Tyfoner tar hundrevis av menneskeliv årlig: - Det er avgjørende at vi tar grep

Norsk forsker mener det er på tide å gjøre alt for å redusere naturfenomenets styrke.

TAR LIV: Tropiske sykloner, stormer og tyfoner tar livet av hundrevis av mennesker årlig. Hvert år blir de også kraftigere på grunn av global oppvarming. Nå mener forskere at det er på tide å bremse global oppvarming. Bildet viser byen Kabacan på Filippinene etter en tropisk storm 23. desember. Foto: Ferdinandh Cabrera / AFP / NTB scanpix
TAR LIV: Tropiske sykloner, stormer og tyfoner tar livet av hundrevis av mennesker årlig. Hvert år blir de også kraftigere på grunn av global oppvarming. Nå mener forskere at det er på tide å bremse global oppvarming. Bildet viser byen Kabacan på Filippinene etter en tropisk storm 23. desember. Foto: Ferdinandh Cabrera / AFP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble flere hundre tusen vietnamesere evakuert fra Mekong-deltaet mens myndighetene forberedte seg på tyfonen Tembin. På tross av forberedelsene mistet 257 mennesker livet da Tembin feide inn over Filippinene og styrket seg til tyfon med kraftig nedbør og sterk vind. De fleste omkom i jordskred som følge av regnet en rekke steder i øynasjonen.

Minst 107 mennesker er i tillegg savnet, mens over 97 000 mennesker er evakuert og oppholder seg i ulike tilfluktsleirer. Rundt 85 000 andre bor hos kjente.

En av mange

Tyfonen Tembin er bare en av mange tyfoner som har slått innover ulike landeområder i løpet av det siste året. Faktisk har 2017 bydd på hele elleve tyfoner, to supertyfoner og 27 navngitte stormer.

Én person mistet livet da Auring, årets første tropiske syklon, slo over Filippinene, Vietnam og Kambodsja allerede 7. januar i år. I august tok tyfonen Hato livet av 45 mennesker Filippinene, Taiwan, Sør-Kina og Vietnam, mens 54 mennesker omkom etter at den tropiske stormen Kai-tak herjet på Filippinene, i Malaysia og i Sør-Vietnam tidligere denne måneden.

Stormene har også gjort ødeleggelser til flere milliarder kroner utsatte steder.

Forskningsdirektør i CICERO, Bjørn Hallvard Samset, bekrefter at det har vært mange tropiske stormer, sykloner og tyfoner i løpet av året, og Sørøst-Asia har vært særlig utsatt. Likevel er det mange som kommer og går uten å få særlig oppmerksomhet.

- Det er ingen tvil om at vi har sett mange sterke stormer det siste året, men igjen har dette området mange sterke stormer årlig. Tyfonene er skadelige når de først treffer land, men det er tilfeldig fra år til år hvilke som treffer land. De fleste stormene merker man ikke noe til fordi de ikke treffer land, sier han.

Ikke flere, men sterkere

Den siste tida har diskusjonene rundt om antallet tyfoner har økt i årlig gjennomsnitt. Blant andre både miljøavisa Eco Watch, Miami Herald og værkanalen The Weather Channel skriver at vi er nær ved å sette en ny rekord.

Samset er uenig. Han sier at det ikke er noen endring i antallet. Tyfonenes styrke har derimot økt betraktelig.

- Det er ingen endring i antall stormer på verdensbasis. Vi ser derimot en endring i styrken. Når de først dukker opp, er de sterke, og de vokser seg fort større, slik at vi får dårligere tid til å evakuere. Samtidig har vi blitt flinkere til å forberede oss på å evakuere, forklarer Samset, og legger til:

- Millionevakueringen som foregår i Vietnam nå, kan for eksempel sammenliknes med å evakuere hele Norge. En tyfon har en stor effekt på samfunnet, men vi vet hvordan vi skal håndtere situasjonen, sier han.

Effekten av global oppvarming

Samset tror mange kan ha inntrykk av at antall stormer øker årlig på grunn av den voksende fokuseringen på global oppvarming.

- Vi får stadig beskjed om at den global oppvarmingen forverrer seg, og da er det mange som antar at stormene blir flere, sier han.

Om forskerne kan se et tydelig signal i sammengengen mellom global oppvarming og økningen av tropiske stormer, er nemlig usikkert. Likevel sier forskningsdirektøren at den globale oppvarmingen og utviklingen på tyfonenes styrke tyder på at det går i retningen forskerne har forventet.

- Vi er ikke sikre på om global oppvarming er grunnen til at stormene blir sterkere, men at vannet rundt ekvator blir varmere, gjør orkanene sterkere.

- Må bremse

Hundrevis av mennesker døde som følge i tyfoner i 2017. Samset sier at det er skremmende at mange av stormene dukker opp ut av det blå og treffer land med en enorm kraft. Han mener vi må gjøre en større innsats for å bremse den globale oppvarmingen som fører til tap av menneskeliv.

- Vi må sette alle kluter til for å slippe ut mindre drivhusgasser. I dag vil det vil det si at vi må bruke mindre olje, kull og gass og prøve å utvinne naturens krefter på andre måter. Det er et kjempepriosejekt, men vi vinner på det i lengden fordi det begrenser at stormene blir så sterke, sier Samset.

Samset sier tyfonene vil være sterke i lang tid framover, men at det er avgjørende at vi tar grep. Et annet tiltak er å få gode varslingsmetoder.

- Vi må alltid overvåke hvor stormene er, og hvor de er på vei, og så må vi ha en god værvarsling så vi vet når stormene treffer, slik at vi kan evakuere innbyggerne i de aktuelle landene, avslutter han.