Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Tykkjeven fra Afrika» liknet en skrekkpapegøye

Men til tross for hoggtenner og kraftig «nebb», var denne minidinosauren antakelig en fredelig vegetarianer.

«SKREKKPAPEGØYE: Med et kort nebb som krummer nedover, er ikke ansiktet på Pegomastax africanus helt ulik en papegøye. Men i motsetning til den selskapelige fuglen, var dette en bitteliten dinosaur med hoggtenner.
«SKREKKPAPEGØYE: Med et kort nebb som krummer nedover, er ikke ansiktet på Pegomastax africanus helt ulik en papegøye. Men i motsetning til den selskapelige fuglen, var dette en bitteliten dinosaur med hoggtenner. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med hoggtenner og en kort, nebbeaktig snute, hadde den ansiktet til en papegøye fra marerittenes verden. Men i motsetning til i Alfred Hitchcocks aviære skrekkvisjoner, var ikke den nyoppdagede dinosauren Pegomastax africanus noen stor trussel. Bokstavelig talt.

Med mindre du var en nøtt.

Den er medlem av en familie bittesmå dinosaurer kalt heterodontosaurider, som er oppkalt nettopp etter de sære tennene. På norsk blir det grovt oversatt til «øgler med annerledes tenner», og det har vært debatt om hvorvidt de er kjøttetere, planteetere eller åpne for begge deler.

Men til tross for den relativt imponerende tanngarden, var den kattestore «Tykkjeven fra Afrika» sannsynligvis en ren planteeter. Hoggtennene var trolig mest for show, sier paleontologiprofessor Paul Sereno ved University of Chicago.

- Du ser det blant annet på måten de fungerer på. De er akkurat som hjørnetennene til navlesvin, som bruker dem til å vise seg fram og småbite andre. De ville vært veldig dårlige sakser eller sabler for å kutte kjøtt, sier Sereno til Dagbladet.

- Den korte snuten og nedoverkrummede nebbet antyder en papegøyeliknende form, og dermed en papegøyeliknende funksjon. Jeg ser for meg at denne tobeinede planteeteren var på jakt etter helt bestemte ting, som nøtter, frø og spesifikke plantedeler, legger han til.

Fuglehoftedino Fossilet av P. africanus ble opprinnelig funnet av Harvard-professor Alfred Crompton i det sørlige Afrika på 60-tallet, men ble liggende og samle støv på universitetet, før Sereno gjenoppdaget og beskrev den i siste nummer av tidsskiftet Zookeys.

Heterodontosauridene kom på banen for rundt 200 millioner år siden, mot slutten av triastida, da superkontinentet Pangea nettopp hadde begynt å bryte seg opp til mindre landmasser. De hører til de såkalte fuglehofte-dinosaurene, altså dinosaurer med en hoftestruktur som likner den hos fugler.

Det er akseptert at fugler er etterkommere av dinosaurer. Men nå blir det litt forvirrende: P. africanus og fuglehofte-dinosaurene har nemlig lite å gjøre med fugler, til tross for de kosmetiske likhetene.

IKKE SMELLVAKKER: Pegomastax africanus var i slekt med heterodontosaurus, avbildet her. Begge tilhørte en gruppe svært små dinosaurer, kjent for sine pussige og uvanlige tenner.
IKKE SMELLVAKKER: Pegomastax africanus var i slekt med heterodontosaurus, avbildet her. Begge tilhørte en gruppe svært små dinosaurer, kjent for sine pussige og uvanlige tenner. Vis mer

Naturen er nemlig ikke så enkel. For fugler er, pussig nok faktisk etterkommere fra den «andre» gruppen, populært kalt «firfislehofte-dinosaurerene»

- Heldigvis kan evolusjonen spille oss paleontologer noen puss. Dette holder oss på tå hev. Begrepet «fuglehofte-dinosaurer» først ble brukt sent på 1800-tallet, men det viste seg etterhvert at det var snakk om en parallellisme, sier Sereno.

Dette fenomenet, når dyr som ikke er nært beslektet utvikler liknende trekk og egenskaper, kalles konvergent evolusjon. Vingene til insekter, fugler og flaggermus er ett eksempel. Kroppsformen til fiskeøgler og delfiner er et annet. Og det samme er tilfellet for hoftene til fuglehofte-dinosaurene og fugler.

- Fugler, og deres nærmeste dinosaurslektninger fikk denne hoftestrukturen først mye senere, og på uavhengig vis, sier Sereno.

Ikke fjærkledd P. africanus og heterodontosauridene var sannsynligvis dekket av en form for bust, men Sereno tror i forlengelsen ikke at dette var en primitiv form for fjær, slik vi finner hos dinosaurgruppen som faktisk ga opphav til fugler.

FRYST I TID: Primitive fjær fra dinosaurer er funnet bevart i ravbiter. Busten på P. africanus har imidlertid trolig ikke noe slektskap til det som senere ble fuglefjær, ifølge paleontolog Paul Sereno. Foto: Science/AAAS
FRYST I TID: Primitive fjær fra dinosaurer er funnet bevart i ravbiter. Busten på P. africanus har imidlertid trolig ikke noe slektskap til det som senere ble fuglefjær, ifølge paleontolog Paul Sereno. Foto: Science/AAAS Vis mer

- Denne busten har ingen forgreninger, slik vi ser i primitive fjær. Jeg kaller denne gruppen «punk»-dinosaurer. «Punk» fordi jeg ikke ser på dem som miniutgaver av større dinosaurer, men dyr som har sin egen merkelige kropp dekket av bust. De var raske, og ville liknet på et kjapt pinnsvin på to bein.

- Hvordan kan du unngå å like paleontologi, når dette er typen ting som oppdages? sier Sereno.

DINOFUGLER: Alle dinosaurer ble ikke utryddet for 65 millioner år siden. Noen av dem lever blant oss i beste velgående, som fugler. Dette er en fjærkledd microraptor som levde for rundt 130 millioner år siden. Foto: AP Photo / Mick Ellison, American Museum of Natural History, Science / AAAS
DINOFUGLER: Alle dinosaurer ble ikke utryddet for 65 millioner år siden. Noen av dem lever blant oss i beste velgående, som fugler. Dette er en fjærkledd microraptor som levde for rundt 130 millioner år siden. Foto: AP Photo / Mick Ellison, American Museum of Natural History, Science / AAAS Vis mer