Tydelig irritert Breivik håner retten

- De gjorde sikkert den samme screeningen som retten når de skal vurdere habilitet.

Foto: Lise Åserud / Scanpix
Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Breivik har i retten i dag vært mer avvikende og har vært tydelig irritert. Da statsadvokat Inga Bejer Engh spurte om hans kontakter i utlandet reagerte Breivik med frustrasjon.

- Jeg vet hva som kommer de neste to timene. Konklusjonen er at politiet ikke tror det finnes en serber eller en engelsk mentor. Samtidig må det legges til at politiet ikke har avhørt de mulige personene i landet fordi Serbia ikke vil samarbeide med norsk politi, sier Breivik.

Da Engh prøvde å svare brøyt Breivik inn med flere angrep.

- Jeg vet at du kommer til å delegitimere meg de neste to timene. Dere vil prøve å vise at jeg lyver og har funnet opp ting. Vi kan like godt hoppe til konklusjonen nå, så slipper dere å latterliggjøre meg, sier Breivik.

Frustrert
Engh spurte deretter om hva den tiltalte følte om at politiet ikke trodde på han og hans kontakt med en serber i Liberia.

- Politiet har ikke ønsket å granske dette nærmere. En av mine facebookvenner er denne serberen. Jeg var bekymret for at politiet skulle granske disse, men det har hverken dere eller politiet gjort. Dere tror ikke på det jeg sier. Dere har valgt en linje og jeg forstår mandatet deres og hva dere prøver å gjøre, sier en tydelig frustrert Breivik.

- Retten bestemmer hva som blir utfallet av denne saken. Det er ikke meg. Om vi er uenige er uinteressant. Jeg stiller deg noen spørsmål, så forklarer du det du mener er sannheten. jeg skal ikke latterliggjøre deg og du trenger ikke å bli irritert på meg, svarer Engh.

- Nei, det er bare til info for andre at politiet ikke er interressert i høre, sier Breivik.

Engh fortsetter å spørre om kontakten i liberia, men Breivik ønsker ikke å kommentere noe rundt dette, noe han har gjentatt veldig mange ganger i dag. Ved flere anledninger har Breivik uttrykt sin frustrasjon over spørsmål vedrørende hans kontakt med personer i utlandet.

Kvinner ville ikke klart 22. juli
Aktor fortsatte videre med å lese fra avhør Breivik har hatt med politiet. Der kommer det frem at Breivik mener veldig få personer hadde klart å gjennomføre det som skjedde 22. juli. Nå har Breivik totalt endret mening.

- Jeg tror at ikke mange ville klart dette før 22. juli, men med kompendiet mitt som terrorskole kan hvem som helst gjøre det jeg har gjort, sier Breivik.

- Hvem som helst? mener du det?

- Ja.

- Så du mener at alle ville klart det fysisk, men hva med det mentale?

- Hvis man begynner å bearbeide sin egen psyke slik jeg har beskrevet det ville man klart det. Men ikke kvinner muligens, sier Breivik.

- Så jeg ville ikke klart det, spør Engh.

Ikke spesielt begavet
- Jo, kanskje noen kvinner ville klart det. En av ti kvinner kanskje. Man må ha ryggrad for å gjennomføre 22. juli, og det er det ikke alle som har. Man trenger ikke være spesielt begavet, sier han.

- Er du begavet?

- Ikke noe mer enn andre.

- Hvordan ser du på deg selv?

- Med vilje og gode holdninger kan alle gjøre alt. Det er ikke min oppgave å bedømme om jeg er begavet eller ikke, repliserer Breivik skarpt.

Aktor leser da fra avhør at Breivik har skrevet at kontaktene i utlandet var ute etter veldig begavede personer.

- Jeg tror nok det var en sleivete kommentar av meg og feil at jeg skrev det på den måten i manifestet.

- Jeg leser ikke fra manifestet, men fra avhør, sier Engh.

- Jeg har vært sliten i avhør, og da kan man si feil.

- Men du har jo lest korrektur?

- Det er snakk om 1100 sider avhør,  og det er begrenset hvor mye man klarer, svarer Breivik. 

Breivik blir videre spurt om hans utenlandsreiser, men Breivik ønsker ikke å kommentere dette. 

Grillet av aktor
Like før pause tok Svein Holden over utspørringen av Breivik.

Han prøvde å fritte ut Breivik angående hvorfor den ettersøkte militante nasjonalisten ville møte akkurat ham, en 23-åring fra Norge som var aktiv i et politisk parti som anerkjente bombingen av landet hans.

Breivik påstår hardnakket at dette var en tilfeldighet. 

- Det var en tilfeldighet at du kom i kontakt med en etterlyst, militant, serbisk nasjonalist, spør aktor.

Breivik påstår da det var en tilfeldighet at han kom i kontakt med den første personen på nettet, som han ikke vil si noe mer om.

Denne personen satt ham igjen i kontakt med den serbiske militante nasjonalisten. Breivik forteller at de ikke vurderte ham som en risikofaktor, fordi de sjekket bakgrunnen hans.

- De to momentene jeg nevnte i sted, var at jeg ikke hadde et kriminelt rulleblad, at jeg ikke var tilknyttet noen radikal organisasjon og solgte meg inn, sier han.

Spøker
- Hvordan visste de dette?

- De tolket det, svarer Breivik.

- Hvordan tolket de dette, kjente de noen i myndighetene?

- Jeg ønsker ikke å fortelle noe om det. Men som jeg har sagt til politiet, var jeg flink til å skape tillit. Jeg var en tillitvekkende person, før han legger til:

- Jeg antar de søkte på nettet. De gjorde sikkert den samme screeningen som retten gjør med meddommere når de skal vurdere habilitet.