Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tyggegummi, plaster, nesespray...

På markedet i Norge finnes det tyggegummi, plaster og nesespray. Les bruksanvisningen nøye før du går i gang. Nikotinproduktene kan brukes enkeltvis eller i kombinasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyggegummien og nesesprayen gir en hurtig dose med nikotin når du føler røykesuget. Nesesprayen - som er markedets eneste reseptpliktige produkt - virker hurtigst, ettersom nikotinen tas opp i blodet. Plasteret gir derimot en jevn nikotintilførsel.

I Danmark er nikotininhalator svært populær, og den kan komme til Norge ganske snart. Statens legemiddelkontroll skal i nærmeste framtid avgjøre om produktet kan selges på det norske markedet.

I tillegg er det nok ikke lenge før røykepillen også blir å finne i Norge. Etter forbløffende resultater i USA, skal nå svenske røykestoppere få teste produktet i et prøveprosjekt.

Men brukerne av nikotinprodukter må huske at de kan gi enkelte bivirkninger som irritasjon i halsen, hikke og hudirritasjon. Kontakt gjerne din egen lege for å få mer informasjon.

På de fleste steder i Norge finnes det røykeavvenningskurs, både i privat og fylkeskommunal regi. Ifølge Statens tobakkskaderåd klarer 30 til 40 prosent av deltakerne å kutte ut røyken.

Hva så med akupunktur? Ifølge 16 undersøkelser så ser det ikke ut til at effekten av akupunktur holder seg over tid. I følge The Cochrane Database of Systematic Reviews, klarte relativt mange å slutte med en gang, men etter seks måneder til ett år var det ikke flere i akupunkturgruppen som hadde lyktes å slutte, enn i gruppen som fikk narreakupunktur.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!