Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tybring-Gjedde: – Statsministeren bør vurdere Sandbergs rolle i regjeringen

Erna Solberg (H) bør vurdere om Per Sandberg (Frp) kan fortsette som fiskeriminister etter Iran-saken, mener partikollega Christian Tybring-Gjedde.

KRITISK: Christian Tybring-Gjedde mener Erna Solberg bør vurdere om Per Sandberg kan fortsette som fiskeriminister. Her er de sammen på Frps valgvake i 2017. Foto: Bjørn Langsem
KRITISK: Christian Tybring-Gjedde mener Erna Solberg bør vurdere om Per Sandberg kan fortsette som fiskeriminister. Her er de sammen på Frps valgvake i 2017. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er overrasket over at statsministeren så raskt konkluderte med at det er lov til å gjøre feil. Det må jo være en eller annen grense for hvor stor feil man kan gjøre, sier Tybring-Gjedde, som er nestleder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, til NTB.

Sandbergs tur til Iran med kjæresten, iranskfødte Bahareh Letnes som flyktet til Norge på 2000-tallet, har skapt storm i hans eget parti. T

Torsdag ba leder i Oslo Frp, Mazyar Keshvari, som selv er fra Iran, Sandberg om å vurdere sin stilling i partiet. Sandberg er i dag 1. nestleder i Frp.

- Solberg må vurdere

Som Dagbladet tidligere har skrevet, fulgte ikke Per Sandberg PSTs sikkerhetsråd på sin reise,

Sandberg varslet ikke Statsministerens kontor om turen på forhånd, slik han har plikt til, og tok samtidig med seg jobbtelefonen sin, noe som ifølge sikkerhetseksperter kan utgjøre en stor sikkerhetsrisiko.

På telefonen var blant annet regjeringens saksbehandlingssystem.

Saksbehandlingssystemene i departementene kan normalt brukes til å lese pågående saker til behandling, utkast til regjeringsnotater og ferdige regjeringsnotater.

Disse er konsekvent unntatt offentligehet og berører ofte politisk sensitive saker.

Flere sikkerhetseksperter mener det er svært sannsynlig at telefonen hans er blitt hacket av iransk etterretning.

- Erna bør se på sammensetningen

Tybring-Gjedde er klar i sin tale:

- Solberg bør se på sammensetningen av regjeringen og om Sandberg kan fortsette som fiskeriminister etter dette, mener Tybring-Gjedde, som samtidig ikke ønsker å uttale seg om hvorvidt Sandberg bør gå av eller ikke.

- Dette må han vurdere selv, sier han, men framholder samtidig at Sandberg uttaler seg på en måte som ikke er i tråd med Frps politikk.

- Vi er jo ikke et enmannsparti. Vi har vært veldig tydelig på at om du reiser tilbake til det landet du har flyktet fra, skal du miste oppholdstillatelsen. Dette handler om prinsipper, slår han fast.

Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Engen-Helgheim sier derimot at han mener dette ikke er en politisk sak.

- Jeg ser ikke på dette som en politisk sak. Frps syn ligger fast i Iran spørsmål og utover det har jeg ingen kommentar til dette, sier Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Engen-Helgheim til Dagbladet.

- Ikke Stortingets oppgave

Michael Tetzschner, som sitter i Utenriks- og forsvarskomiteen for Høyre, deler ikke dette synet.

- Jeg registrerer at det er begått brudd på de interne kjørereglene, det har Erna Solberg påtalt. Jeg ser at han også beklager at han tok med tjenestetelefonen til Iran. Da er det ikke så mye mer å gjør, mener Tetzschner.

Han sier det ikke er Stortingets oppgave å drive med personalbehandling.

- Jeg er personlig ikke enig i hans vurdering av Iran, men fra det til å foreta en løpende revisjon av hva folkevalgte måtte si i den forbindelse, det kan ikke være vår oppgave. Noe annet ville vært om dette var framsatt som et offisielt syn, men det kan jeg ikke se at det er.

- Lett å komme inn

Tdligere leder av etterretningsgruppen E14, Ola Kaldager, sier til Dagbladet at fiskeriministeren har begått en sikkerhetsglipp.

- Man tar aldri med jobbtelefon til slike land som Iran. Det er lett å komme seg inn i dem for etterretningstjenestene, sier Kaldager.

- En statsråds telefon kan gi god oversikt over livet deres og sensitiv informasjon. Vi kan anta at den inneholder kalenderoppføringer, epost, hvem statsråden omgås og andre opplysninger som er interessante for etterretningstjenester.

- En etterretningstjeneste vil neppe forsøke å verve statsråder som jobber veldig synlig i offentligheten. Men telefonen kan inneholde informasjon om hvem sjåføren og de ansatte på forværelset er.

- Hva tenker du om at Sandberg har hatt med seg jobbtelefonen til Iran?

- Det er en klar sikkerhetsglipp å ta med seg tjenestetelefonen sin til Iran. Det er ikke bra.

KLAR TALE: Pressen møtte Erna Solberg da hun besøkte Ekebergsletta under Norway Cup i dag. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet, Video: NTB Scanpix Vis mer

- Endrer ingenting

I en kronikk fredag fastslår Sandberg at hans Iran-ferie ikke endrer noen ting.

- Selv om jeg mener det er vakre omgivelser i Iran og at jeg har møtt mange flotte mennesker, betyr ikke det at jeg støtter det iranske regimet. Jeg, Frp og regjeringen er kritiske til menneskerettighetssituasjonen i Iran, spesielt den omfattende bruken av dødsstraff. Vi er også kritiske til Irans rolle i flere av konfliktene i regionen. Dette er iranske myndigheter fullt klar over. Denne politikken ligger fast, skriver Sandberg.

- Min feriereise endrer ikke Iran, Frp eller noens politikk overfor prestestyret. Men på sikt vil økt handel, teknologi og besøk tvinge selv den verste despot i kne.

Frp-leder Siv Jensen har understreket at Frps syn på Iran ikke er endret.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!