Tyfoner tar hundrevis av menneskeliv årlig: - Det er avgjørende at vi tar grep

Norsk forsker mener det er på tide å gjøre alt for å redusere naturfenomenets styrke.

TAR LIV: Tropiske sykloner, stormer og tyfoner tar livet av hundrevis av mennesker årlig. Hvert år blir de også kraftigere på grunn av global oppvarming. Nå mener forskere at det er på tide å bremse global oppvarming. Bildet viser byen Kabacan på Filippinene etter en tropisk storm 23. desember. Foto: Ferdinandh Cabrera / AFP / NTB scanpix
TAR LIV: Tropiske sykloner, stormer og tyfoner tar livet av hundrevis av mennesker årlig. Hvert år blir de også kraftigere på grunn av global oppvarming. Nå mener forskere at det er på tide å bremse global oppvarming. Bildet viser byen Kabacan på Filippinene etter en tropisk storm 23. desember. Foto: Ferdinandh Cabrera / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I går ble flere hundre tusen vietnamesere evakuert fra Mekong-deltaet mens myndighetene forberedte seg på tyfonen Tembin. På tross av forberedelsene mistet 257 mennesker livet da Tembin feide inn over Filippinene og styrket seg til tyfon med kraftig nedbør og sterk vind. De fleste omkom i jordskred som følge av regnet en rekke steder i øynasjonen.

Minst 107 mennesker er i tillegg savnet, mens over 97 000 mennesker er evakuert og oppholder seg i ulike tilfluktsleirer. Rundt 85 000 andre bor hos kjente.

En av mange

Tyfonen Tembin er bare en av mange tyfoner som har slått innover ulike landeområder i løpet av det siste året. Faktisk har 2017 bydd på hele elleve tyfoner, to supertyfoner og 27 navngitte stormer.

Én person mistet livet da Auring, årets første tropiske syklon, slo over Filippinene, Vietnam og Kambodsja allerede 7. januar i år. I august tok tyfonen Hato livet av 45 mennesker Filippinene, Taiwan, Sør-Kina og Vietnam, mens 54 mennesker omkom etter at den tropiske stormen Kai-tak herjet på Filippinene, i Malaysia og i Sør-Vietnam tidligere denne måneden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer