Mot EU Tyrbring-Gjedde var fornøyd med utfallet av Brexit. Spesielt det at folket fikk bestemme, og at demokratiet avgjorde. Vis mer

Tybring-Gjedde håper flere følger etter Storbritannia

Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener Brexit er en seier for nasjonalstaten. Han håper britenes EU-nei er begynnelsen på slutten for EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Christian Tybbring Gjedde er en av flere som ble overrasket da han våknet til nyheten om at britene hadde stemt nei til fortsatt EU-medlemskap.

Men han er en av få norske politikere som ser på Brexit som utelukkende positivt.

- Dette er et folkelig opprør mot «The establishment», og bra for Storbritannia. Jeg tror det er positivt nå at både de konservative og sosialdemokratene må lytte til folket i stedet for å overprøve dem. Dette er et godt tegn for Europa, sa Tybring-Gjedde i Dagbladets studio i morges.

Han sier at han håper flere gjør opprør på vegne av nasjonalstaten.

Opprør

- Det er det Europa var ment å være - ulike nasjonalstater som ikke er fiender, men som samarbeider med hverandre, uten overnasjonal styring fra Brussel.

Tybring gjedde mener at de store etablerte partiene i Storbritannia, Labour og Tories, ikke har levert.

- Når folk blir arbeidsledige, og ser at rike blir rikere og fattige blir fattigere, at de mister jobber som flyttes til Asia og andre steder, så er det klart det blir et opprør. Det er bra at Storbritannia gjør dette nå, heller enn at det kanskje skjer på voldelig vis senere.

Håper på kollaps

Tybring-Gjedde trekker fram Nederland og Frankrike som land han tror kan tenkes å forlate unionen.

- Og da faller EU. Det betyr ikke at vi ikke skal handle med hverandre. men i Europa har nasjonalstatene eksistert og handlet med hverandre i tusen år. EU kom først etter andre verdenskrig, sier Tybring-Gjedde.

- Håper du EU faller?

- Ja, det har jeg alltid håpet.

- Vi har nasjonale språk og kulturer det er en styrke for europa. Det er ikke dermed sagt at det ene landet er bedre enn det andre, eller at vi skal være i krig med hverandre. Men et land er unikt i forhold til det andre, og det må vi bevare for fremtiden, sier Tybring-Gjedde.