Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tyngdekraften sier Hillary

Men forsker utelukker ikke at Donald Trump kan bli USAs neste president.

ATYPISK POLITIKER:  De fleste valgforskere trodde ikke at forretningsmannen og kjendisen Donald Trump ville klare å bli republikanernes presidentkandidat. Men nå står Donald Trump alene igjen. Kan han til slutt bli USAs president? Foto: Tannen Maury / Epa / Scanpix
ATYPISK POLITIKER: De fleste valgforskere trodde ikke at forretningsmannen og kjendisen Donald Trump ville klare å bli republikanernes presidentkandidat. Men nå står Donald Trump alene igjen. Kan han til slutt bli USAs president? Foto: Tannen Maury / Epa / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ettermiddag ble det klart at også John Kasich trekker seg som presidentkandidat for republikanerne. Dermed står den Donald Trump tilbake som republikanernes kandidat.

- Jeg er ikke overrasket lenger, men var jo det i fjor. Trump er mannen som har klart å fange frustrasjonen hos den vanlige amerikanske velgeren. Han er nå blitt mannen som prater de skuffede og forbannede amerikanernes sak, sier Svein Melby, USA-kjenner ved Institutt for forsvarsstudier (IFS).

Hvite, frustrerte menn Melby har fulgt amerikansk politikk og samfunnsliv i mange år. At det var en stor frustrasjon blant den jevne amerikaner, mot den politiske eliten i Washington, var noe alle visste. Folk flest mener ifølge Melby at politikerne i Washington ikke klarer å fatte noen vedtak.

- Jeg hadde forventet at det var en annen type politiker som skulle klare å fange opp opinionens mistillit. Men så ble det Trump som klarte det, til tross for sin ganske spesielle stil, sier Melby.

Forskeren viser til at den amerikanske middelklassen har hatt en negativ økonomisk utvikling over flere tiår. På samme tid har den mindre gruppen av rike amerikanere blitt stadig rikere.

- Støtten til Trump er et slags svar fra det hvite, anglosaksiske USA, som føler at de har måtte vike for det mer multikulturelle, som Obama har stått for. De hvite har blitt rammet av økonomiske problemer, og føler seg forbigodt i forhold til støttetiltak som er gitt spesielt til minoriteter og svarte. De mener at det er blitt gjort for lite for den tradisjonelle, hvite middelklassebefolkningen, sier Melby.

- Litt som Frp Han mener det vil være å gå for langt å sammenligne Trump med høyreekstreme grupper eller partiers framvekst i Europa.

- Det er mer komplisert, men innvandringsholdningen til Trump har jo fanget opp en del slike stemninger. Næringslivet i USA har hentet billig arbeidskraft fra Mexico, som har vakt misnøye. Trumps framgang kan ha litt til felles med framgangen til Fremskrittspartiet i Norge, sier Melby.

- Men hva skjer med Trump nå, som han er alene igjen?

- Det lurer de fleste på nå, og ingen han svaret. Vil han nå moderere seg og fremstå mer presidentaktig? Jeg mener han er nødt til det, om han skal ha håp om å finne dette valget. Trump kan ikke vinne valget med de sinte velgerne alene. Han må også fange opp folk som har det rimelig bra, men som er frustrerte over lite beslutningsdyktige systemet, sier Melby.

Kan bli overrasket igjen Han viser til undersøkelser som viser at Trump også har støtte fra folk som har det rimelig greit økonomisk, men som er oppgitt over handlingslammelsen blant politikerne i Washington.

- Å forklare Trump er en hel doktoravhandling. Nå skal jo Hillary Clinton i utgangspunktet vinne et slikt oppgjør. I den siste tida har amerikanernes økonomi bedret seg noe. Obamas popularitet har også steget noe på slutten, som er positivt for demokratene, sier Melby.

Men:

- Det er normalanalysen. Det er mye usikkerhet hvordan dette skal slå ut, og jeg kan ikke utelukke at Trump kan gi Hillary en fight. Frustrasjonen blant amerikanske velgere er veldig stor, og jeg vet ikke helt hvordan det vil slå ut. Tyngdelovene sier at Hillary bør seire, men det skulle ikke forundre meg om han tar den og, sier Melby.

Hele Norges coronakart