KRITISK: Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde er ikke enig med egen regjering om salg av Kongsberg-gruppen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KRITISK: Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde er ikke enig med egen regjering om salg av Kongsberg-gruppen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Tybring-Gjedde kritisk til nedsalg i Kongsberg-gruppen

- Uklokt av næringsminister Monica Mæland (H), mener Frps Christian Tybring-Gjedde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er uklokt av Mæland å be om fullmakt til Kongsberg-salg. Staten har investert milliarder i teknologiutvikling for Kongsberg. Viktige, langvarige allianser med for eksempel amerikanske Lockheed Martin kan også stå på spill, sier Tybring-Gjedde til Dagens Næringsliv.

Høyre-/Frp-regjeringen mener staten bør eie mindre i norske selskaper, og Mæland ønsker fullmakt til å selge staten ned til en eierandel på 34 prosent i både Kongsberg-gruppen og Telenor. Tybring-Gjedde mener de andre nedsalgsplanene «sikkert» er fornuftige, men sier han kommer til å jobbe for at Frps stortingsgruppe avviser et nedsalg i Kongsberg-gruppen.

- Jeg tror ikke det blir flertall for dette i Stortinget, mener han.

Høyres parlamentariske leder og kollega av Tybring-Gjedde i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Trond Helleland, avviser kritikken. Han mener Frp-politikeren neppe har hele Frp med seg, og presiserer at statens rolle skal begrenses til å bidra til å sikre forsvarskontrakter og særlig gjenkjøp som motytelse for norske innkjøp.

(NTB)