Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tyfonen raser over Filippinene

- Vi er redde, sier nordmann bosatt på Filippinene.

FLYKTER: Sterk vind og kraftig regn skyller inn over Filippinene. Lokale innbyggere flykter igjennom flomvann i Taytay, i Rizal provinsen øst for Manila. Foto: AP Photo/Wally Santana
FLYKTER: Sterk vind og kraftig regn skyller inn over Filippinene. Lokale innbyggere flykter igjennom flomvann i Taytay, i Rizal provinsen øst for Manila. Foto: AP Photo/Wally Santana Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no):Sterk vind og regn skyller inn over stormherjede Filippinene. Tyfonen Parma har nådd landet.

Dette er den andre tyfonen på åtte dager.

- Vi er redde
Nordmannen Jan-Egil Granfoss bor like utenfor Mandaue City, sammen med familien sin. Han forteller at uværet har kommet dit hvor de bor:

- Her har det begynt å blåse kraftig. I natt kom det noen vindkuler jeg aldri har opplevd før i mitt liv. Det er enorme krefter og det har kommet store mengder regn på kort tid.

- Det ligger omlag 10 centimeter med vann på veien, sier Granfoss til Dagbladet.

Granfoss forteller om trær som har veltet og om avløpssystem som er for dårlige.

- Ja, vi er redde. Det er helt sikkert. Jeg har aldri opplevd noe slikt tidligere. Vi har lagt håndklær ved alle dører som går ut av huset. Vi håper og tror vi er i sikkerhet i vår hus, sier Granfoss til Dagbladet.

- Kritisk
-I nord har det nå begynt å blåse en sterk vind. Vi har begynt å få rapporter om at trær og telefonstolper har blåst ned og blokkerer veiene, sier norske Ann Kristin Brunborg.

Brunstad, som er i Flyktningehjelpens beredskapsstyrke og nødshjelpskoordinator for FN-organisasjonen OCHA på Filippinene, sier til Dagbladet at veier og broer nå er oversvømt mange steder.

Mobilnettet er nede i nord, der tyfonen foreløpig er sterkest.

Hun befinner seg for øyeblikket i Manila, hovedstaden på Filippinene, der tyfonen så langt ikke har rammet så hardt.

KLAR MELDING: Befolkningen på Filppinene er i desperat behov for rent vann. Foto: Ann Kristin Brunborg / OCHA
KLAR MELDING: Befolkningen på Filppinene er i desperat behov for rent vann. Foto: Ann Kristin Brunborg / OCHA Vis mer

- Her regner det bare nå, sier Brunborg.

Men så snart det er tilrådelig, drar hun til de nordlige områdene.

- Vi håper på å få dra i morgen tidlig, sier hun.

Hun beskriver situasjonen svært dramatisk.

- Store områder ligger under vann, og folk bor i de oversvømte områdene. Helsesituasjonen og de sanitære forholdene er kritiske, og enkelte steder har vi fått fram minimalt med nødhjelp, sier Brunborg.

Oppdateres
Hun er nå i stadig kontakt med kolleger i de nordlige områdene for å oppdatere seg på situasjonen.

Vindhastigheten i tyfonen ble målt til over 48,5 sekundmeter, med opp til 53 sekundmeter i de hardeste kastene.

- Hvis denne stormen blir enda sterkere, kan følgene bli katastrofale, sa polititalsmann Robert Damian i byen Santa Ana, melder AP.

Evakuerer Taiwan
Det ser altså ut til at Manila unnslipper tyfonen i denne omgang.

ER PÅ FILIPPINENE: Nødhjelpskoordinator Ann Kristin Brunborg. Foto: Dagbladet
ER PÅ FILIPPINENE: Nødhjelpskoordinator Ann Kristin Brunborg. Foto: Dagbladet Vis mer

- Den gode nyheten er at trusselen fra Parma har avtatt her hos oss. Men de dårlige nyhetene er at folk nord i landet må forberede seg på enda verre værforhold, advarte meteorologen Nathaniel Cruz i Manila.

Det som kan være godt nytt for Manila, kan bli dramatisk lengre nord. Tyfonen ser nå ut til å også nå nabolandet Taiwan.

I Taiwan, har også innbyggere begynt å evakurere sine hjem, melder AP.

Det er sendt ut et stormvarsel og folk har begynt å flytte fra landsbyer i den sørlige delen av landet.

- Forbli evakuert
Til tross for at bedrede værvarsler, advarer filippinske myndigheter mot at folk flytter tilbake til sine evakuerte hjem.

- Jeg ber alle som har tenkt til å flytte tilbake til hjemmene sine om å holde seg på våre evakueringssentre. Vi kan ikke forutse med 100 prosent sikkerhet hva som vil skje i Manila under stormen, sier forsvarsminister på Filippinene, Gilbert Teodoro.

- Vi er bekymret for hva slags effekt mer regn vil gjøre med redningsarbeidet i oversvømte områder, fordi vann-nivået kan øke igjen, sier han ifølge BBC.

ENDRET KURS:Den kraftige tyfonen Parma raser inn over Filipinene, men er ikke så kraftig som først antatt siden den har endret kurs. Foto: EPA/ALANAH M. TORRALBA
ENDRET KURS:Den kraftige tyfonen Parma raser inn over Filipinene, men er ikke så kraftig som først antatt siden den har endret kurs. Foto: EPA/ALANAH M. TORRALBA Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling