TILSTÅR: I sommer ble Raymond Rowe pågrepet for drapet på læreren Christy Mirack. Da rettssaken startet denne uken erklært han seg skyldig i drapet. Foto: NTB scanpix
TILSTÅR: I sommer ble Raymond Rowe pågrepet for drapet på læreren Christy Mirack. Da rettssaken startet denne uken erklært han seg skyldig i drapet. Foto: NTB scanpixVis mer

Raymond Rowe tilstår 26 år gammelt drap:

Tyggis og vannflaske knyttet Raymond (50) til drapet på Christy (25)

Raymond Rowe ble sporet opp på samme måte som seriedrapsmannen The Golden State Killer.

21. desember 1992 ble rektor ved Rohrerstown Elementary School i Lancaster i Pennsylvania bekymret, da sjetteklasselæreren Christy Mirack (25) ikke møtte på jobb.

Rektoren ble så bekymret at han oppsøkte Miracks hjem, der han møtte en ulåst dør. Da han tok seg inn i huset fant han Mirack liggende død på gulvet, ifølge CNN.

Fant DNA-sport på åstedet

Hun hadde på seg en vinterfrakk, men var naken fra livet og ned. Mirack var kraftig forslått og etterforskere fastslo at hun var på vei til jobb da hun ble seksuelt overfalt, slått og kvalt til døde.

Åstedet ga klart inntrykk av at sjetteklasselæreren hadde kjempet for sitt liv, og det var et syn rektor Harry Goodman aldri glemmer.

- Jeg fortalte politiet hva jeg så, men jeg har aldri fortalt noen andre om det. Jeg strevde med dette i årevis. Skrik, mareritt, har Goodman fortalt til ABC News.

Politiet sikret seg DNA-spor på åstedet, de fant sperm fra gjerningsmannen, men de fikk ikke noe treff i noen av sine databaser.

I de neste 25 åra framsto saken som ei gåte for mange etterforskere, men ingen klarte å løse den.

Pågrep DJ

Men i sommer kom et gjennombrudd. Da ble den 50 år gamle DJ-en Raymond Rowe pågrepet og siktet for drapet.

Æren for det kan tilskrives den teknologiske utviklingen.

For teknologien har tatt kvantesprang siden 1992, og det skulle etter hvert vise seg at Christy Miracks drapsmann ble avslørt på akkurat samme måte som seriedrapsmannen som blir omtalt som The Golden State Killer, ble avslørt.

Via DNA-databaser for slektsforskning.

I 2016 tok statsadvokaten i Pennsylvania kontakt med Parabon NanoLabs, et firma som driver med DNA-teknologi, og ba dem genteste DNA-testene de hadde sikret seg på åstedet i 1992.

Det Parabon gjør er å bruke genetisk genealogi for å sammenlikne DNA-prøver med store offentlige databaser, for å finne folk med nok genetisk likhet til at de kan være familiemedlemmer.

- Parabon var vår siste sjanse, og lite visste vi at det skulle vise seg å være den beste, sa statsadvokat Craig Steadman i sommer.

DNA-prøvene fra åstedet ble lastet opp i en database kalt GEDmatch, som kan vise hvor mye DNA to personer deler.

Felt av tyggis og vannflaske

Bevisene fra denne databasene pekte mot familien til Rowe. Da politiet først hadde kommet så langt, tok det dem ikke lang tid å konkludere med at Raymond Rowe var mannen de lette etter.

Men politiet måtte ha enda mer håndfaste bevis. Derfor gikk en etterforsker «under cover» under en skoletilstelning i mai i fjor, der Rowe var DJ.

Der klarte etterforskerne å sikre seg en tyggis og en vannflaske Rowe hadde tygget på og drukket fra. Resultatene var, for Rowe, knusende.

Testene i etterkant viste at sannsynligheten for at gjerningsmannen var noen annen enn Rowe var én til 200 oktillioner i den kaukasiske befolkningen.

- En oktillion er tusen trillioner, trillioner. Det er et tall med 27 nuller bak, sier Steadman.

Dermed var etterforskerne sikre på at de hadde rett mann og pågrep Steadman.

Tilsto drapet

Tirsdag startet rettssaken mot Steadman, og der erklærte han seg skyldig i det brutale drapet, ifølge ABC News.

Rowe sa seg skyldig i drap, voldtekt og flere andre forhold i bytte mot å slippe dødsstraff.

Ifølge påtalemyndigheten snakket Rowe direkte til Miracks familie i retten.

- Jeg kan ikke se for meg hva dere går gjennom. Jeg beklager, skal Rowe ha sagt.

Til Miracks far sa han:

- Jeg beklager, sir.

Påtalemyndigheten har ikke ønsket å si noe om de har funnet noe motiv for drapet.

- Noen spesifikke spørsmål om motiv vil muligens aldri bli besvart offentlig, sier Steadman.

Men talsmann for statsadvokaten, Brett Hambright, la ut en melding på Twitter som pekte på at det kan ha vært en kobling mellom de to.

«Selv om en kobling mellom Raymond Rowe og Christy Mirack ikke ble gitt, ble dette adgangskortet funnet i Miracks lommebok. Rowe jobbet der som 'DJ Freez' i tiden rundt drapet», skrev Hambright, og la ved et bilde av et adgangskort til stedet Chameleon.

Rowe må sone resten av livet i fengsel, uten mulighet for prøveløslatelse.