Madeleine McCann

- Tyder på noe konkret

Nye søk er satt i gang etter Madeleine McCann (3). - Typisk etterforskningsskritt som blir gjort ved innrømmelser, sier Jørn Lier Horst.

FORSVANT: Lille Madeleine McCann forsvant fra familiens hotellrom i mai 2007. Nå letes det etter jenta på nytt. Foto: Handout
FORSVANT: Lille Madeleine McCann forsvant fra familiens hotellrom i mai 2007. Nå letes det etter jenta på nytt. Foto: Handout Vis mer
Publisert

Store politiressurser har de siste dagene foretatt nye søk etter Madeleine McCann. Treåringen forsvant sporløst under familiens ferie i Portugal i 2007.

Denne uka er det nok en gang forsøkt å finne levningene av jenta. Søkene har vært konsentrert i et område av innsjøen Barragem do Arade, omkring 50 kilometer unna Praia da Luz, stedet hvor McCann sist ble sett.

Stedet var ett av dem hvor mistenkte Christian Brueckner pleide å ferdes i 2007.

Portugisisk politi igangsetter et nytt søk etter Madeleine McCann. Det skal letes rundt en demning 50 kilometer unna Praia da Luz, hvor hun forsvant fra 3. mai i 2007. Video: AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

Krimforfatter og tidligere politietterforsker, Jørn Lier Horst, sier til Dagbladet at ressursbruken som nå er satt inn tyder på at politiet har noe konkret i saken.

- Hvis de har klart å knytte mistenkte til et område, så er det spennende. Det er store landområder, så hvordan de har snevret dette inn er interessant. Søk på så konkrete steder er i utgangspunktet typiske etterforskningsskritt som blir gjort ved innrømmelser, sier Horst.

Undersøker trolig alle tilholdssteder

Nettopp innrømmelse har det imidlertid ikke vært så langt i saken. Brueckner, som for tida sitter fengslet i Tyskland, har hele veien nektet for å ha noe som helst med McCanns forsvinning å gjøre.

Likevel har 46-åringens bevegelser og oppholdssteder i tidsrommet omkring treåringens forsvinning blitt ettergått med lupe av politiet. Hvorvidt man i dag vil kunne finne levningene av jenta, er helt avhengig av flere faktorer, ifølge Horst.

EN GÅTE: 21 år gamle Julia Wandelt går viralt i sosiale medier ved å hevde at hun er den forsvunnede Madeleine McCann. Reporter: Christina H. Korneliussen / Dagbladet TV / Instagram / NTB Vis mer

- Det er helt avhengig av hvordan hun er eksponert. Etterlatt i åpent terreng vil det være mindre sjanse for funn, men hvis hun har ligget i vann eller innpakket er det bedre muligheter, sier den tidligere etterforskeren, som legger til at de siste dagers søk trolig er nok et ledd i å undersøke alle Brueckners tilholdssteder i det aktuelle tidsrommet.

Søkene som er satt i gang i nærheten av demningen i Barragem do Arade, gjennomføres etter en anmodning fra tyske myndigheter. Tidligere leder av Kripos' åstedsgruppe, Per Angel, forteller at det både er gode og dårlige muligheter til å finne levninger 16 år etter McCanns forsvinning.

- Generelt vil jeg si mulighetene er gode, og man finner jo med jevne mellomrom veldig gamle levninger. Myr og leire kan for eksempel nesten hermetisere en kropp, forklarer Angel.

- Mitt tips vil være en ryggsekk

Årsaken til at man har valgt seg ut området ved demningen kan ifølge den tidligere Kripos-lederen være at det der er vannstrøm ut av innsjøen. Imot rister eller andre hinder tilknyttet demningen vil det samles opp materiale på grunn av strømmen.

- Dette vil virke som en magnet på ting som flyter i vannet. Ristene renses jevnlig, så det vil være rart om det er akkurat der man finner noe, men det kan ha vært en medvirkende årsak til at noe har havnet der, sier Angel.

PÅ ROADTRIP: Christian Brückner er mistenkt i Madeleine McCann-saken. Disse opptakene skal vise tyskeren uker før den britiske jenta forsvant. Video: Privat Vis mer

Han mener det er naturlig å tenke at politiet underveis i kartleggingen av søkeområder har sett etter steder hvor man har lett tilkomst med bil, men som samtidig er skjermet for innsyn. At de har valgt seg ut ett sted kan tyde på at de har noe informasjon som er konkret og som begrenser det aktuelle søkeområdet.

- Jeg antar at de søker på bunnen etter gjenstander som skiller seg ut, og da gjerne ting som er egnet for å skjule en kropp uten å virke mistenksom eller skille seg ut. Mitt tips vil være en ryggsekk, at man har skjult liket og forkledd dumpingen som en tur. Tilgang til båt eller kajakk vil også være sentralt i så tilfelle. Det ville i alle fall vakt lite oppsikt, sier Angel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer