Tybring-Gjedde vil at Frp skal avvise asylforhandlinger

Kilder i samarbeidspartiene: «Desperat utspill».

ØNSKER IKKE ASYLFORHANDLINGER: Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) ønsker ikke forhandlinger om innstramminger i asylpolitikken. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ØNSKER IKKE ASYLFORHANDLINGER: Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) ønsker ikke forhandlinger om innstramminger i asylpolitikken. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) fremmer forslag om at partiet skal avvise politiske forhandlinger om innstrammingen i asylpolitikken, som ble skissert i tilleggsnummeret i statsbudsjettet.

Tybring-Gjeddes forslag skal diskuteres på Frp's gruppemøte i ettermiddag.

NRK erfarer at Tybring-Gjedde vil at asylkostnadene på neste års budsjett blir en del av budsjettforhandlingene med støttepartiene Venstre og KrF. Men han ønsker at innstrammingsforslagene skal holdes utenfor forhandlinger i Stortinget.

Egne forslag Stortingsrepresentanten selv bekrefter dette overfor Dagbladet.

- Det stemmer. Nå har regjeringen lagt fram den politikken de tror på, og det er regjeringens politikk som er naturlig å legge fram for Stortinget, sier Tybring-Gjedde til Dagbladet.

- Men både statsministeren og finansministeren sier at de er positive til et bredere forlik om innvandringspolitikken.

- Nå er det Stortinget som overtar arbeidet, og da er det Stortinget som må avgjøre hva de foretar seg, sier Tybring-Gjeddel

- Men det er selvfølgelig ingenting i veien for at de andre partiene slutter seg til dette forslaget, og de kan også fremme forslag selv. Frp's stortingsgruppe vil også fremme egne forslag. Vi støtter forslagene i tilleggsnummeret, men vil også ha egne forslag som går lenger, sier han.

«Desperat» Sentrale kilder hos samarbeidspartiene beskriver Tybring-Gjeddes forslag som «et desperat utspill». De beskriver det som svært oppsiktsvekkende dersom Frp's gruppe setter foten ned for et bredt asylforlik, slik statsministeren tidligere har invitert til.
 
De ser det også som oppsiktsvekkende at Frps parlamentariske leder sår tvil om Frps gruppemøte kan gå for tilleggsnummeret som Frps leder selv  har lagt fram for Stortinget, ifølge Dagsavisen. Dette skal også diskuteres på partiets gruppemøte i dag, men det beskrives som utenkelig at partiet ikke vil gå for dette.

Samarbeidspartiene reagerer også på at Per Sandberg i løpet av fem dager har kommet med det de opplever som to trusler i Aftenposten om at Frp må trekke seg fra regjeringen hvis de ikke får gjennomslag for sin asylpolitikk.

Tybring-Gjedde er spent på hvordan forslaget hans vil bli mottatt.

- Det blir spennende å se hvordan det går når stortingsgruppa nå skal diskutere forslaget, jeg håper at det får støtte. Vi må ikke glemme det Erna sa i Stortinget i dag, at det haster med innstrammingstiltak. Vi kan ikke drive med kollokviegrupper når vi ser situasjonen som utspiller seg nå, sier Tybring-Gjedde.