Tybring-Gjedde tordner mot kritikerne: - En søknad til årets bilde

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag kveld delte Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde et innlegg av «Arbeiderpartiets valgbod på Oslos paradegate» (se bildet over) på sin Facebook-side.

Bildet ble raskt møtt med krass kritikk fra en rekke personer, før Tybring-Gjedde selv slettet innlegget etter noen timer. En av de som reagerte var Arbeiderpartiets Oslo-byråd for oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl, som påpekte hva bildet faktisk viste: En gruppe elever fra voksenopplæringen i Oslo som besøkte alle partiets valgboder på Karl Johan.

– Jeg opplever at Tybring-Gjeddes post var ment til å nøre opp under folks fremmedfrykt, og det uten at han selv åpenbart visste hva som foregikk på bildet. Han prøver også å stemple partiets politikk på en ganske ufin måte, sa Tellevik Dahl til Dagbladet søndag.

Selv mente hun Frp-toppens Facebook-post var «et flott bilde på god integrering».

- Et paradoks av dimensjoner

To døgn etter at Tybring-Gjedde igjen hadde havnet i offentlighetens søkelys som følge av en Facebook-oppdatering, angrer han ikke.

- Bildet er en god illustrasjon på Arbeiderpartiets valgkamp. Jeg synes egentlig dette burde være en slags søknad til årets bilde. Arbeiderpartiet har reist rundt i moskéer og delt ut valgmateriell på urdu og arabisk til folk som er norske statsborgere, som ikke kan språket, men som likevel skal stemme? Det synes jeg er et paradoks av dimensjoner. Ap skyr ingen midler i jakten på velgere, sier Tybring-Gjedde, som ikke tidligere har kommentert saken.

Han avviser den massive kritikken mot ham og mener saken er skjevt framstilt av media, som ikke tok hensyn til stormen av negative kommentarer rettet mot ham.

- Det som skjer er at jeg som la det ut får de utroligste karakteristikker av meg som person, ikke på grunn av politikken - men mot meg som person. Det var det ingen i mediene som tok tak i. Det var bildet jeg la ut med én setning som var det katastrofale. Det synes jeg er en skjevhet fra mediene, og det mener jeg dere burde skamme dere over. Det var helt skjevt, sier han.

For ordens skyld: Dagbladet forsøkte søndag å komme i kontakt med Christian Tybring-Gjedde for kommentar, uten hell.

- Jeg er rimelig stressa

Under Fremskrittspartiets valgvake på Grand Hotell i hovedstaden er han imidlertid ikke fremmed for å svare. Han er også ærlig på at han er langt mer spent enn vanlig for utfallet av årets viktigste valg.

- Jeg er rimelig stressa. Jeg vet hvor mange underlige mennesker som bor i denne byen, så man vet aldri utfallet, sier han til Dagbladet og legger til:

- Det (Oslo, red.anm.) er en vanskelig by for Frp av mange grunner. I Groruddalen, for eksempel, har vi gått fra å være et av de største partiene for noen få år siden, til nå å være et av de minste partiene. Etterhvert som nordmenn har flyttet ut og innvandrere har flyttet inn, så har det blitt vanskeligere, sier han.

GODT HUMØR: Christian Tybring-Gjedde og Per Sandberg på Frp's valgvake. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GODT HUMØR: Christian Tybring-Gjedde og Per Sandberg på Frp's valgvake. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Frp-toppen peker også på «radikale miljøer», som studenter og byråkratiet i hovedstaden, som har gjort det vanskeligere for partiet å vinne Oslo-borgernes stemmer.

- Vi har også en mediesituasjon der vi har liten oppslutning. Det er også en ganske naiv grønn bølge på gang, som vi ikke er en del av. Vi har en tøff situasjon i Oslo, men jeg tror likevel vi skal klare å komme nærme 10 prosent, og det er jeg veldig godt fornøyd med, sier Tybring Gjedde.

- Det åpner seg sikkert noen muligheter

Tybring gjedde sier han ikke kan huske et jevnere stortingsvalg noensinne.

- Forrige gang så håpet vi på å få inn tre kandidater fra Oslo. Nå håper og tror vi på to. Det sier litt om situasjonen. Nasjonalt så tror jeg ikke vi har sett noe lignende noen gang.

- Frykter du for egne sjanser?

- Hvis ikke Oslo-borgerne vil ha meg, så vil de ikke ha meg. Da må jeg finne på noe annet å drive med.

- Hva kan det være?

- Det åpner seg sikkert noen muligheter, svarer Tybring-Gjedde.

Frykter småpartiene

Han er langt mindre bekymret for Fremskrittspartiets sjanser nasjonalt, og peker blant annet på Arbeiderpartiet - som han mener har slitt med å forklare nordmenn flest hvorfor landet trenger en ny ledelse.

- De aller fleste har det ganske bra i dette landet og forstår ikke hvorfor vi skal bytte regjering. Den store utfordringen på begge sider er partiene som ligger ved sperregrensen. Kommer MDG eller Rødt over sperregrensen så taper vi, selv om Venstre kommer over. Jeg håper selvfølgelig at MDG og Rødt kommer langt under, så kan heller SV slite rundt sperregrensa. Det er helt greit for meg, ler han.