-Gjedde støtte. Geir Toskedal, partiets talsmann på området, kommer med både politisk og pedagogisk kritikk av Tybring-Gjeddes forslag. 

- Som politiker vil jeg si at dette utspillet ikke henger sammen med det Sylvi Listhaug sier. Som pedagog og tidligere rektor vil jeg si at dette ikke henger på greip. Å lære noen til å mestre et yrkesfag i Norge på andre språk enn norsk er helt urealistisk, sier Geir Toskedal, partiets innvandringspolitisk talsmann.

- Om man skal ut av landet til syvende og sist, behøver en egentlig norskkunnskaper? 

- Norsk er alltid nyttig, og det kan være vanskelig å vite når det er trygt for en asylsøker å vende hjem. Folk jeg møter på mottak er veldig glad for at de får lov til å lære norsk. Å nekte dem det hadde vært en uholdbar situasjon, avslutter Toskedal. 

Kontroversielle forslag I de 30 punktene til en ny asylpolitikk Oslo Frp vedtok lørdag heter det blant annet at samtlige akuttmottak omgjøres til lukkede mottak, at man bør fjerne asylsøkeres rett til fri rettshjelp og at man skal avskaffe alle former for permanent opphold for asylsøkere. 

NOAS-leder Ann-Magrit sammenliknet i forkant lukkede mottak med fengsler, med støtte fra Jon Peder Egenæs i Amnesty. Aina Stenersen og Oslo Frp sier sammenlikninga med fengsler blir helt feil.

Oslo Frp ønsker også at forsøk på å skjule eller forfalske identiteten i asylsøkerprosessen uten unntak skal resultere i avslag. Enslige mindre asylsøkere skal bli sendt til opprinnelseslandet når de oppnår myndighetsalder og forholdene i dette landet tillater det. 

Forslagene får slakt av Geir Lippestad i Ap og Ola Elvestuen i Venstre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!