«Tykkjeven fra Afrika» liknet en skrekkpapegøye

Men til tross for hoggtenner og kraftig «nebb», var denne minidinosauren antakelig en fredelig vegetarianer.

«SKREKKPAPEGØYE: Med et kort nebb som krummer nedover, er ikke ansiktet på Pegomastax africanus helt ulik en papegøye. Men i motsetning til den selskapelige fuglen, var dette en bitteliten dinosaur med hoggtenner.
«SKREKKPAPEGØYE: Med et kort nebb som krummer nedover, er ikke ansiktet på Pegomastax africanus helt ulik en papegøye. Men i motsetning til den selskapelige fuglen, var dette en bitteliten dinosaur med hoggtenner. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Med hoggtenner og en kort, nebbeaktig snute, hadde den ansiktet til en papegøye fra marerittenes verden. Men i motsetning til i Alfred Hitchcocks aviære skrekkvisjoner, var ikke den nyoppdagede dinosauren Pegomastax africanus noen stor trussel. Bokstavelig talt.

Med mindre du var en nøtt.

Den er medlem av en familie bittesmå dinosaurer kalt heterodontosaurider, som er oppkalt nettopp etter de sære tennene. På norsk blir det grovt oversatt til «øgler med annerledes tenner», og det har vært debatt om hvorvidt de er kjøttetere, planteetere eller åpne for begge deler.

Men til tross for den relativt imponerende tanngarden, var den kattestore «Tykkjeven fra Afrika» sannsynligvis en ren planteeter. Hoggtennene var trolig mest for show, sier paleontologiprofessor Paul Sereno ved University of Chicago.

- Du ser det blant annet på måten de fungerer på. De er akkurat som hjørnetennene til navlesvin, som bruker dem til å vise seg fram og småbite andre. De ville vært veldig dårlige sakser eller sabler for å kutte kjøtt, sier Sereno til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer