Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tyfonen Haiyan har rammet fire ganger flere enn tsunamien i 2004

UNICEF-rapport med nedslående tall etter tyfonen på Filippinene.

HARDT RAMMET: MInst 1,9 millioner har mistet hjemmene sine etter tyfonen Haiyan. Her er flyktninger på flyplassen som prøver å komme seg ut fra Tacloban. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
HARDT RAMMET: MInst 1,9 millioner har mistet hjemmene sine etter tyfonen Haiyan. Her er flyktninger på flyplassen som prøver å komme seg ut fra Tacloban. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/TACLOBAN (Dagbladet): En ny situasjonsrapport fra hjelpeorganisasjonen UNICEF, FNs hjelpeorganisasjon for barn, viser hvor hardt tyfonen Haiyan har rammet Filippinene og det filippinske folk.

• 12,9 millioner mennesker er rammet av tyfonen Haiyan. 5,4 millioner av dem er barn.

• Antall mennesker som har mistet hjemmene sine er mer enn doblet fra 900 000 til 1,9 millioner. Minst 789 000 av dem er barn.

• Hjelpeorganisasjoner anslår at de trenger minst 2 milliarder kroner til nødhjelpsarbeid

- Tallene vil bare øke Kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge, Truls Brekke, sier at dette er tall som trolig bare vil øke når hjelpeorganisasjonene etter hvert får mer oversikt over situasjonen på Filippinene.

- Så langt viser statistikken at omfanget og antall mennesker som trenger nødhjelp er dobbelt så stor som jordskjelvet på Haiti og Tsunamien i 2004 til sammen. Den er altså fire ganger så stor som de. Det er et sjokkerende omfang, og vi har knapt sett er så stort behov før. Det er også plasser vi ikke har kommet ti, og vi får dessverre bekrefta at tallene og behovene bare kommer til å øke når vi kommer til i nye områder, sier Brekke.

12 000 skoler ødelagt UNICEF er bekymret for det store antallet barn som er rammet av tyfonen Haiyan. 12 000 skoler er ødelagt, og i et land der over 60 prosent lever under fattigdomsgrensa og mellom 30 og 40 prosent av barn er kronisk underernærte, skaper de massive ødeleggelsene ytterligere utfordringer for de mange barna.

- 4,5 millioner barn får avbrutt skolegangen. Tilgang på reint vann og mat er også kritisk for deres helsesituasjon. Samtidig må barna beskyttes for farer som trafficking og seksuell utnyttelse. Det er også svært mange barn som er separert fra familien sin, sier Brekke.

Mye jobb foran seg UNICEF koordinerer nå det meste av arbeidet gjennom lokale organisasjoner. De forteller at de er til stede i Tacloban, som er ett av de hardest rammede områdene. Likevel er det mange steder hvor behovet for hjelp fortsatt er stort.

- Det er mange som venter på mer hjelp andre områder. Vi har fokus på å få hjelpen enda mer ut og må øke innsatsene for å dekke alle behovene. Nå flyr vi inn eskperter som kan koordinere forskjellige områder. Vi har masse folk på bakken. Vår jobb gjennom lokale organisasjoner for å få hjelpen ut, sier Brekke.

UNICEF vil også sette i gang et omfattende vaksineringskampanje mot meslinger og polio. Den vil være på plass i løpet av én til tre uke, opplyser Brekke.

Samtidig er innsatsen for å gjenopprette vannforsyningene og sanitærforholdene massive.

ENORME ØDELEGGELSER: 12,9 millioner mennesker er rammet av tyfonaen. Her skaffer barn seg vann i en ødelagt bydel i Tacloban. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ENORME ØDELEGGELSER: 12,9 millioner mennesker er rammet av tyfonaen. Her skaffer barn seg vann i en ødelagt bydel i Tacloban. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer