- Tyder på massedrapsforsøk

Terrorforsker Brynjar Lia tror militante islamister kan stå bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): London er i øyeblikket fullstendig lammet etter at flere av byens t-banestasjoner og busser er rammet av et massivt terrorangrep. Ingen vet foreløpig hvor mange som er skadd eller omkommet, eller omfanget av eksplosjonene.


- Dersom det viser seg at dette er terror, er det mye som peker i retning av grupper tilknyttet det internasjonale jihadistmiljøet, sier forsker Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til Dagbladet.no
.

Terroreksperten trekker fram momenter som flere og koordinerte bombeangrep mot offentlige transportmidler i rushtida i en travel storby.

- Det indikerer massedrapsforsøk, og slike aksjoner er ikke typiske for irske aktivister og mindre aktivistgrupper i England.

Terrormål

Lia er ikke overrasket over at nettopp London rammes.

- Byen er blitt truet mange ganger. Det er en rekke militante, islamistisk grupper i Storbritannia, og som britisk politi jobbet aktivt mot. Årsaken til truslene er først og fremst landets rolle som USAs allierte under Irak-krigen.

Brynjar Lia peker på at britisk politi og etterretning har avverget flere planlagte terrorangrep mot storbyen de siste åra.

KAOS: London er fullstendig lammet etter angrepet mot byens kollektivtrafikk. Folk vandrer skadde og sjokkerte rundt i gatene. Foto: SCANPIX/AP
KAOS: London er fullstendig lammet etter angrepet mot byens kollektivtrafikk. Folk vandrer skadde og sjokkerte rundt i gatene. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

- Seinest i fjor ble det funnet et halvt tonn ammoniumnitrat, som brukes i store, hjemmelagde bomber. Det ble avdekket planer om et stort angrep mot London, med link til de internasjonale jihadistmiljøene, som al-Qaida er en del av.

I al-Qaidas navn?

Ifølge FFI-forskeren er al-Qaida-nettverket blitt svekket den siste tida. Flere islamistiske, militante grupper kan imidlertid tenkes å operere i deres navn.

- Jeg blir overrasket dersom det skulle vise seg å være terror, og det ikke er noen fra jihadistmiljøet som står bak. Alt peker i retning av en gruppe som deler al-Qaidas ideologi, sier Lia.

Han tror ikke at timingen kan settes i forbindelse med at London ble tildelt OL i går, eller at G8-lederne i øyeblikket er samlet til toppmøte i Skottland.

- Jeg tror at jihadistmiljøene hele tida prøver å gjennomføre aksjoner, uavhengig av store hendelser, Men dersom det tilfeldigvis skulle passe seg tidsmessig med en større begivenhet, så justerer de kanskje datoen noen uker.

Sterke i Europa

Brynjar Lia mener dagens angrep, samt terrorangrepet mot Madrid, viser at de militante jihadistgruppene har fått betydelig fotfeste i Europa.

- Og at de har en sterk vilje til å angripe, legger han til.

- Problemet for Europa er at disse miljøene synes å være både større og mer militante og radikale her enn i USA. Men terrortrusselen mot Norge kan ikke sammenlignes med trusselen mot London. Vi spiller ingen betydelig rolle i Irak, og de ekstremistiske miljøene er langt mindre. Men ingenting kan utelukkes, sier Lia.

LAMMET: All kollektivtrafikk er stanset i London.
TERROREKSPERT: Brynjar Lia ved Forsvarets Forskningsinstitutt.