Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tyfonen Hagupit på vei inn over Filippinene

- Tak flyr av, trær faller og det er områder med flom, sier ordfører i Samar-provinsen. Mer enn 616.000 mennesker er blitt evakuert.

EVAKUERER : Tyfonvarselet har utløst en av de største evakueringene som noen gang er gjennomført i fredstid, ifølge FN. Foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG
EVAKUERER : Tyfonvarselet har utløst en av de største evakueringene som noen gang er gjennomført i fredstid, ifølge FN. Foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kraftige regnbyger og sterk vind herjer de østlige delene av Filippinene, hvor flere millioner mennesker har søkt ly fra tyfonen Hagupit. Det er den kraftigste stormen som har rammet landet hittil i år.

Tyfonen traff lørdag ettermiddag norsk tid de avsidesliggende fiskelandsbyene i Samar-provinsen øst på Filippinene med en vindstyrke på opptil 210 kilometer i timen, ifølge den lokale værmeldingstjenesten Pagasa.

Stormen er dermed den kraftigste som har rammet landet så langt i år.

- Tak flyr av, trær faller og det er områder med flom, sier ordfører i byen Catbalogan i Samar-provinsen, Stephany Uy-Tan, bare minutter etter at tyfonen traff land.

Over en halv million mennesker har flyktet fra hjemmene sine på grunn av den kraftige stormen som er på vei. Tyfonen vil trolig ramme de samme områdene sentralt på Filippinene som ble rasert da over 7.000 mennesker mistet livet for bare 13 måneder siden.

Enorm evakuering Mer enn 616.000 mennesker i lavereliggende og rasutsatte områder er blitt evakuert til skoler, rådhus, idrettssentre og kirker, opplyser landets nasjonale katastrofemyndigheter.

- Det er nå det skjer. Jeg vet dere er trøtte, at dere har fått for lite mat og søvn og for mye kaffe, sa innenriksminister Manuel Roxas da han i en fjernsynstale kom med en siste oppfordring til folk om å søke dekning før stormen.

Tyfonvarselet har utløst en av de største evakueringene som noen gang er gjennomført i fredstid, ifølge FN.

SATELITTBILDE : Tyfonen Hagupit på vei inn mot Filippinene slik den ser ut fra en av NASAs satellitter. Foto: Reuters / NTB scanpix
SATELITTBILDE : Tyfonen Hagupit på vei inn mot Filippinene slik den ser ut fra en av NASAs satellitter. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

På vei over Stillehavet avtok tyfonen noe i styrke, og defineres som en kategori 3-tyfon. Meteorologene advarer imidlertid om at den likevel kan forårsake store ødeleggelser.

Mange bor i telt Befolkningen i de sentrale delene av Filippinene lider fortsatt under ødeleggelsene fra fjorårets katastrofe. 8. november i fjor mistet over 7.000 mennesker livet her, og fortsatt bor flere hundre tusen mennesker i kystområdene som ble ødelagt av tyfonen Haiyan.

- Mange bor nær sjøen i midlertidige skur eller telt som vil bli ødelagt av et nytt uvær, sier generalsekretær Åsne Havnelid i Røde Kors.

I byen Tacloban ligger flere bygninger fremdeles i ruiner.

- Vi har lært fra Haiyan. Alle her er livredde, sier Rita Villadolid (39), som fredag hadde søkt tilflukt inne i en stadion sammen med familien sin og flere hundre andre.

NTB

FORBEREDER HJELP :  Soldater og frivillige forbereder seg til tyfonen Hagupit treffer land. Foto: Romeo Ranoco / Reuters / NTB scanpix
FORBEREDER HJELP : Soldater og frivillige forbereder seg til tyfonen Hagupit treffer land. Foto: Romeo Ranoco / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling