Tyfon hamrer løs på Japan

Så langt er 16 meldt savnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er ikke bare USA som rammes av ekstreme naturkrefter. I dag slo tyfonen Nabi inn over de sørligste delene av Japan med kraftig regn og en gjennomsnittlig vindstyrke på 126 kilometer i timen.


Vindkastene er langt kraftigere, og titusener av mennesker har flyktet fra sine hjem. Så langt er 23 mennesker rapportert skadd og 16 er savnet. 270 000 hjem og butikker har mistet strømmen, melder nyhetsbyrået AP.

Politi, soldater og brannvesen er satt inn i redningsarbeidet.

Springflo

Nabi traff først Japans sørligste hovedøy Kyushu, og fortsatte mot naboøya Shikoku. Tyfonen skjøv kjempebølger foran seg, som sammen med springflo og kraftig regn har forårsaket flom og oversvømmelser i mindre kystsamfunn.

Nærmere 60 000 mennesker er blitt oppfordret til å evakuere sine hjem.

- Vinden og regnet var så kraftig i dag tidlig at jeg så vidt klarte å gå. Jeg kunne ikke forlate bygningen, sier Mitoshi Shiroi fra sin oversvømmede matvarebutikk i Tarumizi i Kagoshima.

- Vannet fortsetter bare å presse seg inn under døra. Alle varene mine vil bli ødelagt så lenge jeg ikke har elektrisitet.

REDDET: Denne kvinnen måtte få hjelp av redningsarbeidere i byen Miyazaki i dag. Tyfon er Øst-Asias svar på orkanene som dannes i Atlanterhavet. Denne stormen har fått navnet «Nabi», som betyr sommerfugl på koreansk. Foto: SCANPIX/EPA
REDDET: Denne kvinnen måtte få hjelp av redningsarbeidere i byen Miyazaki i dag. Tyfon er Øst-Asias svar på orkanene som dannes i Atlanterhavet. Denne stormen har fått navnet «Nabi», som betyr sommerfugl på koreansk. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

Tyfonen har rukket å forårsake flere jordras og ødelegge mange hus. Landets statsminister Junichiro Koizumi måtte avbryte en planlagt tur til Vest-Japan, der han skulle sanke stemmer før søndagens valg. Koizumi drar i stedet tilbake til Tokyo, som slipper unna Nabi.

Rammer reisende

Tyfonherjingene har tvunget japanske flyselskap til å kansellere flere hundre avganger, også internasjonale. Omtrent 60 000 reisende er berørt av kanselleringene. Også mange tog- og ferjeavganger er blitt innstilt, og veier er stengt, melder AP

Meteorologer spår at de berørte delene av Japan vil få inntil 50 centimeter nedbør i løpet av ett døgn. Tyfonen vil deretter bevege seg mot Sør-Korea.