Tykkere av light-brus

Kunstig sukker lurer kroppen, og det hjelper ikke å drikke lettbrus hvis du skal slanke deg, hevder forskere i Danmark og Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cola light kan være direkte fetende, hevder en dansk og en svensk ernæringsforsker. Det kunstige søtstoffet i slik brus øker appetitten din.

- Fett er alltid mer fetende enn sukker, og de kunstige søtstoffene i lettbrus hjelper overhodet ikke, sier professor Arne Astrup til avisa Berlingske Tidende.

Det som skjer, er at kroppen tror den får sukker, og så faller blodsukkeret.

Spiser mer

Når kroppen er forberedt på å få sukker og ikke får det, kan det føre til at du kompenserer for blodsukkerfallet ved å spise mer.

Dette kan gjøre folk med vektproblemer enda tykkere, hvis de spiser fet mat i stedet for sukker.

En ny nederlandsk undersøkelse skal ha vist at forsøkspersoner som fikk drikke kunstig søtet brus ble mer sultne enn de som drakk brus med sukker.

- Hos en tredel av forsøkspersonene som fikk søtstoffet aspartam falt blodsukkeret, De spiste mer og oftere i løpet av de åtte timene de ble observert. Hjernen skal ha sukker hele tiden. Hvis blodsukkeret synker, vil kroppen forsøke å forhøye sukkernivået, og appetitten stimuleres, sier professor Charlotte Erlanson-Albertsson til Berlingske Tidende.

- Mer frukt og grønt

Professor Arne Astrup henviser folk som vil gå ned i vekt til de gode gamle metodene:

- Spis mindre fett og mer frukt og grønt, og sørg for å trimme, sier Astrup.

- Du kan gå opp i vekt selv om du drikker light-brus, og du kan til og med gå opp mer i vekt enn om du valgte vanlig brus.

Coca-Cola vet at søtstoffet aspartam er omdiskutert, men de har ikke planer med å endre på sin Cola light.

- Vi mener ikke at Cola light er skadelig, og det er ikke klart om det er søtstoffet som senker blodsukkeret, sier informasjonssjef Maria Nordlöf i svenske Coca-Cola.

<B>FOR MYE COLA LIGHT?</B> Du kan gå opp i vekt selv om du drikker light-brus.