Tymosjenko advarer om imperium-planer

- Putin er utspekulert, kald og ond – og drives av ideen om å danne et imperium, sier Ukrainas eksstatsminister Julija Tymosjenko.

VETERAN: Tymosjenko var statsminister i Ukraina fra januar til september 2005 og fra 2007 til 2010. Her med Putin i 2008. Foto: RIA-Novosti / AP / NTB
VETERAN: Tymosjenko var statsminister i Ukraina fra januar til september 2005 og fra 2007 til 2010. Her med Putin i 2008. Foto: RIA-Novosti / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ukrainas eksstatsminister Julija Tymosjenko, som tidligere i sin karriere figurerte som en av frontfigurene i den ukrainske opposisjonen og hadde en sentral rolle under «oransjerevolusjonen» i november-desember 2004 – som på bakgrunn av omfattende valgfusk av daværende statsminister Viktor Janukovitsj tvang fram et omvalg og førte til flere viktige grunnlovsendringer – har hatt mer å gjøre med Russlands president Vladimir Putin enn de fleste.

Hun har hatt flere én-til-én-møter med ham, som da hun i 2009 forhandlet om en gassavtale med landet.

- ØDELA NORSK VÅPEN: Det russiske forsvaret hevder de har bombet og ødelagt en norsk artillerivogn i Ukraina. Video: AP / TV Zvezda. Reporter: Vegard Krüger / DBTV Vis mer

Nå omtaler hun ham som en «utspekulert, kald og ond» leder, som ifølge henne har som mål å bli skrevet inn i historiebøkene ved siden av skikkelser som Peter den store og Stalin.

- Han drives av ideen om å løse et historisk oppdrag om å skape et imperium. Det er det store målet hans. Og det kommer fra en dyp indre tro, sier Tymosjenko i et intervju med The Guardian.

Hun peker på at Putin har sagt at Ukraina historisk sett er en del av Russland, og ikke en selvstendig nasjon – og mener hans geopolitiske ambisjon er å gjenopprette Sovjetunionen.

Tymosjenko beskriver videre lederen som forsiktig og kalkulert i møtene hun hadde med ham – en person som alltid var på vakt.

- Han kom jo fra KGB-skolen, sier hun.

KALD: Tymosjenko beskriver Putin som en utspekulert og kald person. Foto: RIA-Novosti / Reuters / NTB
KALD: Tymosjenko beskriver Putin som en utspekulert og kald person. Foto: RIA-Novosti / Reuters / NTB Vis mer

Derfor har det også vært viktig for henne å stå opp mot styresmakten, forteller hun til The Guardian. Og hun har i sin tid blitt betraktet som en farlig radikal av mange russere.

- Den eneste måten å ende denne krigen på, er å knuse de russiske styrkene på slagmarka. (…) Det finnes ingen fredsavtale for Putin – for en avtale vil bare resultere i en ny krig seinere, sier ekspresidenten.

- Dette er en kamp for vårt territorium og frihet. Det er en historisk mulighet for den frie verden å drepe denne ondskapen på.

- Ikke overraskende

Aadne Aasland er forsker ved Oslo Met, og har god kompetanse på både Russland og Ukraina. Han har blant annet skrevet sin doktoravhandling om Russisk etnisk identitet og identitetspolitikk.

Han mener Tymosjenkos advarsler er godt begrunnet:

- Jeg vil si hun har godt belegg for å si det. Det er mye som tyder på det, og Russland har jo beveget seg fra å ha det langt bak i bevisstheten, til å vise det med praktisk handling, sier Aasland til Dagbladet.

Som eksempel trekker Aasland frem Russlands angrep på Georgia i 2008, og invasjonen av Krim-halvøya i 2014, som begge ledet opp til invasjonen av Ukraina.

Aasland mener også at det ikke er noe oppsiktsvekkende med Tymosjenkos uttalelser, og sier dette er en gjengs oppfatning i ukrainsk politikk:

- Dette ville veldig mange ukrainske politikere si, så jeg synes ikke det er noe veldig overraskende over det. Det er rett og slett en påminnelse om at vi ikke må undervurdere Russlands langsiktige planer, sier Aasland.

På spørsmål om hva som kan ligge i begrepet imperium, sier Aasland at det er vanskelig å si nøyaktig hvor Putins ambisjoner stanser, men at de sannsynligvis stopper langt fra Sovjetunionens størrelse i omfang:

- Det er veldig lite definert dette med imperium, men det er tvilsomt at det omfatter hele det gamle Sovjetunionen, de er nok for realistiske til det. Fokuset ligger nok på Ukraina, Hviterussland og andre områder der det bor mange russere, sier Aasland.

- Motstridende meninger

Jakub M. Godzimirski er forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) og har arbeidet med russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk i over 20 år.

Han sier til Dagbladet at det er vanskelig å slå fast at det er imperialismen som er hovedmotivatoren for Putin:

- Det er flere motstridende meninger om hva Putins store plan er. Noen mener det er å bygge et imperium, mens andre mener han og hans samarbeidspartnere kun er ute etter å berike seg selv og tjene sine interesser, sier Godzimirski.

Godzimirski er også tydelig på at Tymosjenkos betraktninger rundt hvordan Putin burde beseires er enklere sagt enn gjort:

- Hun er ikke alene om å mene at å knuse Russland på slagmarken er den eneste løsningen, problemet er at det er få som har klart det. Hun kan godt si det, men det er en viss avstand mellom hva man sier og ønsker, og hva som blir en virkelighet på bakken, sier Godzimirski.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer