- Tyngdekraften sier Hillary

Men forsker utelukker ikke at Donald Trump kan bli USAs neste president.

ATYPISK POLITIKER:  De fleste valgforskere trodde ikke at forretningsmannen og kjendisen Donald Trump ville klare å bli republikanernes presidentkandidat. Men nå står Donald Trump alene igjen. Kan han til slutt bli USAs president? Foto: Tannen Maury / Epa / Scanpix
ATYPISK POLITIKER: De fleste valgforskere trodde ikke at forretningsmannen og kjendisen Donald Trump ville klare å bli republikanernes presidentkandidat. Men nå står Donald Trump alene igjen. Kan han til slutt bli USAs president? Foto: Tannen Maury / Epa / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I ettermiddag ble det klart at også John Kasich trekker seg som presidentkandidat for republikanerne. Dermed står den Donald Trump tilbake som republikanernes kandidat.

- Jeg er ikke overrasket lenger, men var jo det i fjor. Trump er mannen som har klart å fange frustrasjonen hos den vanlige amerikanske velgeren. Han er nå blitt mannen som prater de skuffede og forbannede amerikanernes sak, sier Svein Melby, USA-kjenner ved Institutt for forsvarsstudier (IFS).

Hvite, frustrerte menn Melby har fulgt amerikansk politikk og samfunnsliv i mange år. At det var en stor frustrasjon blant den jevne amerikaner, mot den politiske eliten i Washington, var noe alle visste. Folk flest mener ifølge Melby at politikerne i Washington ikke klarer å fatte noen vedtak.

- Jeg hadde forventet at det var en annen type politiker som skulle klare å fange opp opinionens mistillit. Men så ble det Trump som klarte det, til tross for sin ganske spesielle stil, sier Melby.

Forskeren viser til at den amerikanske middelklassen har hatt en negativ økonomisk utvikling over flere tiår. På samme tid har den mindre gruppen av rike amerikanere blitt stadig rikere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer