Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aps landsmøte

Tydelige Ap-svar skal få velgerne ned fra gjerdet

- Både Ap og Sp vil gå fram ved valget, spår Jonas Gahr Støre.

KLAR FOR LANDSMØTET:  Ap har brukt årene siden valgtapet i 2013 til å utvikle ny politikk og fornye organisasjonen. Når landsmøtet har vedtatt nytt program, skal velgerne få tydelige svar. Da vil også velgerne som nå sitter og venter på gjerdet, komme tilbake til Ap, tror Støre. Foto: Bjørn Langsem
KLAR FOR LANDSMØTET: Ap har brukt årene siden valgtapet i 2013 til å utvikle ny politikk og fornye organisasjonen. Når landsmøtet har vedtatt nytt program, skal velgerne få tydelige svar. Da vil også velgerne som nå sitter og venter på gjerdet, komme tilbake til Ap, tror Støre. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tross et markant fall for Ap på meningsmålingene siden i fjor høst, ser Ap-leder Jonas Gahr Støre lyst på mulighetene for valgseier og regjeringsskifte.

- Venter på et tydeligere Ap

- Et Ap som går inn i valgkampen med rundt 32 prosent fem måneder før valget, er et godt utgangspunkt, sier Støre.

Noen velgere har gått til Senterpartiet, like mange har gått til gjerdet og venter på et tydeligere Ap. Det kommer de til å få.

- Når vi får fram sakene våre, er vi trygge på at de som sitter på gjerdet, skal komme tilbake til oss, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre på pressekonferansen i dag, to dager før partiets 66. ordinære landsmøte starter.

- De siste månedene har det vært et stødig flertall for skifte på målingene. Velgerne ønsker forandring. Regjeringen har mistet flertallet. Et Ap på 31-32 prosent, et Sp over 10 prosent og SV over sperregrensa er et godt utgangspunkt for et skifte, sa Støre.

Høyre og Frp har i lang tid anklaget Støre og Ap for utydelighet i politikk og tåkete tale. Støre har avvist kritikken, men samtidig understreket at Ap etter åtte år i regjering og et tapt valg har måttet bruke tid på å utvikle ny politikk.

- Vært på reise

- Ap har vært på en reise i disse tre årene. Et parti som har sittet i regjeringsposisjon i åtte år og tapt et valg, har behov for å gå runder med seg selv. Og for meg som partileder har det vært viktig å vise at politikken skapes i partiet. Vi har medlemsvekst, en helt ny partiledelse, mange nye fjes som talspersoner og mange nye ordførere. Vi er et parti som er trygt forankret, men også grundig fornyet, sa Støre.

Om det har vært usikkerhet om politiske posisjoner, blir det uansett klar tale fra mandag.

- Når vi har vedtatt vårt partiprogram og går til valg, har vi avklart våre posisjoner. Nå mener jeg høyresiden har vært tjent med å kalle oss for utydelige. Det har ikke stemt. Det at vi har vært i politikkutviklingsfase, har vært nødvendig. Jeg tror også velgerne har forstått det. Men etter landsmøtet vil velgerne få klare posisjoner og tydelige svar, sier Støre til Dagbladet.

- Ap og Sp vil gå fram

På pressekonferansen fikk spørsmål om hvorfor Ap har falt og Sp gått så kraftig fram. Støre viste til regjeringens sentraliseringspolitikk som treffer sentrum-periferiaksen og Senterpartiets kjernesaker. Støre er ikke redd for at Sp-framgang skal gå på bekostning av Ap.

- Det er ikke noe mønster at når Sp går opp, får Ap ned. Jeg tror resultatet blir at begge partiene løfter seg. Sps framgang har tydelig markert at det er flertall for skifte. Det å ha et Sp som har framgang og er trygge på seg selv, er et bra utgangspunkt for oss, sier Støre.

Han mener valget til høsten blir et «forandringsvalg». På pressekonferansen ble Støre spurt om han ser forandringsvilje eller motstand mot forvandring hos Sp, som Ap skal samarbeide med.

- Velgerne ønsker å forandre retningen på politikken som blir ført nå, der by og distrikt blir satt opp mot hverandre. De vil ha velferdsutvikling og næringsutvikling i hele landet. At det er å gå tilbake, er Høyres fortelling, sa Støre.

- Framtidsrettet Sp

Regjeringspartiene anklager Sp for å være et tilbakeskuende parti som sier nei til reformer. På Høyres landsmøte var gjennomgangstonen at en regjering der Ap må samarbeide med Sp, vil sette landet i revers. På spørsmål om Sp er et reformuvillig parti, svarer Støre:

- Sp har sin forankring i distrikts-Norge, der mange opplever seg utsatt for den samfunnsutviklingen som har vært under denne regjeringen. Det at de som lever av å produsere mat, tar til motmæle makt sentraliseres og strukturen endres, er ikke rart.

Det er framtidsrettet å produsere mat i hele landet, og at de som produserer mat, kan gjøre det på gode vilkår. Ap og Sp står jo sammen om 20 punkter i behandlingen av landsbruksmeldingen. Ap er også et parti for by og land. Vi har klart å styre med Sp og gjennomført store reformer sammen, og det skal vi gjøre også i neste periode, sier Støre til Dagbladet.

Sp har vært krystallklare på at de ønsker å sitte i en Ap-ledet regjering. Hvem Ap ellers vil styre med, er mer åpent.

Åpen dør til sentrum

- Vi har ambisjon om å komme i regjering for å gjennomføre politikk, og vil vi holde en åpen dør til partier som vil bidra til et flertall for en Ap-ledet regjering. Vi har tidligere samarbeidet med Sp og SV. Nå har Ap en åpnere invitasjon enn tidligere mot sentrum, sier Støre.

I det siste landsstyremøtet kom han med en tydelig invitasjon til sentrum om et langvarig samarbeid for å demme opp mot høyrepopulismen.

- Jeg merker meg at KrF har en åpnere dør nå enn tidligere, sier Støre.

Han sier landsmøtet kommer til å bli Norges største politiske verksted. Her er sakene som skaper debatt:

Olje og gass

Programkomiteen, som er sentralstyret, har lagt fram et kompromiss som går ut på å innføre petroleumsfrie soner utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, og konsekvensutrede Nordland VI. AUF vil ha vern av hele området, mens flere partilag vil ha konsekvensutredning også av de antatt mest sårbare områdene utenfor Lofoten. Jonas Gahr Støre har tro på at kompromisset vinner fram, men her blir det debatt. De største industriforbundene i LO, Industri Energi og Fellesforbundet, demonstrerer ved landsmøtets start for full konsekvensutredning.

Skatt på arv

Ap vil reversere en del av regjeringens skattekutt gjennom perioden, om lag 15 milliarder. Flere partilag i Ap vil gå lenger og vil gjeninnføre arveavgiften. Årvoll Ap viser for eksempel til den franske økonomen Thomas Piketty, som har påvist at arv er en stor kilde til ulikhet.

Foreldreperm og ventestøtte

Det er dissens i forslaget til partiprogram om foreldreperm. Flertallet vil ha tredeling av foreldrepermisjonen, mens AUF-leder Hani Husaini vil dele den likt mellom mor og far. Det kan også bli debatt om forslaget om flere juridiske foreldre. Mens Ap-leder Jonas Gahr Støre i sitt første år Som partileder luktet på kontantstøtten, fastholder Ap at kontantstøtten skal fjernes, men foreldre som har søkt, men ikke fått, barnehageplass, skal tildeles en ventestøtte. Flere partilag vil fjerne også ventestøtten.

Asylbarn

NOAS, asyladvokater og andre har slått alarm om unge asylsøkere i krise fordi de må regne med utsendelse ved fylte 18 år. Flere partilag i Ap vil fjerne midlertidig opphold for mindreårige asylsøkere, en regel Ap til nå har støttet. Ap i Bergen er blant dem som vil øke tallet på kvoteflyktninger per år. Det kommer også forslag om foreldelsesfrist for tilbakekalling av statsborgerskap. Flere vil også tillate dobbelt statsborgerskap.

KRLE-faget for fall?

Det er dissens i programkomiteen om KRLE-faget i skolen. Et mindretall vil fjerne K’en og gjøre faget til et «mer inkluderende fag». Programkomiteen går inn for nasjonal norm for lærertetthet som skal gjelde på kommunenivå. Men flere partilag ønsker norm på skolenivå og ikke bare for de yngste elevene.

Nei til tvang

Det blir debatt om kommunereformen også på Aps landsmøte. I forslaget til program står det at frivillighet ved sammenslåing skal være hovedregel. Flere vil fjerne «frivillig», slik at det er helt tydelig at Ap går mot tvang. Det kommer også krav om en mer offensiv distriktspolitikk.

Kostbare tenner

Tannhelse er en gjenganger på Aps landsmøter, som flere ganger har slått fast at tennene er en del av kroppen. På landsmøtet i 2009 gikk Ap inn for at tannhelse skulle bli et offentlig ansvar. I 2015 ble det vedtatt å sette et tak for egenbetaling og la staten ta 75 prosent av de overskytende utgiftene. Nå er ambisjonene nedjusterte og mindre forpliktende. Flere lokal- og fylkeslag i Arbeiderpartiet krever nå at partiet gjør tannhelse til en del av det generelle helsetilbudet.

Generelt blir det mer debatt om prioritering og pengebruk på dette landsmøtet enn det forrige, siden programmet er ment å kunne settes ut i live så snart Ap kommer i regjering. Forslag som gratis barnehager for 5-åringer vil for eksempel koste 2 milliarder i året, mens selvstendig opptjening av foreldreperm for far vil koste 500 millioner i året.

Anerkjenne Palestina?

AUF vil anerkjenne Palestina som selvstendig stat uansett om tostatsløsningen med Israel ikke er på plass, og får følge av flere partilag.

EU-debatt?

Programkomiteen slår fast at Norge to ganger har sagt nei til medlemskap i EU. Ap har tidligere programfestet ja til medlemskap, men sier nå at dersom medlemskapsspørsmålet kommer opp igjen, skal saken behandles i et nytt landsmøte. Det er misnøye også i Ap med en del konsekvenser av EØS-avtalen, som sosial dumping, men det er ventet tøffere debatt om EØS-avtalen på LO-kongressen.